Πολιτική

Δημοσκόπηση Alco: Πρωτιά για τη Νέα Δημοκρατία – Τι αισθάνονται οι πολίτες για τα κόμματα Αλέξη Τσίπρα και Μαρίας Καρυστιανού

Τι δείχνουν τα στοιχεία της δημοσκόπησης για το πολιτικό σκηνικό της χώρας
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Με δύο νέα κόμματα να βρίσκονται υπό δημιουργία, αυτό του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και της Μαρίας Καρυστιανού, μά νέα δημοσκόπηση έρχεται να δώσει στοιχεία για το πώς αξιολογούν οι πολίτες το πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Η δημοσκόπηση της Αlco για τα epikaira.gr και το ΕΠΙΚΑΙΡΑ magazine, δείχνει το στίγμα των πολιτών ενώ ο Αλέξης Τσίπρας και η Μαρία Καρυστιανού, έχουν ανακοινώσει ότι θα ιδρύσουν κόμμα, κάτι που ακόμη δεν έχει συμβεί έτσι ώστε να μπουν και εκείνα επίσημα στον στίβο της πολιτικής αναμέτρησης.

Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, η Νέα Δημοκρατία καταγράφεται στο 23,2% και το ΠΑΣΟΚ στο 10,3%. Ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 9,4%, η Πλεύση Ελευθερίας συγκεντρώνει 8%, το ΚΚΕ με 7,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 3,6% ενώ η Νίκη και το ΜέΡΑ25 από 2,3% η καθεμία. Η Νέα Αριστερά εμφανίζεται στο 0,5%, η Φωνή Λογικής στο 2,8% και οι Δημοκράτες στο 1,1%. Το «Άλλο» φτάνει το 10,6%, ενώ οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 18,5%.

alco

Στην ερώτηση αν συμφωνούν ή διαφωνούν με τη φράση «στις επόμενες εκλογές σκέφτομαι να ψηφίσω ένα καινούργιο κόμμα», το 38% δηλώνει ότι συμφωνεί, το 43% ότι διαφωνεί, ενώ το 19% απαντά «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ».

alco

Στην ερώτηση σχετικά με το τι συναίσθημα προκαλεί το ενδεχόμενο να συνεχίσουν να κυβερνούν μετά τις εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ, το 3% δηλώνει ενθουσιασμό και το 17% ικανοποίηση. Αντίθετα, το 39% εκφράζει απογοήτευση και το 25% φόβο. Παράλληλα, το 9% απαντά «άλλο», ενώ το 7% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει ή δεν απαντά.

alco

alco alco

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα υπό διαμόρφωση πολιτικά κόμματα του Αλέξη Τσίπρα και της Μαρίας Καρυστιανού.

Στο ενδεχόμενο δημιουργίας κόμματος από τον Αλέξη Τσίπρα, οι ερωτώμενοι απάντησαν σχετικά με τα συναισθήματα που τους προκαλεί η είδηση: Ενθουσιασμό: 2%, Ικανοποίηση: 14%, Απογοήτευση: 34%, Φόβο: 25%, Άλλο: 16%, ΔΓ/ΔΑ: 9%.

Στην ερώτηση για το σε ποιους προκαλεί ενθουσιασμό και ικανοποίηση η προοπτική δημιουργίας κόμματος από τον Αλέξη Τσίπρα, τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ με 97%. Ακολουθούν οι ψηφοφόροι του ΜέΡΑ25 με 35%, του ΚΚΕ με 21%, της Πλεύσης Ελευθερίας με 15% και του ΠΑΣΟΚ με 14%. Τα ποσοστά για ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 είναι ενδεικτικά λόγω μικρής βάσης δείγματος (κάτω από 60 άτομα).

alco alco

Στην ερώτηση «τι συναίσθημα σας προκαλεί η προοπτική δημιουργίας κόμματος από τη Μαρία Καρυστιανού», το 3% δηλώνει ενθουσιασμό και το 21% ικανοποίηση, ενώ μεγαλύτερα ποσοστά εκφράζουν αρνητικά ή ουδέτερα συναισθήματα: 27% απογοήτευση και 14% φόβο. Παράλληλα, το 20% απαντά «άλλο», ενώ το 15% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει ή δεν απαντά.

alco alco

Στην ερώτηση «Σε ποιους προκαλεί ενθουσιασμό και ικανοποίηση η προοπτική δημιουργίας κόμματος από τη Μαρία Καρυστιανού», οι ερωτώμενοι απάντησαν: ΝΔ: 5%, ΠΑΣΟΚ: 20%, ΚΚΕ: 11%, Ελληνική Λύση: 29%, Νίκη: 33%, Πλεύση Ελευθερίας: 26%, Φωνή Λογικής: 48%

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μητσοτάκης για το Εθνικό Πρότυπο Κέντρο για την Άνοια στο Περιστέρι: Σκοπός να χτίσουμε ένα πλέγμα φροντίδας, να καταπολεμήσουμε το στίγμα για την νόσο
Ο σχεδιασμός για μονάδες σε Γιάννενα, Κιλκίς, Καστοριά, Λακωνία και Ροδόπη - Παρακολούθηση ασθενών, στήριξη φροντιστών και εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας από το 2027 - Το μήνυμα για μια «νέα γενιά ευεργετών»
Κυριάκος Μητσοτάκης
Στο ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι επέστρεψε ο Μιχελογιαννάκης μετά τη ΔΗΜΑΡ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Κασσελάκη – Δεν γνωρίζει κάτι η Χαριλάου Τρικούπη
Η πολυκύμαντη πολιτική διαδρομή του πρώην βουλευτή Ηρακλείου - «Δεν είναι απλώς μια πολιτική επιλογή, είναι επιστροφή στις ρίζες μου»
Γιάννης Μιχελογιαννάκης 5
Τέμπη: Ξεκινά η διαδικασία συγκρότησης του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Τριαντόπουλο – Εντός Οκτωβρίου η κλήρωση των υποψηφίων δικαστικών
Στη Βουλή θα κληρωθούν τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη - Στο εδώλιο για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα ο πρώην υφυπουργός και ακόμη τέσσερα πρόσωπα
Χρήστος Τριαντόπουλος 41
Μαρινάκης για Τριαντόπουλο: «Πιστεύουμε στην αθωότητά του» – Αιχμές προς το ΠΑΣΟΚ για «αλά καρτ» σεβασμό στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης
Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το μήνυμα Μητσοτάκη προς υπουργούς και βουλευτές και το ενδεχόμενο μείωσης του ΕΦΚ - Η απάντηση για τη Ντόρα Μπακογιάννη
Παύλος Μαρινάκης
Με δύο τροπολογίες και μία πρόταση νόμου η «απάντηση» του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή
Η πρώτη τροπολογία έχει στόχο τη δημιουργία μηχανισμού προσαρμογής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης ενώ με τη δεύτερη προτείνει την κατάργηση της Golden Visa) μέσω απόκτησης ακίνητης περιουσίας
Ο Νίκος Ανδρουλάκης στη Βουλή