Πολιτική

Δημοσκόπηση Interview: Ιστορικό χαμηλό για τον ΣΥΡΖΑ στην πέμπτη με ποσοστό 8,8% – Μεγάλη πτώση και για τη ΝΔ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Interview για λογαριασμό του politic.gr, με τον ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζεται ως πέμπτο κόμμα.

Τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ «βράζει», με τον Στέφανο Κασσελάκη να δέχεται «βροχή» αμφισβητήσεων, τα ποσοστά του κατρακυλούν, με τη δημοσκόπηση της Interview να καταγράφει ιστορικό χαμηλό για το κόμμα στην πέμπτη θέση.

Σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση, η Νέα Δημοκρατία παραμένει μεν πρώτη στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, συγκεντρώνοντας το 22,2%, ωστόσο η πτώση της είναι σημαντική, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ «καταρρέει» με ποσοστό μόλις 8,3%.

Η θέση αυτή αποτελεί ιστορικό χαμηλό για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που βρίσκεται πλέον πίσω από το ΠΑΣΟΚ (11,7%), το ΚΚΕ (8,7%) και την Ελληνική Λύση (8,8%).

Μπροστά αλλά πτωτικά με 22,2% η ΝΔ

Καταγράφοντας τη διαχρονική εξέλιξη της πρόθεσης ψήφου φαίνεται πως η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να ηγείται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, αλλά με σημαντική πτώση από το 31,2% τον Δεκέμβριο του 2023 στο 22,2% τον Αύγουστο του 2024. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, με την πρόθεσή του να πέφτει στο 8,3% από το 13%, ενώ το ΠΑΣΟΚ διατηρείται σταθερά γύρω στο 11%.

Την ίδια ώρα, το 79% των ερωτηθέντων αξιολογεί αρνητικά το έργο της κυβέρνησης, ενώ μόλις το 19% εκφράζεται θετικά.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί την πρώτη θέση στη δημοφιλία με 29,8% θετικές γνώμες, ωστόσο το 68,3% των πολιτών τον αξιολογεί αρνητικά.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας και η Ζωή Κωνσταντοπούλου ακολουθούν με 28,2% και 24,7% θετικές γνώμες αντίστοιχα, αν και οι δύο έχουν επίσης υψηλά ποσοστά αρνητικών γνωμών (63,8% και 67,9%). Τα υψηλότερα ποσοστά δυσαρέσκειας συγκεντρώνουν ο Νίκος Ανδρουλάκης (81,6%), ο Στέφανος Κασσελάκης (81,6%), ο Κυριάκος Βελόπουλος (79%) και ο Δημήτρης Νατσιός (78,8%).

Ένας στους δύο απορρίπτει τους υπάρχοντες πολιτικούς αρχηγούς για τη θέση του πρωθυπουργού

Στην ερώτηση για το ποιος θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 35%, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνουν 11% και 6% αντίστοιχα.

Ωστόσο, εντυπωσιακό είναι πως ένας στους δύο (48%) των ερωτηθέντων δεν θεωρεί κανέναν από τους προτεινόμενους καταλληλότερο για την πρωθυπουργία, γεγονός που υπογραμμίζει τη γενικευμένη αμφισβήτηση προς την πολιτική ηγεσία.

Προηγείται ο Χάρης Δούκας για πρόεδρος ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Στις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο Χάρης Δούκας φαίνεται να επικρατεί με 26,3%, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει 22,7%. Με υψηλό ποσοστό ακολουθεί η Άννα Διαμαντοπούλου (18,4%) και ο Παύλος Γερουλάνος (17,4%).

Όσον αφορά τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, οι πολίτες αναδεικνύουν την ακρίβεια ως το κυριότερο, με ποσοστό 29,1%. Ακολουθούν οι τιμές της ενέργειας (17,0%) και το ύψος των μισθών και εισοδημάτων (16,4%), στοιχεία που καταδεικνύουν την έντονη ανησυχία για το κόστος ζωής και την οικονομική κατάσταση.

Μόλις ένας στους δέκα θεωρεί το δημογραφικό (11,2%) και την κλιματική κρίση και τις φυσικές καταστροφές (11,1%) ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας.

Στην καθημερινότητά τους, οι πολίτες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, με την πληρωμή των λογαριασμών να αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση (23,6%), ενώ σημαντικά ποσοστά καταγράφονται επίσης για τις δυσκολίες στην αντιμετώπιση έκτακτης ιατρικής ανάγκης (19,1%) και την αγορά τροφίμων (17,5%).

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κωνσταντίνος Τασούλας: Η Παναγιά οδηγεί το έθνος μας στους αγώνες για ελευθερία και προκοπή
«Να εκφράσω την ελπίδα μου, μια ελπίδα που πηγάζει εδώ από την Εκατονταπυλιανή της Πάρου, ώστε η αντιμετώπιση μιας ακόμη πύρινης δοκιμασίας, αυτού του Αυγούστου, να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας στην θεία λειτουργία για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Ιερό Ναό Παναγίας Εκατονταπυλιανής, στην Πάρο, Παρασκευή 15 Αυγούστου 2025. 
(ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ 1
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η μέρα του Δεκαπενταύγουστου είναι αφιερωμένη σε όσους μας κρατούν ασφαλείς
«Σήμερα δεν είναι μέρα για πολιτικές δηλώσεις - Εγώ αυτό το οποίο εύχομαι είναι να μπορούμε να βρίσκουμε πάντα την δύναμη εκείνη, να πορευόμαστε πρώτα και πάνω από όλα με ενότητα»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Μαρέβα Γκραμπόφσκι 21
Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα μετά τις καταστροφικές φωτιές – «Αντιπολιτευτικό μένος» βλέπει το Μαξίμου
Η κυβέρνηση αναμένει τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργούν Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και σε συνεργασία με άλλες κρατικές υπηρεσίες, αναζητούν τα αίτια εκδήλωσης πυρκαγιών
Καμένο σπίτι στην Αχαΐα
Παύλος Μαρινάκης για φωτιές: 10 ψέματα της αντιπολίτευσης – Απαντήσεις στους πολίτες
«Δυστυχώς, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης βλέπουν τις τραγικές στιγμές αγωνίας των πολιτών, ως ευκαιρία για να ξεδιπλώσουν το αντιπολιτευτικό τους μένος»
Ο Παύλος Μαρινάκης 6
Κεφαλογιάννης κατά Πελετίδη για τις φωτιές στην Πάτρα: Ζητούσε 112 και μετά προέτρεπε τους πολίτες να μην εφαρμόζουν τις εντολές
«Ο Δήμος Πατρέων στάθηκε κατώτερος των περιστάσεων σε όλα τα επίπεδα - Άκουσα τον Δήμαρχο κ. Πελετίδη να ενθαρρύνει τους πολίτες να μην εφαρμόσουν τις οδηγίες του 112»
Καμένα αυτοκίνητα στην Πάτρα 219