Πολιτική

Εκλογές 2015: Οι 18 ενέργειες του ΠΑΣΟΚ κατά της διαφθοράς

Δεκαοκτώ νομοθετικές παρεμβάσεις για την εξάλειψη της διαφθοράς που ψηφίστηκαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στη διετία 2010-2012 ανακοίνωσε η Χαριλάου Τρικούπη.

Όλες οι έρευνες της Δικαιοσύνης διευκολύνθηκαν, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, και γίνονται αποτελεσματικές, λόγω των μεγάλων θεσμικών αλλαγών για τη διαφάνεια και την πάταξη της διαφθοράς, που έκαναν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2010-2012. Αλλαγές πολλές από τις οποίες τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι 18 παρεμβάσεις είναι:

1. Την επιτάχυνση των ανακρίσεων και των δικών για θέματα διαφθοράς Πολιτικών και Κρατικών Αξιωματούχων, με ανάθεση σε έμπειρους δικαστικούς λειτουργούς (Ν. 4022/2011).

2. Το θεσμό του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος και στη συνέχεια του θεσμού του Εισαγγελέα Διαφθοράς.

3. Την αποδέσμευση της δικαστικής εξουσίας από την επιρροή της πολιτικής και την επαναφορά του Αυτοδιοίκητου στην Δικαιοσύνη (Ν. 3841/2010).

4. Το νέο νόμο για τον αποτελεσματικό έλεγχο «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων.

5. Τη δημιουργία της «Αρχής Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης».(Ν. 3841/2010).

6. Την υποχρεωτική δέσμευση των «προϊόντων» όλων των πράξεων διαφθοράς στον δημόσιο τομέα και την διεύρυνση του εγκλήματος της απιστίας σε αυτόν (Ν.3849/2011).

7. Την άρση του φορολογικού, τραπεζικού και χρηματιστηριακού απορρήτου και το άνοιγμα θυρίδων, με διαταγή των δικαστικών και εισαγγελικών αρχών (Ν. 4022/11).

8. Την παρεμπόδιση των συναλλαγών με χώρες «φορολογικούς παραδείσους».

9. Τις αυστηρότατες ποινές για την φοροδιαφυγή.(Ν 3833/2010).

10. Τη σύνδεση του αδικήματος της φοροδιαφυγής με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

11. Τον ετήσιο φόρο 15% στα ακίνητα των offshore, που οδήγησε και στην αποκάλυψη των ιδιοκτητών τους.

12. Τη θέσπιση Περιουσιολογίου στην Γ.Γ. Πλ. Συστημάτων.

13. Την ηλεκτρονική συνταγογράφηση που συμβάλλει στην εξυγίανση του συστήματος των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

14. Το Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων (άνω των 1.000 ευρώ) του οποίου την πλήρη εφαρμογή «σταμάτησε» η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

15. Την «Διαύγεια» με την ανάρτηση στο διαδίκτυο, όλων των διοικητικών πράξεων και τον έλεγχο της Δημόσιας Διοίκησης από κάθε πολίτη.

16. Την επέκταση της Διαύγειας στις ΜΚΟ (Ν. 4305/2014) για ποσά άνω των 3.000 ευρώ.

17. Την online παρακολούθηση της εκτέλεσης των Προϋπολογισμών, από όλους τους φορείς του Δημοσίου (Ν 4305/2014).

18. Το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) που αποτελεί παράγοντα διαφάνειας, ασφάλειας και αξιοπιστίας των συναλλαγών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μητσοτάκης σε Ανδρουλάκη: Είστε πάντα εκνευρισμένος, αλλά σήμερα κοκκινίσατε – Παρουσιάζεστε ως ένα κακέκτυπο του ’80 χωρίς το χάρισμα του Ανδρέα Παπανδρέου
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Νίκο Ανδρουλάκη για «ηθική α λα καρτ» - Ανδρουλάκης: Δεν έχω το ταλέντο σας στη διαφθορά
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
76
Μητσοτάκης σε Κωνσταντοπούλου: «Μην γκαρίζετε» – Κακλαμάνης: «Αν δεν σας αρέσω, κάντε μου πρόταση μομφής»
«Σταματήστε να φωνάζετε. Δεν είστε εδώ πέρα στο δικαστήριο να υπερασπίζεστε τους βιαστές» - «Ο λύκος να φυλάει τα πρόβατα» είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου
52
Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Μόνη ενδεδειγμένη λύση η Εξεταστική – Άλλο καταλογισμός ευθυνών κι άλλο κυνήγι μαγισσών
«Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν επί δεκαετίες ανοικτή πληγή» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Λεκτική αντιπαράθεση με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Σταματήστε να γκαρίζετε» της είπε - Επίθεση σε Φάμελλο και Ανδρουλάκη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
28