Πολιτική

Αβραμόπουλος: Η μετανάστευση δεν μπορεί να επικρατεί στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση

Στο τελευταίο του Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων συμμετείχε ως επίτροπος ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Οφείλουμε να μείνουμε σε εγρήγορση και να συνεργαστούμε για να ξεπεράσουμε όλες τις προκλήσεις» στους τομείς της μετανάστευσης και της ασφάλειας, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά την άφιξή του σήμερα στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, το τελευταίο στο οποίο συμμετέχει ως αρμόδιος Επίτροπος.

Όπως επισήμανε ο κ. Αβραμόπουλος, «σήμερα αποχαιρετώ όλους τους συναδέλφους μου εδώ, με τους οποίους συνεργαστήκαμε στενά τα τελευταία πέντε χρόνια». Ο ίδιος υπενθύμισε ότι τα θέματα της μετανάστευσης και της ασφάλειας επικράτησαν στη δημόσια συζήτηση κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών και προσέθεσε: «Από τότε έχουμε κάνει πολλά. Δεν είμαστε εκεί όπου βρισκόμασταν πριν από πέντε χρόνια. Όλοι θυμόμαστε τα γεγονότα του 2015. Από τότε υιοθετήσαμε την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση, την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια και συνεχίζουμε. Οφείλουμε να μείνουμε σε εγρήγορση και να συνεργαστούμε για να ξεπεράσουμε όλες αυτές τις προκλήσεις».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος εξήγησε ότι σήμερα στο Συμβούλιο θα συζητηθούν τα αποτελέσματα της συνάντησης της Μάλτας και θα επιχειρηθεί απολογισμός των γεγονότων σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, στο Αιγαίο και στην αποκαλούμενη Δυτική Μεσογειακή Οδό. Επίσης, θέμα συζήτησης θα αποτελέσουν η ασφάλεια, οι υβριδικές απειλές, οι νέες τεχνολογίες που συνδέονται με την τρομοκρατία και η εξτρεμιστική ακροδεξιά βία.

Σχετικά με τη συνάντηση της Μάλτας, ο κ. Αβραμόπουλος διευκρίνισε ότι προτείνεται ένας προσωρινός μηχανισμός διαμοιρασμού της ευθύνης για τον κεντρικό μεσογειακό διάδρομο για τους επόμενους έξι μήνες και εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλα τα κράτη μέλη «θα πρέπει να δείξουν υπευθυνότητα και να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι στη Μεσόγειο, προσπαθώντας να βρούμε μεμονωμένες λύσεις. Χρειαζόμαστε έναν μόνιμο μηχανισμό».

Στη συνέχεια ο ίδιος υπογράμμισε ότι η μετανάστευση, είτε μας αρέσει είτε όχι, θα είναι ένα από τα κορυφαία ζητήματα παγκοσμίως. Η ΕΕ έχει αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες τα τελευταία χρόνια, δεν είμαστε εκεί όπου ήμασταν πριν από πέντε χρόνια. Πρέπει όμως να συνεχίσουμε να δείχνουμε αλληλεγγύη μεταξύ μας, να αντιμετωπίζουμε με αξιοπρεπή τρόπο αυτούς τους ανθρώπους, να σώζουμε ζωές, να συνεχίσουμε να καταπολεμούμε τα εγκληματικά δίκτυα διακινητών με αποτελεσματικότερο τρόπο και να δημιουργούμε ένα ασφαλές περιβάλλον για τις κοινωνίες μας και για όλους αυτούς τους ανθρώπους».

Πρόσθεσε τέλος ότι «η μετανάστευση δεν μπορεί να επικρατεί στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση. Είναι ζήτημα ευθύνης του πολιτικού συστήματος της Ευρώπης».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Άδωνις Γεωργιάδης: Η Ελλάδα ασφαλώς αναγνωρίζει το διεθνές ποινικό δικαστήριο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αφήσει τη χώρα να καταστραφεί
«Το tweet μου για την Eurovision ανέδειξε την αριστερή υποκρισία» είπε ο υπουργός Υγείας για τις αναρτήσεις του για τη Διεθνή Αμνηστία και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης
Ο Άδωνις Γεωργιαδης 18
Άδωνις Γεωργιάδης και Θάνος Πλεύρης εναντίον Διεθνούς Αμνηστίας και Χάγης: «Αντιδυτικά και αριστεροκρατούμενα όργανα»
«Οι αποφάσεις που λαμβάνουν τα διεθνή δικαστήρια έρχονται σε σύγκρουση με τη βούληση των ευρωπαϊκών λαών και των κυβερνήσεων που εκλέγονται δημοκρατικά», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης 19
Κόντρα ανάμεσα σε Αλεξάνδρα Σδούκου και ΠΑΣΟΚ: «Η πιο αδίστακτη κυβέρνηση» – «Ψάχνετε κάτι για να αντιπαρατεθείτε στην κυβέρνηση»
Στο επίκεντρο της διαμάχης Πειραιώς και Χαριλάου Τρικούπη είναι τα αγροτικά μπλόκα αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ με τις δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών αγροτοσυνδικαλιστών
Αλεξάνδρα Σδούκου 20
Καυγάς Γιαννούλη – Βούλτεψη on air: «Αυτό δεν είναι διάλογος, είναι προπαγάνδα» – Πέταξε το μικρόφωνο και έφυγε
Η κόντρα μεταξύ της Σοφίας Βούλτεψη και του Χρήστου Γιαννούλη ξεκίνησε όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική για τις τετραήμερες χειμερινές διακοπές του πρωθυπουργού με την βουλευτή της ΝΔ να απαντά
Καυγάς Βούλτεψη - Γιαννούλη on air 33