Πολιτική

Διαβιβάστηκε στη Βουλή η δικογραφία για το C4I – Ποιες διαδικασίες θα ακολουθήσουν

Διαβιβάστηκε στη Βουλή ο φάκελος της δικογραφίας για το σύστημα C4I.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δικογραφία για το C4I έχει φτάσει στην Βουλή των Ελλήνων και έχει ήδη πρωτοκολληθεί. Η επίσημη όμως ανακοίνωση της δικογραφίας στην Ολομέλεια αναμένεται να γίνει το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας (26.11.2018), με την έναρξη της συνεδρίασης.
Από την στιγμή λοιπόν, που θα ανακοινωθεί η δικογραφία στην Ολομέλεια θα ανοίξει και η δρομολόγηση όλων των κοινοβουλευτικών διαδικασιών που θα ακολουθήσουν.

Αυτές είναι:

Πρώτον, η δικογραφία – που σύμφωνα με πληροφορίες αποτελείται από τα διαβιβαστικά έγγραφα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης προς τη Βουλή και την δικογραφία που έχει έρθει σε ηλεκτρονική μορφή (στικάκι) – θα είναι διαθέσιμη σε ενημέρωση των κομμάτων. Στην φάση αυτή, δύο είναι τα ενδεχόμενα: ή να δοθούν αντίγραφα της δικογραφίας στα κόμματα (εάν δεν είναι απόρρητου χαρακτήρα τα έγγραφα προανάκρισης που είναι σε εξέλιξη στην δικαιοσύνη ) ή εάν είναι τέτοια απόρρητα τα έγγραφα, όπως έγινε με την δικογραφία της Novartis, για να διασφαλιστεί η διατήρηση του απόρρητου της δικαστικής έρευνας , η δικογραφία να «ανοιχτεί « στην αίθουσα 168 της Βουλής, όπου οι ενδιαφερόμενοι βουλευτές των κομμάτων και οι εμπλεκόμενοι πρώην υπουργοί θα μπορούν να την διαβάσουν, να κρατήσουν σημειώσεις, αλλά όχι να πάρουν με οποιοδήποτε τρόπο αντίγραφα ή μέρος της δικογραφίας.
Το δεύτερο βήμα που θα ακολουθήσει είναι εάν κάποιο κόμμα κρίνει ότι θα πρέπει να σχηματιστεί εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή για να εξετάσει το θέμα της δικογραφίας. Η υποβολή του αιτήματος σύστασης εξεταστικής επιτροπής απαιτεί 60 υπογραφές τουλάχιστον και το αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής 30 υπογραφές.

Να υπενθυμίσουμε πάντως, ότι το θέμα της σύμβασης προμήθειας του συστήματος C4I, είχε εξεταστεί ως ενότητα διεξοδικά της εξεταστικής επιτροπή της Siemens, το 2010-2011. Τότε είχαν καταθέσει τόσο οι πρώην υπουργοί που είχαν συνάψει τη σύμβαση (Σκανδαλίδης, Παπαντωνίου και Χρυσοχοΐδης) όσο και οι μετεγενέστεροι υπουργοί (Προκόπης Παυλόπουλος, Βύρων Πολύδωρας, Χρήστος Μαρκογιανάκης ) που είχαν με αποφάσεις τροποποιήσει τις συμβάσεις. Τότε η Εξεταστική Επιτροπή είχε διατυπώσει ότι υπήρχαν ενδείξεις για ευθύνες πολιτικών προσώπων, αλλά στο πόρισμα που έφτασε στην Ολομέλεια τελικά δεν υπήρξε πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Η επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 απαιτεί τροποποίηση του νόμου», λέει η Αθήνα μετά τις δηλώσεις Τραμπ
Οι κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι υπάρχουν δύο προβλέψεις στην αμερικανική νομοθεσία που απαγορεύουν την πώληση αμυντικού υλικού στην Τουρκία
F-35 των ΗΠΑ
Το plan b της κυβέρνησης για τους αγρότες με πρόστιμα – Σκέψεις για απάντηση με συλλαλητήριο στο Σύνταγμα
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για «παράνομες πράξεις» από τους αγρότες με την κατάληψη των δρόμων και συμπλήρωσε «υπάρχει δυνατότητα εφαρμογής του νόμου με μια σειρά διατάξεων
Τρακτέρ
33
Τα μηνύματα Μητσοτάκη στους αγρότες: Η προειδοποίηση για άμεσο τερματισμό των μπλόκων και οι αιχμές περί «τραμπούκων»
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να προσέλθουν σε διάλογο αγρότες που εκπροσωπούν όλα τα μπλόκα και ιδανικά εκπρόσωποι συνολικά του αγροτικού κόσμου
Κυριάκος Μητσοτάκης 27
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τραμπουκίζουν αγρότες που θέλουν τον διάλογο για να μη σπάσει το μέτωπο
«Αντιστροφή της πραγματικότητας ότι τους δρόμους κλείνει η Τροχαία» - «Όσο πιο πολύ ταλαιπωρούνται οι πολίτες, τόσο οι αγρότες χάνουν το δίκιο των αιτημάτων τους, πόσο μάλλον όταν αρνούνται να προσέλθουν σε έναν διάλογο»
Κυριάκος Μητσοτάκης
331