Την ώρα που καθημερινά πληθαίνουν οι συζητήσεις για την δημιουργία του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται σήμερα (10/06/25) κατα την διάρκεια της 2ης Διεθνούς Διάσκεψης που διοργανώνει το Ινστιτούτο του και είναι αφιερωμένη στη Δημοκρατία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη, να αναφερθεί στο σχέδιο της αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στη συντήρηση και την Ακροδεξιά.
Το Ινστιτούτο Τσίπρα επισημαίνει ότι ένα χρόνο μετά την 1η Διεθνή Διάσκεψη, με τους πολέμους στην Ουκρανία και Παλαιστίνη να κλιμακώνονται, η επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, η στρατιωτικοποίηση της ευρωπαϊκής πολιτικής, ο ορισμός του «δίκαιου του ισχυρού» ως σημείο αναφοράς των διεθνών σχέσεων, η θεσμοθέτηση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων στην εκτελεστική εξουσία και η ισχυροποίηση αυταρχικών καθεστώτων, έχουν οδηγήσει στην περαιτέρω ενίσχυση και συντονισμό της ακροδεξιάς στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, τη διεύρυνση των ανισοτήτων και την υπονόμευση της ίδιας της Δημοκρατίας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Με βάση λοιπόν αυτές τις διαπιστώσεις ο πρώην πρωθυπουργός στην ομιλία του αναμένεται να καταγράψει τις αιτίες και το σχέδιο που φέρνουν στο προσκήνιο την Ακροδεξιά, θα κάνει εκτενείς αναφορές στο έργο του Μάικλ Σαντέλ, του Τζέφρι Κόπσταϊν και του Μπέρνι Σάντερς.
Θα αναλύσει το πως βλέπει τον καπιταλισμό στην σύγχρονη εποχή και θα αναφερθεί στην ακραία περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων και την εκτίναξη των ανισοτήτων.
Ακόμα αναμένεται να μιλήσει για την ανάγκη συντονισμού – σε παγκόσμιο επίπεδο- των προοδευτικών κινημάτων , προσωπικοτήτων και κομμάτων πάνω σε ένα σχέδιο αντιμετώπισης της Ακροδεξιάς, ανάκτησης της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Θα αναφερθεί για την ανάγκη ενός νέου οράματος που θα εμπνέει και θα κινητοποιεί και θα κάνει λόγο για ένα νέο εθνικό σχέδιο ανάταξης και ανασυγκρότησης με ορίζοντα πενταετίας. Με στόχο την ανάπτυξη, την ανθεκτικότητα, την ασφάλεια, τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία. Καθώς και ενός νέου κινήματος για τη δικαιοσύνης, την αλληλεγγύη και την υπεράσπιση της δημοκρατίας.
Στην εκδήλωση θα πάρουν μέρος κορυφαίοι πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, ερευνητές και ακτιβιστές από τις ΗΠΑ, την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη καταθέτοντας τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους.
Μεταξύ άλλων θα παρευρεθούν: Bernie Sanders, Michael Sandel, Enrico Letta, Jeffrey Kopstein Yolanda Diaz, Marshall Ganz, Elly Schlein, Francois Ruffin, Ines Schwerdtner, Leo Gerden.