Πολιτική

Ανδρουλάκης: Κλιμακωτό πλαφόν στη λιανική για να σταματήσει το πάρτι των υπερκερδών

Την πρότασή του για επιβολή κλιμακωτού πλαφόν στη λιανική για να σταματήσει όπως λέει, το πάρτι των υπερκερδών και να μην πληρώνουν μόνο το κράτος και οι καταναλωτές το κόστος της κρίσης, επανέλαβε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης με αφορμή το Καλάθι του Νοικοκυριού.

«Ο πληθωρισμός και το κύμα ακρίβειας αυξάνουν δραματικά τις κοινωνικές ανισότητες και τις καθημερινές δυσκολίες. Δεν ευημερούν οι αριθμοί, ούτε οι άνθρωποι, όταν σύμφωνα με το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ εντός του 2022 οι απώλειες αγοραστικής δύναμης φτάνουν στο 40% για τα νοικοκυριά με μηνιαίο εισόδημα έως 750 ευρώ και προσεγγίζουν το 14% για τα νοικοκυριά με εισόδημα έως 1.100 ευρώ. Το, δε, καλάθι του νοικοκυριού κατά τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του περιορίστηκε στη διαφημιστική καμπάνια των προσφορών των σούπερ – μάρκετ»,τόνισε στην δήλωσή του ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Και συνέχισε: «Κάθε μήνα οι εταιρείες ενέργειας δημιουργούν νέα υπερκέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων στη λιανική. Είναι ενδεικτικό ότι με το στρεβλό μηχανισμό, που δημιούργησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τον Σεπτέμβριο ενώ η χονδρική τιμή κυμάνθηκε κοντά στα 420 ευρώ/MWh, οι τιμές των παρόχων χωρίς τις επιδοτήσεις πλησίαζαν τα 800 ευρώ/MWh. Αντίστοιχα, τον Οκτώβριο οι προμηθευτές αγόρασαν το ρεύμα 233 ευρώ/MWh και πούλησαν κοντά στα 600 ευρώ/MWh. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σε δυο μόλις μήνες τα νέα υπερκέρδη των προμηθευτών να προσεγγίζουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Υπερκέρδη τα οποία επιχορηγούνται από τους Έλληνες φορολογούμενους».
Ο κ. Ανδρουλάκης στην δήλωσή του καταλήγει: «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίζει την αφαίμαξη του κρατικού προϋπολογισμού για να τροφοδοτεί την κερδοσκοπία των εταιρειών ενέργειας ενώ την ίδια στιγμή αρνείται να μειώσει το ΦΠΑ στα βασικά αγαθά επικαλούμενη το δημοσιονομικό κόστος.
Από την πρώτη στιγμή ταχθήκαμε υπέρ της επιβολής ενός ξεκάθαρου κλιμακωτού πλαφόν στη λιανική για να σταματήσει το πάρτι των υπερκερδών και να μην πληρώνουν μόνο το κράτος και οι καταναλωτές το κόστος της κρίσης».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Άδωνις Γεωργιάδης για Ζωή Κωνσταντοπούλου: Απαίσια ύπαρξη, είναι ό,τι πιο τοξικό και κακό έχει περάσει από τη Βουλή
«Μίσος, τοξικότητα, συνωμοσιολογία, προς όλους όσους δεν την προσκυνούν» - «Σήμερα κατηγόρησε την κα Λιάνα Κανέλη ότι έκανε "καριέρα" επί Χούντας ενώ ήταν 13 ετών»
Ο Άδωνις Γεωργιάδης
28
Ζωή «ποδήλατο»: Καβγάδες Κωνσταντοπούλου με Κανέλλη, Γεροβασίλη και Άδωνι στη Βουλή - «Θέλετε ένα κράτος με βασιλιά τον Μητσοτάκη και βασιλοπούλα την Ντόρα Μπακογιάννη»
Εκτός από την σύγκρουση με την Λιάνα Κανέλλη η Ζωή Κωνσταντοπούλου επιτέθηκε και στην αντιπρόεδρο της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη
Ζωή Κωνσταντοπούλου
30
Ζωή Κωνσταντοπούλου – Λιάνα Κανέλλη: Άγρια κόντρα στη Βουλή – «Επί Χούντας έκανε καριέρα», «το 1967 ήμουν 13 ετών ουαί ουαί ουαί»
«Δεν επιτρέπω σε καμία κυρία Κανέλλη να θέτει σε αμφισβήτηση την δικιά μου πορεία» είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, με τη βουλευτή του ΚΚΕ να απαντάει πως «κανείς δεν μπορεί να συκοφαντήσει την κυρία Κωνσταντοπούλου παραπάνω από ότι η ίδια τον εαυτό της»
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου και η Λιάνα Κανέλλη μετά το φραστικό επεισόδιο στη Βουλή
21
ΠΑΣΟΚ για ΟΠΕΚΕΠΕ: Συνειδητή επιλογή συγκάλυψης η μη άμεση κλήτευση Ξυλούρη και Σεμερτζίδου
«Η άμεση κατάθεσή τους είναι απαραίτητη τόσο για την αποκάλυψη της αλήθειας όσο και για τη διασφάλιση ότι η επιτροπή δεν θα στερηθεί κρίσιμα στοιχεία που θα φωτίσουν το σύστημα πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ»
Συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Κυριάκος Μητσοτάκης για παρελάσεις: Οι πολίτες χθες γύρισαν την πλάτη στην τοξικότητα και τη μιζέρια που διακινούν ορισμένοι
Στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για την υπαγωγή του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, τονίζοντας πως «είναι ειλημμένη απόφαση να μπει τέλος στην ανομία»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο 156
Παύλος Μαρινάκης: Όχι τσιγαράκι και κιθάρα στον Άγνωστο Στρατιώτη, κάποιοι επένδυσαν στην προβοκάτσια και στο μπάχαλο
«Ο κόσμος κατάλαβε πως η επαναστατική γυμναστική των προηγούμενων χρόνων πήγε την Ελλάδα πίσω» ανέφερε προσθέτοντας ότι «οι σχέσεις Μητσοτάκη - Δένδια βρίσκονται στο καλύτερο σημείο»
Παύλος Μαρινάκης