Πολιτική

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Βουλή με «άρωμα» 2015 και 8 κόμματα – Η ιστορία της

Με 8 κόμματα θα είναι η νέα Βουλή, όπως προέκυψε από τις εκλογές, κάτι που έχει συμβεί ακόμα μια φορά στα χρονικά.

Η τελευταία φορά που η Βουλή είχε 8 κόμματα ήταν στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Τότε είχε σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Τα υπόλοιπα κόμματα ήταν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή, Το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων.

Στις αμέσως προηγούμενες, το 2015, όταν είχε κερδίσει πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε επτακομματική Βουλή. Τα υπόλοιπα κόμματα ήταν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή και Το Ποτάμι.

Το 2012, όταν είχαν πραγματοποιηθεί δύο εκλογικές αναμετρήσεις όπως και τώρα (και τότε Μάιο και Ιούνιο), τις οποίες είχε κερδίσει αμφότερες η ΝΔ με τον Αντώνη Σαμαρά, στη Βουλή είχαν εκλεγεί άλλα 6 κόμματα: ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ, η Χρυσή Αυγή, η ΔΗΜΑΡ και οι ΑΝΕΛ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι χρειάστηκαν να περάσουν 22 χρόνια και 6 εκλογικές αναμετρήσεις για να μπουν τόσα κόμματα στη Βουλή, καθώς η τελευταία φορά που εξελέγησαν 7 κόμματα ήταν το 1990, στις εκλογές που έγιναν στις 8 Απριλίου.

Το 1990 είχε εκλεγεί πρώτη η ΝΔ και ακολούθησαν ΠΑΣΟΚ, Συνασπισμός, η κοινή κάθοδος βουλευτών ΠΑΣΟΚ/Συνασπισμού, οι Οικολόγοι Εναλλακτικοί, το κόμμα Εμπιστοσύνη/Πεπρωμένο και η ΔΗΑΝΑ του Κωστή Στεφανόπουλου.

Η πρώτη φορά που η Βουλή είχε τόσα κόμματα ήταν το 1977, όταν είχαν εκλεγεί: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΕΔΗΚ, ΚΚΕ, Εθνική Παράταξις, Συμμαχία Προοδευτικών και Αριστερών Δυνάμεων, Κόμμα Νεοφιλελευθέρων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Παρέμβαση Σαμαρά για το κλείσιμο 204 υποκαταστημάτων του ΕΛΤΑ - «Αποδυναμώνει την παρουσία του κράτους, η απόφαση να επανεξεταστεί»
«Να καταλάβουν λοιπόν οι υπεύθυνοι, ότι μια τέτοια απόφαση αποδυναμώνει σε όλη τη χώρα την αίσθηση της αναγκαίας παρουσίας του κράτους, πολύ περισσότερο ανάμεσα στους πιο αδύναμους»
Ο Αντώνης Σαμαράς 41
Το κλείσιμο 204 καταστημάτων των ΕΛΤΑ έφερε και γαλάζιες αντιδράσεις – Η διαβεβαίωση για κατ’ οίκον εξυπηρέτηση
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο ετήσιος τζίρος των Ελληνικών Ταχυδρομείων είναι 15 εκατ. ευρώ, κι ενώ το ετήσιο κόστος λειτουργίας είναι πολλαπλάσιο και αγγίζει τα 90 εκατ. ευρώ
ΕΛΤΑ 20
Στην Αθήνα σήμερα η νέα πρέσβης των ΗΠΑ Κίμπερλι Γκίλφοϊλ - Η πρώτη της επίσημη υποχρέωση και το πάρτι προς τιμήν της
Η πρώτη επίσημη υποχρέωση Κίμπερλι Γκίλφοϊλ είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη όταν θα υποβάλει τα διαπιστευτήριά της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα, σε τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ 18
Δόμνα Μιχαηλίδου και Χάρης Δούκας στα «κάγκελα» για τα πατίνια στην Αθήνα: «Η πόλη ανήκει σε όλους» – «Είναι θέμα υπουργείου»
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας καλεί τον Δήμο Αθηναίων να προχωρήσει άμεσα σε ρύθμιση με στόχο την προστασία πεζών και ΑμεΑ
Δόμνα Μιχαηλίδου και Χάρης Δούκας 11
«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι αρωγός της Μονής Σινά» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελετή ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου
«Η Ελληνική Κυβέρνηση θα στέκεται πάντα δίπλα στο Ιερό Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης, θα το στηρίζει, έτσι ώστε να διαφυλάξει στην αιωνιότητα αυτό το ιδιαίτερο και ξεχωριστό καθεστώς το οποίο μας κληροδοτήθηκε από τους προγόνους μας»
«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι αρωγός της Μονής Σινά» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελετή ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου