Πολιτική

Δημοσκόπηση MRB: «Ναι» στα ιδιωτικά πανεπιστήμια – Προβληματισμό για την ασφάλεια εκφράζουν οι πολίτες

Υπέρ στο να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα τάσσονται οι πολίτες σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB ενώ την ίδια ώρα απογοήτευση στον τομέα της ασφάλειας.

Στο δεύτερο μέρος (δείτε εδώ το πρώτο) της δημοσκόπησης MRB αναφορικά με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στο βαθμό συμφωνίας το 57,4% απαντά «σίγουρα ναι» ή «μάλλον ναι», ενώ το 34,8% απαντά «σίγουρα όχι» ή «μάλλον όχι».

Στην ερώτηση για το αν πιστεύουν ότι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού, το 67,1% απαντά «σίγουρα ναι» ή «μάλλον ναι», ενώ το 20,3% απαντά «σίγουρα όχι» ή «μάλλον όχι».

Στην ερώτηση για το ποια πιστεύουν ότι θα είναι τα ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον οι πολίτες απάντησαν:

-Από τα κορυφαία του κόσμου – 5,6%
-Από τα πολύ καλά – 27,7%
-Από τα μέτρια – 33,6%
-Από τα λιγότερο γνωστά – 19,2%
-ΔΞ/ΔΑ – 13,9%

Το επίπεδο ασφάλειας στη χώρα

Στην ερώτηση για το επίπεδο ασφάλειας στη χώρα, οι πολίτες δήλωσαν σε ποσοστό 20,9% «πολύ» ή «αρκετά» ικανοποιημένοι, ενώ σε ποσοστό 77,1% δήλωσαν «καθόλου» ή «όχι και τόσο» ικανοποιημένοι.

Σε ό,τι αφορά το είδος της φυσικής εγκληματικότητας που προβληματίζει περισσότερο τους πολίτες οι πολίτες απάντησαν:

-Η βία των ανηλίκων/εφήβων 41%
-Οι γυναικοκτονίες 16,5%
-Οι ληστείες με τη χρήση/απειλή όπλου ή χρήση βίας 14,9%
-Το οργανωμένο έγκλημα και το ξεκαθάρισμα λογαριασμών 12,2%
-Τα σεξουαλικά εγκλήματα 6,7%
-Οι μικροκλοπές 5,7%
-Άλλο 0,9%

A B

Συσπειρώσεις και μετακινήσεις ψηφοφόρων

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB, η ΝΔ καταγράφει συσπείρωση 79,3% και έχει διαρροές 5,8% προς το ΠΑΣΟΚ, 3,4% προς την Ελληνική Λύση, 9% είναι αδιευκρίνιστη ψήφος και 2,5% προς άλλο κόμμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει συσπείρωση 56,3% και έχει διαρροές προς ΠΑΣΟΚ (9%), ΚΚΕ (8,6%), Νέα Αριστερά (7%), Πλεύση Ελευθερίας (4,4%), ΝΔ (1,9%) και προς άλλο κόμμα (8,4%).

Αναφορικά με τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, πρώτος στην ευνοϊκή γνώμη των πολιτών είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ακολουθεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ πιο κάτω στη λίστα βρίσκονται οι: Νίκος Ανδρουλάκης, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Στέφανος Κασσελάκης, Κυριάκος Βελόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης, Δημήτρης Νατσιός και Βασίλης Στίγκας.

A B

 

Ποιοι μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής

-Κυριάκος Μητσοτάκης: 42,7%
-Στέφανος Κασσελάκης: 9%
-Νίκος Ανδρουλάκης: 8,2%
-Κανένας από τους δύο: 29,3%
-Άλλος/ΔΞ/ΔΑ: 14,3%

Ποιοι μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τα θέματα οικονομίας

-Κυριάκος Μητσοτάκης: 33,6%
-Στέφανος Κασσελάκης: 11%
-Νίκος Ανδρουλάκης: 11,1%
-Κανένας από τους δύο: 34,4%
-Άλλος/ΔΞ/ΔΑ: 15%

Ποιοι μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τα θέματα καθημερινότητας

-Κυριάκος Μητσοτάκης: 29,7%
-Στέφανος Κασσελάκης: 15,3%
-Νίκος Ανδρουλάκης: 11,5%
-Κανένας από τους δύο: 34,7%
-Άλλος/ΔΞ/ΔΑ: 14,1%

Προβάδισμα η ΝΔ, χέρι χέρι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί ξεκάθαρο προβάδισμα σύμφωνα με το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της MRB που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open.

A B

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB η Νέα Δημοκρατία έχει ποσοστό 37,3% ενώ ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 13,7% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 13,5%. Το ΚΚΕ έχει ένα ποσοστό 9%, η Ελληνική Λύση 8,2%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,8%, η Νίκη με 3,5%, οι Σπαρτιάτες με 3,2%, η Νέα Αριστερά με 2,6% και το ΜεΡΑ25 με 2,4%.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Η γκρίνια στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, τα «αγκάθια» στον δρόμο για το συνέδριο και οι «παιδικές αρρώστιες της αριστεράς»
Η εσωκομματική αντιπολίτευση ασκεί κριτική στην ηγεσία του κόμματος, παρά το γεγονός ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για διαφωνίες. 
Ο Παύλος Πολάκης, ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Νίκος Παππάς
Δημοσκόπηση Interview: Στις 15,9 μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΠΑΣΟΚ – Στην τέταρτη θέση έπεσε η Πλεύση Ελευθερίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση στο ερώτημα «ποιον πολιτικό αρχηγό εμπιστεύεστε περισσότερο για τη διακυβέρνηση της χώρας», ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο «κανένας»
Κάλπη με ψηφοδέλτια στις εκλογές 4
Τι περιλαμβάνει η νέα συμφωνία με την Ιταλία για τα τρένα και ποιες δεσμεύσεις αναλαμβάνει η Ελλάδα – Το παρασκήνιο της υπογραφής της
Στις «ράγες» του ελληνικού σιδηρόδρομου επενδύσεις 360 εκατ. ευρώ από τη Hellenic Train - Μέχρι το 2027 η Ελλάδα θα έχει παραλάβει τα νέα τρένα
Κυριάκος Μητσοτάκης / Τζόρτζια Μελόνι
Μητσοτάκης για το νέο αεροσκάφος του ΕΚΑΒ: Μπορούμε να κάνουμε ασφαλείς και γρήγορες αεροδιακομιδές σε μεγάλα νοσοκομεία
«Και σε μία χώρα με τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της πατρίδας μας, με τη νησιωτικότητα, καταλαβαίνετε πόσο μεγάλη είναι η σημασία αυτών των αεροσκαφών και των ελικοπτέρων», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην παράδοση - παραλαβή του αεροσκάφους, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, για αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ 1