Πολιτική

«Διαξιφισμοί» στη Βουλή για την ψήφο των ομογενών

Με λεκτικούς διαξιφισμούς μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αλλά και μεταξύ των κομμάτων που τάσσονται υπέρ ή κατά, συνεχίζεται στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, για την άρση των περιορισμών στο εκλογικό δικαίωμα των ομογενών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θανάσης Πλεύρης, υποστήριξε ότι «η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίζουν χωρίς εμπόδια οι ομογενείς και τα προσκόμματα που θέτει ως προϋποθέσεις, ξεκινούν από το βαθύ ιδεολογικό πρόβλημα που έχει».

«Στη πραγματικότητα ενοχλείστε που είναι όλοι αυτοί εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Αυτό που λέτε στην ουσία όταν υποστηρίζετε ότι δεν πρέπει να επηρεάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα, είναι ότι δεν θα θέλατε να είναι εγγεγραμμένοι», είπε.

Ακόμα, κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ ότι «βάζουν ταξικό πρόσημο» ενώ υποστήριξε ότι «το δικαίωμα του αίματος ισχύει σε όλες τις χώρες του κόσμου» και πρόσθεσε ότι «με το επιχείρημα να μην προσμετράται η ψήφος τους στο εκλογικό αποτέλεσμα, η αξιωματική αντιπολίτευση αυτό που λέει στην ουσία στους ομογενείς, είναι ότι κακώς είναι Έλληνες».

«Έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι οι Έλληνες ομογενείς και δεν μπορείτε να τους το στερήσετε. Όλα τα επιχειρήματα σας είναι ανεδαφικά. Βάζετε ταξικό πρόσημο με αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν εισιτήριο να έρθουν στην Ελλάδα και να ψηφίσουν και αυτούς που θέλουν να έρθουν αλλά δεν έχουν χρήματα», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Το πρόβλημα σας είναι ιδεολογικό. Δεν θέλετε οι ομογενείς να έχουν άποψη για τα ζητήματα της χώρας και δεν αντιλαμβάνεστε ότι είναι οι ομογενείς είναι μέρος του έθνους. Δεν θέλετε να είναι καθόλου Έλληνες πολίτες. Και επειδή είναι αντισυνταγματικό βάζετε αναχώματα για να τους ταλαιπωρήσετε».

Ο κ. Πλεύρης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία της κυβέρνησης», τονίζοντας ότι «η ΝΔ τους θέλει ως μέρος του έθνους και δεν θα σταματήσει να παλεύει για να είναι ισότιμοι συμπολίτες όπου και αν βρίσκονται».

Τόσο ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, όσο και ο τομεάρχης Εσωτερικών του κόμματος, Κώστας Ζαχαριάδης, έκαναν λόγο για «πυροτεχνήματα και υποκρισία της κυβέρνησης» και υποστήριξαν ότι «η ΝΔ δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για την ψήφο και την εκπροσώπηση των αποδήμων, αλλά μόνο για τα στενά κομματικά της συμφέροντα».

«Όσο παραπάνω φωνάζετε τόσο μεγαλύτερο ψέμα λέτε και τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα να τα αλλάξετε σύντομα υπάρχει. Είναι φανερό ότι μετανιώσατε για το νόμο που ψηφίσαμε τον Δεκέμβριο του 2019 και αντί να δουλέψουμε να εφαρμοστεί, εσείς τον υπονομεύετε, γιατί βλέπετε, μαζί με το ΚΙΝΑΛ, τους απόδημους με όρους ψηφοθηρίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαχαριάδης.

Ο Γιώργος Καμίνης, ειδικός αγορητής από το ΚΙΝΑΛ, επέμεινε στην καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, τονίζοντας ότι «στο ζήτημα αυτό το πολιτικό σύστημα αδράνησε».

«Η αναθεώρηση του 2019 αποτέλεσε έναν συμβιβασμό στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο. Ψηφίσαμε έναν νόμο κατώτερο τον περιστάσεων, αποφύγαμε να καθιερώσουμε μια γνήσια καθολική ψηφοφορία των εκλογέων του εξωτερικού», τόνισε ο κ. Καμίνης και συμπλήρωσε:

 «Εδώ λοιπόν μας οδήγησαν ο καιροσκοπισμός της Νέας Δημοκρατίας, η φοβικότητα του ΣΥΡΙΖΑ και ο αριστερός συντηρητισμός του ΚΚΕ. Να σκιαμαχούμε με φαντάσματα του παρελθόντος» .

«Πρέπει πάση θυσία να κρατήσουμε ζωντανούς τους δεσμούς με την πατρίδα των 700.000 νέων Ελλήνων που έφυγαν από την Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης. Πρωτίστως βέβαια τον πολιτικό δεσμό που δημιουργεί η ψήφος τους», κατέληξε ο κ. Καμίνης.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, έκανε λόγο για «δικολαβικά επιχειρήματα της κυβέρνησης που δεν στέκουν ούτε σε μαθηματικό ακροατήριο» και απέρριψε τις αιτιάσεις της κυβερνητικής παράταξης ότι «παντού σε όλες τις χώρες ισχύει το δίκαιο του αιτήματος και άρα ψηφίζουν οι πάντες».

«Σε όλες σχεδόν τις χώρες μπαίνει τσεκούρι με τις προϋποθέσεις για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των κατοίκων εξωτερικού. Δεν μπορεί να αποφασίζει ο κάτοικος του εξωτερικού ποια κυβέρνηση θα έχει η χώρα, χωρίς να υποστεί και τις συνέπειες. Δεν μπορείς να συγκρίνεις την θέση του Έλληνα μισθωτού με έναν του εξωτερικού, για αυτό και εμείς δεν στεκόμαστε στους φιλιππικούς σας λόγους», ανέφερε ο κ. Παφίλης.

Ακόμα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ χαρακτήρισε γελοία τα επιχειρήματα της κυβέρνησης περί ταξικού πρόσημου αντιτείνοντας, μεταξύ άλλων, ότι είναι η ίδια που έχει μειώσει κατά 80% την εκπαίδευση των ομογενών στο εξωτερικό και διέλυσε τα ελληνικά προξενεία.

«Γι’ αυτό λέμε ότι υποκρίνεστε όταν έρχεστε τώρα και λέτε ότι κόπτεστε γιατί δεν θα έρθουν οι Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίσουν», συμπλήρωσε ο κ. Παφίλης και κατέληξε:

 «Σήμερα έρχεστε και κάνετε χαρακίρι και αυτό θα το πληρώσετε».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος, τόνισε την ανάγκη «να επικρατήσει η ωριμότητα και να διορθωθούν τα λάθη του παρελθόντος», ενώ κατηγόρησε όσους αντιδρούν στο νομοσχέδιο ότι «δεν θα ψηφίσουν το αυτονόητο επειδή πιστεύουν ότι θα μειωθεί η πολιτική τους ισχύς».

Ακόμα, εκτίμησε ότι «δεν θα υπάρξει μεγάλη συμμετοχή των αποδήμων, οπότε δεν υπάρχει λόγος καταψήφισης του νομοσχεδίου» και επανέλαβε ότι «η Ελληνική Λύση είναι υπέρ του να μην υπάρχει κανένας περιορισμός στην ψήφο των ομογενών και υπέρ της καθιέρωσης της επιστολικής ψήφου».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης, έκανε λόγο για μείζον πρόβλημα τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «στην πραγματικότητα τα δύο κόμματα λειτουργούν ψηφοθηρικά και δεν επιθυμούν ούτε θέλουν στην πραγματικότητα να λύσουν τα ζητήματα των ομογενών». 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ένταση on air με τη Σοφία Βούλτεψη που «προειδοποίησε» τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών να σεβαστούν τον νόμο
«Οι συγγενείς των θυμάτων πρέπει να σεβαστούν τον νόμο γιατί αλλιώς πως θα ζητήσουν να εφαρμοστεί ο νόμος στο δικαστήριο;», διερωτήθηκε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας
Σοφία Βούλτεψη
Χρυσοχοΐδης σε Κωνσταντοπούλου: «Μας λέτε για “γνωστούς-άγνωστους”, χρόνια τώρα, καλλιεργώντας θεωρίες συνωμοσίας»
«Είναι πάρα πολύ παραβατικοί, και είναι πολύ δραστήριοι στο να προκαλούν ζημιές σε βάρος των πολιτών, είτε των περιουσιών τους, μέχρι το να ζημιώνουν το δικαίωμα του συνέρχεσθαι»
Μιχάλης Χρυσοχοϊδης
Μνημείο Άγνωστου Στρατιώτη: Ο καθαρισμός και η συντήρηση στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας – Αναλυτικά η τροπολογία
«Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη συντήρηση, τη φροντίδα και την ανάδειξη του Μνημείου και του χώρου είτε με ίδια μέσα, είτε μέσω ανάθεσης σχετικών συμβάσεων»
Μνημείο Άγνωστου Στρατιώτη 13
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα αναθέσει σε ιδιωτική εταιρεία τον καθαρισμό του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη – Τι προβλέπει η τροπολογία
Οι αρμοδιότητες της συντήρησης για το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη περνούν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και της φύλαξης στην Ελληνική Αστυνομία
Μνημείο Άγνωστου Στρατιώτη
12
Συνάντηση Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Χακάν Φιντάν στο Λουξεμβούργο: «Θέματα κυριαρχίας είναι εκτός συζήτησης»
Σχετική ανάρτηση έκανε το Υπουργείο Εξωτερικών με μια φωτογραφία από τη συνάντηση - «Οι διχόνοιες μόνο καταστροφικά αποτελέσματα μπορούν να έχουν» είπε νωρίτερα ο Γιώργος Γεραπετρίτης
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Μελλοντικές απειλές μπορεί να μην έρθουν από την Ανατολή αλλά και από το Νότο» - Η συνέντευξη Τύπου των ηγετών της MED9 στη Σλοβενία
Η Ελλάδα προσδοκά να ξεκινήσει μία πρώτη συζήτηση για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών αλλά και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η συνδεσιμότητα, η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, το Μεταναστευτικό και η πολιτική προστασία
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Μελλοντικές απειλές μπορεί να μην έρθουν από την Ανατολή αλλά και από το Νότο» – Η συνέντευξη Τύπου των ηγετών της MED9 στη Σλοβενία
9