Πολιτική

Ανδρουλάκης: «Δεν του έγινε μάθημα, το πάθημα από το ραντεβού στον Βόσπορο πέρσι τον Μάρτιο»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης εξέφρασε επιφυλάξεις και επικρίσεις, κατά τη διάρκεια της ομιλίας στη Βουλή για την ψήφο των αποδήμων, σχετικά με την εκφραζόμενη προσέγγιση της κυβέρνησης της ΝΔ με την Τουρκία, κατόπιν της συνάντησης των κκ Μητσοτάκη και Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους.

Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι η ύπαρξη ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα είναι μεν απαραίτητη για την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας, όμως πρέπει να βασίζονται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την αποφυγή προκλήσεων εκ μέρους της Τουρκίας.

Δήλωσε εντυπωσιασμένος από τη σπουδή του κ. Μητσοτάκη, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο να βάλει στο τραπέζι την εκδοχή μιας τολμηρής διαπραγμάτευσης και να μιλήσει ακόμη και για πιθανότητα υποχωρήσεων.

«Δεν του είχε γίνει μάθημα, το πάθημα από το ραντεβού στον Βόσπορο πέρσι τον Μάρτιο; Και τότε μιλούσε για μία “νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις” και αμέσως μετά ξεκίνησε νέος κύκλος έντασης. Τώρα λοιπόν, μέσα σε ένα 24ωρο, ο κ. Ερντογάν πυροδότησε το κλίμα στο Κυπριακό και αμφισβήτησε εκ νέου την ελληνική κυριαρχία στα νησιά» είπε συγκεκριμένα. «Αφήστε τα επικοινωνιακά παιχνίδια και εργαστείτε διπλωματικά για να διευρυνθεί ο κύκλος που θα στηρίζει τις θέσεις μας», πρόσθεσε.

Εκτίμησε ότι δεν είναι μία θετική εξέλιξη η απόφαση των ΗΠΑ για εκσυγχρονισμό των 80 τουρκικών μαχητικών F-16 και πώληση 40 νέων αεροσκαφών, ενώ ο κ. Ερντογάν, που εκβίασε την ένταξη της Σουηδίας και συμπεριφέρεται ως παράγοντας αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν μπορεί να επιβραβεύεται.

«Και ας μην έχει αυταπάτες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ότι θα καθορίσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Δεν του πέφτει λόγος, του κ. Στόλτενμπεργκ. Αλλά δεν άκουσα κανέναν από εσάς να το σχολιάζει. Aς το γνωρίζει λοιπόν πως οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, υπαγορεύονται μόνο από τα ευρωπαϊκά όργανα και δεν μπορούν να συνδέονται ή να υπηρετούν επιδιώξεις τρίτων», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μητσοτάκης σε Πρόεδρο της Μολδαβίας: Ο κάθετος διάδρομος αλλάζει τον γεωπολιτικό και ενεργειακό χάρτη
«Εγγυηθήκατε την ενότητα και δώσατε θάρρος και προοπτική και με την ισχυρή εντολή που λάβατε θα φέρετε πιο κοντά την Μολδαβία στην Ευρώπη με την Ελλάδα δίπλα σας»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη MAIA SANDU
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις: Οι αλλαγές εκπαίδευση και θητεία – Ο πίνακας με το νέο μισθολόγιο
Το νομοσχέδιο επικεντρώνεται στις σταδιοδρομία και στην εξέλιξη αξιωματικών, στις μισθολογικές ρυθμίσεις για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, στην αναδιοργάνωση ακαδημαϊκής εκπαίδευσης, την στρατολογία και την εθελοντική στράτευση γυναικών
Στρατιώτες
«Βραχυκύκλωμα» από τα μπλόκα των αγροτών δέκα μέρες πριν τα Χριστούγεννα: Τα αιτήματα και οι κοινωνικές αντιδράσεις
Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε ότι τα μπλόκα που στρέφονται εναντίον άλλων κοινωνικών ομάδων οδηγούν στην υπονόμευση των αιτημάτων των αγροτών
Μπλόκο αγροτών 13
Ο Στέφανος Κασσελάκης συγκαλεί έκτακτο συνέδριο για την τύχη του Κινήματος Δημοκρατίας – Στον «αέρα» το κόμμα
«Στις 7 και 8 Φεβρουαρίου, στο Έκτακτο Συνέδριο που συγκαλώ, θα πάρουμε όλοι μαζί την απόφαση για το μέλλον του Κινήματος Δημοκρατίας», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης
Στέφανος Κασσελάκης
21