Πολιτική

Δημοψήφισμα: Ντάισελμπλουμ – Το “Όχι” σημαίνει Grexit, το “Ναι” λιτότητα

Απ’ όπου και να το δει κανείς, αν ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε σκοπό να στηρίξει το «Ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής, απέτυχε παταγωδώς. Μετά τη δήλωση πως οι Έλληνες πρέπει να δείξουν πως θέλουν να μείνουν στην ευρωζώνη αποδεχόμενοι την απαραίτητη λιτότητα και μετά απείλησε με Grexit.

Η Ελλάδα πιθανόν “να μην έχει καμία θέση στην ευρωζώνη” εάν ψηφίσει “όχι” στο δημοψήφισμα της Κυριακής για το αν θα αποδεχθεί τους όρους της συνέχισης της διεθνούς βοήθειας, απείλησε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Απευθυνόμενος σε επιτροπή του ολλανδικού κοινοβουλίου, ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι δεν πρέπει να περιμένουν καλύτερους όρους από τους πιστωτές τους ψηφίζοντας “όχι” στο δημοψήφισμα, σημειώνοντας πως η πρόταση την οποία καλούνται να ψηφίσουν, δεν υπάρχει πια.

Πρόσθεσε όμως ότι το δημοψήφισμα θα δείξει αν οι Έλληνες είναι προετοιμασμένοι να κάνουν τις επίπονες θυσίες που απαιτούνται για να παραμείνουν εντός της ευρωζώνης.

«Πρέπει να φύγει από το τραπέζι μια ψευδαίσθηση: ότι εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, τότε όλα μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης και ότι θα καταλήξει κανείς με ένα ευκολότερο και πιο ελκυστικό πακέτο» είπε ο Ντάισελμπλουμ.

Χρειάζονται εκτεταμένα μέτρα λιτότητας για να επιστρέψει σε τροχιά η ελληνική οικονομία, είπε. «Εάν ο κόσμος πει ότι δεν το θέλουν αυτό, όχι μόνο δεν υπάρχει καμία βάση για νέο πρόγραμμα, αλλά δεν υπάρχει καμία βάση για την Ελλάδα στην ευρωζώνη».

Ο Ντάισελμπλουμ είπε σε δημοσιογράφους ότι οι χώρες της ευρωζώνης συνεχίζουν να είναι έτοιμες να βοηθήσουν την Ελλάδα στην περίπτωση ενός “ναι” στο δημοψήφισμα.

«Το μέλλον της Ελλάδας είναι στα χέρια του ελληνικού λαού» είπε. «Εάν η έκβαση είναι θετική, τότε υπάρχει φυσικά, στην ευρωπαϊκή πλευρά, η προθυμία να βοηθηθεί η Ελλάδα να βγει από τη στενωπό».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Βία ανηλίκων: Kids Wallet, κοινωνική εργασία στο σχολείο και δημιουργία τεχνικών γυμνασίων – Όλα τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν
Το Kids Wallet είναι διαθέσιμο από τις 12:00 το μεσημέρι ενώ μέσα στα μέτρα που προτείνονται είναι η κοινωνική εργασία στο σχολείο αντί αποβολών και η δημιουργία τεχνικών γυμνασίων
Μαθητές στο προαύλιο σχολείου 6
Άκης Σκέρτσος για βία ανηλίκων: Σήμερα θα παραδοθεί το Kids Wallet – Φιλοδοξία μας να θεσπιστούν τα 15 έτη ηλικία για την ψηφιακή ενηλικίωση
«Φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι να θεσπιστεί το έτος ψηφιακής ενηλικίωσης, όπου τα 15 έτη να οριστούν ως το κατώφλι όπου ένας έφηβος θα μπορεί μόνος του να κάνει κάποιες επιλογές»
Ο Άκης Σκέρτσος
Ο ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει το βάρος στα Τέμπη για να σταματήσει τις διαρροές προς την Ζωή Κωνσταντοπούλου
Από σήμερα αναμένεται να λάβουν γνώση  της υπόθεσης και άλλοι βουλευτές -δικηγόροι στο επάγγελμα- καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί εφόσον αποφασίσει να καταθέσει πρόταση για προανακριτική να είναι πλήρως τεκμηριωμένη
Τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου 1
Τι σηματοδοτεί η απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη να αφήσει τον Χάρη Δούκα εκτός «πρωινού καφέ»
Η απουσία του δημάρχου έχει την σημασία της καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξε να βάλει στο όργανο αυτό τους δύο από τους τρεις εσωκομματικούς του αντιπάλους
Ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Δούκας 1
Με το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις το Μέγαρο Μαξίμου: Στόχος το 32% μετά τη ΔΕΘ και ο ρόλος του Κώστα Καραμανλή
Σήμερα, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός σε ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο Μαξίμου, θα παρουσιάσουν την Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Βίας και της Παραβατικότητας των Ανηλίκων
Το Μέγαρο Μαξίμου