Πολιτική

Αισιόδοξος ο Κοτζιάς για λύση στο Σκοπιανό μέχρι τον Ιούνιο

Αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση μπορεί να λύσει το θέμα με την ονομασία της ΠΓΔΜ μέχρι τον Ιούνιο εμφανίστηκε ο Νίκος Κοτζιάς. Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε χαρακτηριστικά πως "ο Μέγας Αλέξανδρος μας δίδαξε πως ότι πρέπει να κόβουμε τους γόρδιους δεσμούς".

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει και το Euro2day, σε συνέντευξή του ο Νίκος Κοτζιάς σημείωσε ότι μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης στην ΠΓΔΜ, αυξήθηκαν οι πιθανότητες επίλυσης του προβλήματος.

Θέλουμε να το λύσουμε. Είναι προς το εθνικό μας συμφέρον και προς το συμφέρον της περιοχής, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της οικονομικής ανάπτυξης» επισήμανε.

Ο ίδιος τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται σε ένα προσχέδιο που μπορεί να αποτελέσει τη βάση των συνομιλιών. «Δεν θα είναι μόνο ένα ελληνικό κείμενο που θα περιλαμβάνει τις απόψεις μας, ούτε ένας έτοιμος συμβιβασμός. Θα είναι ένα κείμενο που πιστεύουμε ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα μπορούσαμε να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε» ανέφερε.

“Ακόμα δεν έχουμε πολιτική στήριξη”

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ελπίζει το προσχέδιο να είναι έτοιμο το Φεβρουάριο.Όπως σημειώνει, η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να συγκεντρώσει πολιτική στήριξη για τη διαπραγματευτική της θέση (ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό και χρήση έναντι όλων).

«Να σας πω ένα παράδοξο. Ας πούμε ότι δεν φτάσουμε σε συμφωνία σήμερα, τι μένει; Διεθνώς θα μείνουμε με το σκέτο ‘Μακεδονία’, οπότε δεν θα υπάρξει όφελος, και στις διμερείς μας σχέσεις με το ‘πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας’. Γραμματικά είναι ένα όνομα που επίσης περιλαμβάνει τον όρο ΄Μακεδονία΄, που είναι σύνθετο με χρονολογικό προσδιορισμό. ‘Ετσι, απλά κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας με λεκτικές ακροβασίες».

Αναφορικά με τα συλλαλητήρια ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει: «Οι διαδηλώσεις είναι δείγμα δημοκρατίας. Και στις δυο χώρες οι πολίτες που δεν συμφωνούν με ένα καλό συμβιβασμό … δεν έχουν κακές προθέσεις», δηλώνει και συμπληρώνει: «Είναι απλοί πολίτες που βλέπουν το πρόβλημα από διαφορετική γωνία, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το ιστορικό υπόβαθρο ή τις μελλοντικές προοπτικές συνεργασίας».

«Πρέπει να σεβαστούμε αυτή την ιστορία και να διδαχθούμε από αυτή, αλλά όχι να παγιδευτούμε από αυτή».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Πυρά» Κακλαμάνη κατά Κωνσταντοπούλου μετά τις καταγγελίες της για τη δικογραφία των Τεμπών - «Επιθυμεί προνομιακή πρόσβαση»
«Να πει ότι ψάχνει δικαιολογίες για τη μη ενημέρωση των βουλευτών της, οι οποίοι για πρώτη φορά χθες πήγαν να δουν τη δικογραφία» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής
Ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης
Βαθαίνει το χάσμα Νίκου Ανδρουλάκη - Χάρη Δούκα στο ΠΑΣΟΚ, φουντώνει η γκρίνια για τον στόχο της πρώτης θέσης
Πολλοί θεωρούν ότι το μήνυμα του δημάρχου Αθηναίων στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είναι ότι εάν δεν καταφέρει να φέρει το κόμμα στην πρώτη θέση θα αμφισβητηθεί ως αποτυχημένος
Ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Δούκας
Στη Ρώμη για επαναδιαπραγμάτευση με τη Hellenic Train o Κυρανάκης: Σύγχρονα τρένα «και όχι “σαπάκια”» θέλει η κυβέρνηση
Η επίσκεψη Κυρανάκη είναι ουσιαστικά προπαρασκευαστική της επίσκεψης που προγραμματίζει να έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Ρώμη για συνάντηση με την ομόλογο του, Τζόρτζια Μελόνι
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ 2
Δημοσκόπηση Alco: Νίκος Δένδιας και Κυριάκος Πιερρακάκης οι πιο επιτυχημένοι Υπουργοί της Κυβέρνησης
Στο ερώτημα «ποιον εμπιστεύεστε για Πρωθυπουργό», ο Κυριάκος Μητσοτάκης (28%) διατηρεί μεγάλο προβάδισμα από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, ωστόσο με μεγάλη διαφορά προηγείται ο... κανένας (35%)
Ο Νίκος Δένδιας και ο Κυριάκος Πιερρακάκης 1
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν καταγράφουμε απλώς το πρόβλημα της στέγασης, το αντιμετωπίζουμε με στοχευμένα μέτρα
«Η Κυβέρνηση αναπτύσσει συνολικά 40 δράσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των 6,5 δισ. ευρώ για τη στεγαστική κρίση», σημειώνει ο Πρωθυπουργός σε άρθρο του στο ηλεκτρονικό Onside της ΟΝΝΕΔ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης 1