Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Αύξηση κατά 8% στα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Αύξηση κατά 8% στα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Ειδήσεις έβγαλε η ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Υπουργείο Οικονομικών με θέμα «Ελληνική Οικονομία: Ανθεκτικότητα – Πρόοδος – Προοπτική», στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Την αύξηση στα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ κατά 8% ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. «Σημασία έχει», είπε, «να νιώσει και ο καθημερινός πολίτης ότι από τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών προκύπτει και η δική του καλύτερη ζωή. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της πολιτικής που πρεσβεύουμε: η ανάπτυξη να διευρύνει τον δημόσιο πλούτο. Και μέρισμα από αυτόν να μετατρέπεται σε περισσότερη απασχόληση. Σε καλύτερες αμοιβές. Και σε μεγαλύτερη φροντίδα για τους πιο ευάλωτους. Ένας δίκαιος συνδυασμός, δηλαδή, συνολικής προόδου και προσωπικής ευημερίας. Κι όταν μιλώ για φροντίδα στους ευάλωτους, το εννοώ. Ξέροντας, λοιπόν, ότι ενώ οι αναπηρικές συντάξεις αυξήθηκαν, αντισταθμίζοντας μέρος του πληθωρισμού, δεν τις ακολούθησαν τα σχετικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ. Γι΄ αυτό και επέλεξα ως τελευταία συμβολική αλλά και ουσιαστική κίνηση της παρούσας κοινοβουλευτικής θητείας, την άμεση αύξησή τους κατά 8%. Ενισχύοντας, έτσι περίπου 200.000 συμπολίτες μας με το μέρισμα που μας επιτρέπει η καλή πορεία της οικονομίας μας».

Νωρίτερα, αναφερόμενος στην εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας είπε ότι σε λιγότερο από 45 μήνες και μάλιστα μέσα από πολλές κρίσεις ο τόπος κατάφερε να συμβαδίσει με το διεθνές περιβάλλον. Κατάφερε να κάνει άλματα τα βήματά του για να κερδίσει τον χαμένο χρόνο ώστε η Ελλάδα να αποτελεί σήμερα την ευχάριστη έκπληξη της Ευρώπης.

Το καλοκαίρι του 2019 κάναμε μια νέα αρχή και έχουμε εκτινάξει τις εξαγωγές μας και το κλείσιμο του 2022 μας βρίσκει με την δεύτερη υψηλότερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη. Και αισιοδοξούμε ότι θα διατηρήσουμε το θετικό πρόσημο σε συνδυασμό με την άνοδο του τουρισμού, είπε.

Ο δείκτης της ανάπτυξης δεν είναι αυτοσκοπός είπε αλλά μια παράμετρος της συλλογικής ευημερίας και της ατομικής προκοπής.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι μειώθηκε η ανεργία και αυξήθηκε η απασχόληση στους νέους και τις γυναίκες και αντιστράφηκε το brain drain. Η ανάπτυξή μας φάνηκε ότι ήταν κοινωνικά δίκαιη. Οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι είδαν τον κατώτατο μισθό να αυξάνεται 3 φορές και να έχει φτάσει τα 780 ευρώ. Οι συνταξιούχοι είδαν μετά από 12 χρόνια μόνιμες αυξήσεις κοντά στο 8% και οι πιο ευάλωτοι είδαν δίπλα τους την πολιτεία σε κάθε δυσκολία από τις πολλές και ξαφνικές που υπήρχαν. Όλα αυτά δεν συνέβησαν εν κενώ. Συνέβησαν ενώ η χώρα αντιμετώπιζε την πανδημία του κορονοϊού, την υβριδική επίθεση στα σύνορά της και την επιθετική συμπεριφορά των γειτόνων της.

Οι λύσεις, τόνισε, δεν ήταν προφανείς. Τα αποτελέσματα μας δικαίωσαν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι τελικός κριτής των οικονομικών επιδόσεων είναι όσοι την αξιολογούν και πλέον είναι ένα βήμα από την επενδυτική βαθμίδα και συμμερίζομαι την αισιοδοξία του προέδρου του Eurogroup. Η Ελλάδα εφόσον έχει σταθερή διακυβέρνηση θα ανακτήσει εντός του 2023 την επενδυτική βαθμίδα.

Μητσοτάκης: Το 2023 η χώρα θα παράξει πρωτογενές πλεόνασμα

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας φάνηκε από το γεγονός ότι εκδώσαμε πενταετές ομόλογο μια ημέρα μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών.

Αναφερόμενος στα επιτεύγματα μέσα στα 4 χρόνια αναφέρθηκε στην ανάπτυξη αλλά και στην πράσινη μετάβαση όπου είμαστε πρωτοπόροι, όπως και στην ψηφιοποίηση του κράτους. Τόνισε ακόμα ότι οι δεσμεύσεις για μείωση των φόρων έγιναν πράξη όπως και οι εισφορές εργαζόμενων και εργοδοτών. Χρησιμοποιήσαμε την φορολογία ως κίνητρο για επενδύσεις στην καινοτομία αλλά και για να δώσουν δικαιώματα μετοχών οι start ups στους εργαζόμενούς τους και όλα αυτά τα κάναμε χωρίς να απειληθεί η δημοσιονομική πειθαρχία. Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα είναι πολύ μικρότερο του αναμενόμενου. Το 2023 η χώρα είπε ακόμα θα παράξει πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό θα προέλθει από την ανάπτυξη και όχι από την υπερφορολόγηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος και από το 45% που ήταν τα κόκκινα δάνεια το 2019 έχουν πέσει σε μονοψήφιο νούμερο. Μπορεί να καταρρέουν τράπεζες στην Ελβετία αλλά οι δικές μας έχουν υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια. Όλα αυτά, τόνισε αποτελούν ενδείξεις ότι η χώρα μας δεν είναι πρόβλημα αλλά μέρος της λύσης στις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Δεν είναι τυχαίο, είπε ακόμα,  πλέον ότι η χώρα μας προσελκύει επενδύσεις από επιχειρηματικούς κολοσσούς.

Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι η χώρα μας έχει πετύχει πρόοδο στην εξέλιξη του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Η ανάπτυξη είπε ακόμα πρέπει αν διευρύνει τον δημόσιο πλούτο και να μεταφραστεί σε απασχόληση, καλύτερες αμοιβές και την στήριξη των ευάλωτων.

Ψήφος εμπιστοσύνης από τον Πρόεδρο του Eurogroup

Νωρίτερα, ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία έδωσε παίρνοντας τον λόγο στην εκδήλωση ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου.

«Η ελληνική κυβέρνηση», είπε, «διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ΕΕ» και πρόσθεσε ότι έχει την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει σύντομα την επενδυτική βαθμίδα σε σχέση με το χρέος.

Η Ιρλανδία και η Ελλάδα υπέφεραν στην τελευταία κρίση αλλά πλέον οι οικονομίες μας και το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα είναι έτοιμες να αντέξουν στους κραδασμούς, σημείωσε και μάλιστα αναφερόμενος στο σήμερα είπε ότι οι οικονομίες μας έχουν απορροφήσει αυτό τον κραδασμό από την τραπεζική κρίση και πρόσθεσε ότι αυτό δεν θα συνέβαινε πριν από 10 χρόνια.

Δείτε την ομιλία

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις