Πολιτική

Δένδιας: Μηνύματα σε Άγκυρα, Τίρανα, Σκόπια

Αυστηρά και πολλαπλά μηνύματα από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια από την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, όπου ενημέρωσε τα μέλη της σχετικά με τις εξελίξεις στα θέματα εξωτερικής πολιτικής σε μια περίοδο όπου η τουρκική προκλητικότητα αυξάνει καθημερινά και τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία που έχουν παγώσει οι ενταξιακές διαδικασίες στην ΕΕ.

Ο Νίκος Δένδιας αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα στην Κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο ανέφερε ότι «παρά το διάστημα που μεσολάβησε είναι χρονικά μικρό πάρα πολλά συνέβησαν, συνεχίζονται και κλιμακώνονται οι τουρκικές παράνομες ενέργειες στις θαλάσσιες ζώνες και την Κυπριακή ΑΟΖ …», προσθέτοντας ότι «οι εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και η ευρύτερη στάση Τουρκίας σε Κύπρο και Αιγαίο, απαιτούν συνεχή επαγρύπνηση από την πλευρά μας, το Υπουργείο Εξωτερικών είναι αυτονόητο ότι παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις σε απόλυτη συνεργασία και προσπάθεια συνεννόησης με Ευρωπαίους εταίρους».

Για την επίλυση του Κυπριακού τόνισε πως «η δική μας άποψη προκρίνει τριμερές σχήμα αρχικά και μετά 5μερές. Είμαστε σε διαρκή και πλήρη συντονισμό με την Λευκωσία» και πρόσθεσε ότι: «κοινή μας αντίληψη είναι ότι η εποχή της διπλωματίας των κανονιοφόρων, που επαγγέλλεται και υλοποιεί η Τουρκία, έχει περάσει ανεπιστρεπτί, ανήκει στον 19ο αιώνα όσο κι αν δεν το καταλαβαίνει η Τουρκία».

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην στάση της Τουρκίας στο μεταναστευτικό και αλλά στις δηλώσεις Τσαβούσογλου λέγοντας ότι «το μεταναστευτικό δεν επιτρέπεται να εργαλειοποιείται για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων ούτε για απόσπαση οικονομικών ανταλλαγμάτων». Κοιτώντας δε στο ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε πως «δεν πρέπει να γίνεται αναπαραγωγή απολύτως ψευδών και ανυπόστατων ισχυρισμών».

Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε και στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας λέγοντας πως «η χώρα μας στηρίζει την ενταξιακή πορεία Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας αλλά περιμένει από αυτές τις χώρες απτά δείγματα προόδου σε σημαντικά ζητήματα.

Ειδικά για τη Βόρεια Μακεδονία και εάν οι εξελίξεις αυτές θα μπορούσαν – όπως θεωρούν πολλοί – να ανατρέψουν και τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Δένδιας είπε ότι «για μας το ζήτημα είναι η πλήρης και συνεπής εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η ΝΔ έχει τοποθετηθεί για τα προβλήματα που υφίστανται στη Συμφωνία όμως έχουμε πει ξεκάθαρα και προεκλογικά κι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι μετά τη θέση της σε ισχύ της συμφωνίας η χώρα είναι απολύτως υποχρεωμένη να την τηρήσει κι αυτό κάνει ως κυβέρνηση».

Για την Αλβανία, τόνισε ότι η γειτονική χώρα θα πρέπει να επιδείξει σεβασμό στα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού και περιουσιακά τους στοιχεία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Τέμπη: Τον Δεκέμβριο οι απολογίες Τριαντόπουλου, Αγοραστού και των υπολοίπων 6 κατηγορουμένων για το «μπάζωμα»
Αναμένεται να δώσουν εξηγήσεις για λάθη και παραλείψεις στο σημείο της τραγωδίας, τις κρίσιμες πρώτες ώρες μετά το δυστύχημα, που είχε ως αποτέλεσμα να αλλοιωθεί ο χώρος και να χαθούν κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία
Τέμπη
Τελευταία προδημοσίευση για την «Ιθάκη» του Αλέξη Τσίπρα - «Υπέγραψα έναν επώδυνο συμβιβασμό, αλλά έθεσα τα θεμέλια για οριστική έξοδο από τα Μνημόνια»
«Το “Μύθοι και Αλήθειες” είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο με ιδιαίτερη σημασία. Η ουσία όσων περιγράφω σε αυτό το κεφάλαιο, ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που με παρακίνησαν να γράψω την “Ιθάκη”»
Το βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα 9
Η ΝΔ εκλέγει την Κυριακή τον «κομματικό στρατό» της με το βλέμμα στο συνέδριο της άνοιξης: Στις κάλπες πάνω από 120.000 πολίτες
Αυτές οι εσωκομματικές εκλογές έχουν και μία ακόμη ιδιαιτερότητα, πραγματοποιούνται σε ένα περιβάλλον μετά τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, με ζωηρά τα σενάρια για ίδρυση νέου κόμματος
τα γραφεία της ΝΔ
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ συνάντησε την Λίνα Μενδώνη: Στο επίκεντρο η αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών
Συζητήθηκαν, επίσης, οι τρέχουσες και μελλοντικές συνεργασίες του Υπουργείου Πολιτισμού με κορυφαία μουσεία των ΗΠΑ, όπως το Getty, το MET, το Museum of the Bible και τη National Gallery of Art
Λίνα Μενδώνη και Κίμπερλι Γκιλφόιλ
«Χωρίς έρεισμα» οι αντιδράσεις της Τουρκίας για τον ελληνικό θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, λέει το υπουργείο Εξωτερικών
Νωρίτερα, η τουρκική διπλωματία κατηγόρησε την Ελλάδα ότι πέτυχε την έγκριση από την ΕΕ ενός συμπληρωματικού χάρτη θαλάσσιου σχεδιασμού που επεκτείνεται πάνω σε περιοχές τουρκικής διεκδίκησης
ÓõíÜíôçóç ôïõ õðïõñãïý Åîùôåñéêþí Íßêïõ ÄÝíäéá ìå ôïí Ãåíéêü ÃñáììáôÝá ôïõ ÍÁÔÏ ÃÝíò Óôüëôåíìðåñãê, ôçí Ôñßôç 6 Ïêôùâñßïõ 2020. 
(EUROKINISSI