Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Διεργασίες σε ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ: Κλείστηκε ραντεβού Γεννηματά – Ανδρουλάκη

Διεργασίες σε ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ: Κλείστηκε ραντεβού Γεννηματά – Ανδρουλάκη

Η απόφαση της Φώφης Γεννηματά να πραγματοποιηθεί έως τις αρχές Δεκεμβρίου το έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ φέρνει κινητικότητα. Έτσι, κλείστηκε ήδη συνάντηση της κυρίας Γεννηματά με τον Νίκο Ανδρουλάκη, με αντικείμενό της – σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη – τα διαδικαστικά ζητήματα του συνεδρίου.

Στίγμα όσων πρόκειται να πει πάντως στην επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ έδωσε ο κ. Ανδρουλάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη (Σκάι): «Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, εφόσον εξαγγέλθηκε, πρέπει να γίνει με σεβασμό στην ιστορία του και στις θεσμικές διαδικασίες. Πρέπει να εκλέξει και συνέδρους και όργανα», είπε ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ.

Πρόσθεσε δε ότι το συνέδριο δεν είναι έκτακτο στην πραγματικότητα, αλλά τακτικό. Και πράγματι έχει δίκιο, καθώς θα έπρεπε ήδη να έχει πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, αλλά υπήρξε μια αναβλητικότητα λόγω της ετοιμότητας που υπήρχε τα δύο τελευταία χρόνια για πρόωρες εκλογές. Τα ερωτήματα πάντως που παραμένουν αναπάντητα ως προς το συνέδριο και θα ξεκαθαριστούν τις επόμενες ημέρες είναι αρκετά.

Πρώτον, ο χρόνος διεξαγωγής του. Σε κάθε περίπτωση θα διεξαχθεί εντός Νοεμβρίου, καθώς στις 7-8 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η συνδιάσκεψη στο ΚΙΝΑΛ, η οποία θα πρέπει ν’ ακολουθήσει το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Συζητείται π.χ. ακόμη και το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου (9-10 του μήνα), αλλά η εκδοχή αυτή προκαλεί αντιδράσεις, καθώς απομένουν μόλις 15 ημέρες.

Δεύτερον, ο τρόπος εκλογής των συνέδρων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγεσία, επικαλούμενη την έλλειψη χρόνου, θα προτείνει να συμμετάσχουν ως σύνεδροι όσοι εκλέχτηκαν για το συνέδριο του ΚΙΝΑΛ και προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ – ενδεχόμενο στο οποίο αντιδρά ο κ. Ανδρουλάκης, όπως ήδη φάνηκε από τις δηλώσεις του.

Τρίτον, εάν στο συνέδριο θα τεθεί θέμα ηγεσίας και εάν θα εκλεγούν νέος γραμματέας και όργανα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επιχειρηθούν διευθετήσεις με καταστατικές αποφάσεις, ενώ παραμένει άγνωστο εάν ο κ. Ανδρουλάκης ή ο Παύλος Γερουλάνος και ο Νίκος Παπανδρέου π.χ., οι οποίοι έχουν θέσει ζήτημα «επιστροφής» του ΚΙΝΑΛ στο ΠΑΣΟΚ, θ’ αμφισβητήσουν την κυρία Γεννηματά.

Άλλωστε, οι δηλώσεις Γερουλάνου – Παπανδρέου για το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτές που ώθησαν την επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ να σηκώσει το γάντι και μάλιστα ανήμερα της επετείου της 3ης του Σεπτέμβρη να πει ότι όποιος θέλει να την αμφισβητήσει μπορεί να το κάνει με βάση τις καταστατικές διαδικασίες, αρχίζοντας ουσιαστικά την προετοιμασία για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι το ενδεχόμενο αμφισβήτησης της κυρίας Γεννηματά και εκλογής νέου αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ θα οδηγούσε ουσιαστικά σε δυαρχία: άλλος επικεφαλής στο ΠΑΣΟΚ κι άλλος στο ΚΙΝΑΛ! Τούτο φαίνεται πάντως ότι θα είναι ένα από τα ζητήματα που θα λήξουν, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, στο επικείμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις