Πολιτική

Διπλωματικές πηγές: Η Πενταμερής για το Κυπριακό θα γίνει στις 17 και 18 Μαρτίου

Οι ίδιες πηγές αναφερόμενες στα ελληνοτουρκικά σημείωσαν ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη η ημερομηνία πραγματοποίησης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Τουρκία

Η Πενταμερής συνάντηση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το Κυπριακό θα γίνει στις 17 και 18 Μαρτίου ανέφεραν σήμερα (11/02/2025) διπλωματικές πηγές, επισημαίνοντας ότι για την ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά δεν υπάρχει η επιλογή των δυο κρατών.

Παράλληλα, οι διπλωματικές πηγές επισήμαναν ότι το διπλωματικό κεφάλαιο της Ελλάδας είναι σήμερα πολύ ισχυρό, ενώ σχολιάζοντας την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη στη Μέση Ανατολή και την Ινδία σημείωσαν ότι ήταν μια αναγκαία παρουσία γιατί η χώρα μας πρέπει να είναι παρούσα στις εξελίξεις και να δημιουργεί ζωτικές συμμαχίες.

Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές ο ρόλος της Ελλάδας είναι κρίσιμος στη διαμεσολάβηση στη Σύρια, ενώ ανέφεραν ότι η χώρα μας συμφωνεί υπό προϋποθέσεις να αρθούν οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Δαμασκού. Μεταξύ των προϋποθέσεων είναι και ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, και η άρση να γίνει σταδιακά με συγκεκριμένες αιρεσιμότητες και αναστρέψιμο χαρακτήρα.

Οι ίδιες πηγές αναφερόμενες στα ελληνοτουρκικά σημείωσαν ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη η ημερομηνία πραγματοποίησης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Τουρκία το οποίο θα γίνει κανονικά με την ατζέντα που θα καθοριστεί.

Επισήμαναν παράλληλα ότι όσο δεν επιλύεται το πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας και του καθορισμού της ΑΟΖ θα έχουμε θέματα με την Τουρκία, κάτι που συμβαίνει εδώ και 50 χρόνια, ενώ τόνισαν ότι η Ελλάδα δεν συζητά με την Τουρκία θέματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας.

Σημείωσαν δε, αναφερόμενες στο καλό διμερές κλίμα, ότι οι παραβιάσεις είναι ελάχιστες, ενώ μέχρι το 2022 είχαμε κατ’ έτος 7 χιλιάδες παραβιάσεις, καθώς και ότι σήμερα οι μεταναστευτικές ροές από Τουρκία είναι μηδενικές.

Τέλος, αναφερόμενες στις εξελίξεις με τη Βόρεια Μακεδονία, οι διπλωματικές πηγές σημείωσαν ότι οι διατυπώσεις που είναι αντίθετες με τη συμφωνία των Πρεσπών δεν βοηθούν στη δημιουργία πνεύματος καλής κατανόησης.
Επισήμαναν ότι η Ελλάδα θέλει να βοηθήσει την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά όσο υπάρχει αυτή η ρητορική δυσκολεύει την συμβολή της Αθήνας στην κατεύθυνση αυτή και κατέληξαν λέγοντας ότι το βασικό ζητούμενο είναι, να είναι η Βόρεια Μακεδονία πιστή στις δεσμεύσεις.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μητσοτάκης σε νέους στο «Forbes 30 under 30»: Κάτι αλλάζει στην Ελλάδα και έχουμε κάθε λόγο να το υποστηρίξουμε
«Στέλνουμε μήνυμα στη νέα γενιά ότι αν είσαι κάτω από 25 ετών, από 1.1.2026 δεν θα πληρώνεις καθόλου φόρο εισοδήματος και αν είσαι από 25 μέχρι 30 ετών θα πληρώνεις φόρο 9%», τόνισε ο πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο «Forbes 30 under 30»
Παναγιώτης Λαφαζάνης για το βιβλίο Τσίπρα: Είναι πολιτική αυτοκτονία, σκέψη πολιτικού βρυκόλακα να τα βάζει με όλους και να βγάζει λάδι τον εαυτό του
«Τον Αλέξη Τσίπρα το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν η πρωθυπουργική καρέκλα. Τίποτα άλλο. Ήταν κυνικός και αδίστακτος. Εγώ τον έβλεπα και φοβόμουν»
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στη Μόσχα το 2015
14
Νίκος Μωραΐτης: Απόλυτα συμβατή με τη μεγαλομανία Κασσελάκη η φράση «πώς θα μεγαλώσουν τα παιδιά μου στο Μαξίμου»
«Δεν πειράζει, ας φύγουν, το θέμα είναι ότι έχουμε ένα μεγάλο asset, έχουμε έναν Πρόεδρο ο οποίος μπορεί να αφήσει αποτύπωμα στην Ελλάδα εν δυνάμει μεγαλύτερο και από του Ανδρέα Παπανδρέου, έτσι δεν είναι;»
Ο Νίκος Μωραΐτης 5