Πολιτική

Δίκη Novartis: «Δεν ωφέλησα την εταιρεία» κατέθεσε ο Γιάννης Στουρνάρας – «Να μας πουν ποιοι τους έβαλαν»

«Ξέρω που γράφονταν ακόμα και οι μαρτυρίες, υπήρχαν copy paste»

Ο Γιάννης Στουρνάρας είναι ο τρίτος πολιτικός μετά τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Ανδρέα Λοβέρδο που κατέθεσε σήμερα (2/6/25) στη δίκη των πρώην προστατευόμενων μαρτύρων της Novartis.

Ο Γιάννης Στουρνάρας είναι επίσης από τους μηνυτές της υπόθεσης καθώς κατονομάστηκε ως ένα από τα πρόσωπα τα οποία δωροδοκήθηκαν από την φαρμακοβιομηχανία Novartis αλλά στη συνέχεια η κατάθεση του, αρχειοθετήθηκε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών η φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε ενώ τόνισε πως εκείνος δεν είχε καμία αρμοδιότητα για τον συμψηφισμό των χρεών που πραγματοποιήθηκε και τόνισε πως πέρασε με μνημονιακό νόμο τον οποίο υπέγραφε πρώτος ως υπουργός Οικονομικών.

«Η Novartis κατά τη διάρκεια της θητείας μου είδε το μερίδιο της να πέφτει. Ο υπουργός κατανέμει κονδύλια στα υπουργεία δεν δίνει χρήματα. Υπάρχει υφυπουργός με αυτοτελή αρμοδιότητα. Ήταν ο ΕΟΠΥΥ, οι άλλοι οργανισμοί που κατένειμαν» ανέφερε μεταξύ άλλων ο διοικητής της ΤτΕ.

Σε κάθε περίπτωση και ο κ. Στουρνάρας όπως και οι άλλοι πολιτικοί τόνισε ότι οι καταγγελίες των προστατευόμενων μαρτύρων ήταν και πολιτικά υποκινούμενες από την τότε κυβέρνηση.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν με αποδεχόταν στη συνέχεια όμως ως διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Θεωρούσαν πως αν είχαν κάποιον δικό τους στη θέση μου θα μπορούσαν να κάνουν άλλα πράγματα. Μετά το πρώτο εξάμηνο μια ατυχέστατης διαπραγμάτευσης, αφού έκαναν μη κυβίστηση και θέλησαν να πουν ένα αφήγημα στους ψηφοφόρους τους. Είχαν πιάσει τους προστατευόμενους μάρτυρες για κάτι φορολογικό ή άλλο κι έστησαν τη σκευωρία Novartis.

Η Novartis δεν επωφελήθηκε. Πιστεύω πως υποκινήθηκαν από κάποιον άλλο. Τους ζητώ να βγουν και να πουν συγγνώμη και να πουν ποιοι τους έβαλαν. Μπήκα στο Δημόσιο βίο αφήνοντας μια καριέρα για να βοηθήσω την πατρίδα και δεν δέχομαι όλο αυτό που συνέβη. Να μας πουν ποιοι τους έβαλαν! Εγώ ξέρω πολύ καλά, αλλά δε θα σας πω. Ξέρω που γράφονταν ακόμα και οι μαρτυρίες, υπήρχαν copy paste» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Στουρνάρας.

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας, ερωτώμενος από την πρόεδρο, απάντησε σχετικά με το Harvard Project που αποτέλεσε ένα από τα βασικά σημεία των καταθέσεων των πρώην προστατευόμενων μαρτύρων καθώς είχε ανάμιξη και η εταιρία της συζύγου του.
«Το Harvard Project, της είχε αναθέτει από το πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με τη Novartis και το ποσό που έλαβε ήταν με κέρδη υπέρ τρίτων 15.000 δηλαδή της έμεινε μεικτό κέρδος 3.000. Ήταν ένα συνέδριο. Υπάρχει απόλυτη διαφάνεια» κατάθεσε ο κ. Στουρνάρας.

Επίσης, ο κεντρικός τραπεζίτης είπε πως και εκείνος είχε συνεργαστεί με τη Novartis όταν βρισκόταν στον ιδιωτικό τομέα, πριν μπει στον πολιτικό στίβο. «Η Novartis χρησιμοποιούσε πολλούς ακαδημαϊκούς, ένας από αυτούς ήμουν και εγώ, αλλά τότε δεν ήταν κρατικός αξιωματούχους, ήμουν στο ιδιωτικό τομέα. Μιλάμε για αμοιβή 4.000 ευρώ μικτά» τόνισε.

Ο κ. Στουρνάρας μεταξύ άλλων σημείωσε στην κατάθεσή του, ότι οι καταθέσεις των πρώην προστατευόμενων μαρτύρων έγιναν με δόλο προκειμένου να εκδιωχθεί από τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη ενώ τόνισε ότι ο αμερικανός πρέσβης την περίοδο εκείνη του είχε αναφέρει πως δεν υπήρχε στην Αμερική και το FBI τίποτα σε βάρος του ή άλλων πολιτικών, παρά τα όσα λέγονταν εκείνη την περίοδο. «Δεν έχω ζήτημα με κανέναν από τους δύο κατηγορούμενους γιατί θεωρώ ότι εκβιάστηκαν. Ήταν ο τελευταίος τροχός της αμάξης. Αυτό που ζητώ στο όνομα του κράτους δικαίου να ζητήσουν συγγνώμη και να πουν ποιοι τους έβαλαν. Θα έχουν προσφέρει υπηρεσίες στο κράτος δικαίου» τόνισε ο μάρτυρας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης, ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε και στον παρόντα-στη δίκη-Φ. Δεστεμπασίδη, λέγοντας ότι «υπέγραψα μνημονιακό νόμο για να μην πάει η Ελλάδα στα βράχια, ο συμψηφισμός της Novartis μας μάρανε… δεν τον γνώριζε αυτό ο κ. Δεστεμπασίδης; Για τον κ. Δεστεμπασίδη υπάρχει ένας δρόμος, λέει ποιοι τον βάλανε και τελειώσαμε.»

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Η κυβέρνηση «τραβάει την πρίζα» στο πρωτάθλημα μπάσκετ μετά το τελεσίγραφο σε Γιαννακόπουλο και Αγγελόπουλους: Κυρώσεις κατά των παραγόντων προωθεί ο Βρούτσης
Ο Γ. Βρούτσης σχεδιάζει να προσθέσει στο αθλητικό νομοσχέδιο συμπληρωματικές διατάξεις με κυρώσεις όταν οι παράγοντες προβαίνουν σε ρητορική μίσους
Αγγελόπουλοι και Γιαννακόπουλος σε παλαιότερο ντέρμπι "αιωνίων" στο ΣΕΦ 1
Μαρινάκης: «Πώς ο Τσίπρας που έκανε χιλιάδες νέους να εγκαταλείψουν τη χώρα, ζητάει τα ρέστα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη;»
«Η τραγωδία της πρώτης φοράς Αριστερά υπό τον κ. Τσίπρα είναι ακόμη νωπή στη μνήμη των πολιτών» λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης
Ο Παύλος Μαρινάκης 15
Αλέξης Τσίπρας: «Η χώρα βαλκανοποιείται και αποκλίνει από τον μέσο όρο της ΕΕ»
«Η χώρα οπισθοχωρεί, η κυβέρνηση τα πάει πάρα πολύ καλά, για εκείνους που θέλει να εξυπηρετήσει, για την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν είναι καλύτερα» τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας
Ο Αλέξης Τσίπρας 9
Ρένα Δούρου για την αθώωσή της για το Μάτι: Με κατέστησαν κατηγορουμένη με ένα ψέμα – Οι Δικαστές του Εφετείου στάθηκαν στο ύψος του λειτουργήματός τους
«Όχι μόνο δεν υπήρξε συγκάλυψη αλλά αντιθέτως είμαι η ίδια θύμα του χειρότερου είδους συγκάλυψης που είναι η παραπλάνηση»
Η Ρένα Δούρου