Πολιτική

Εκλογές 2023: 171 έδρες στη ΝΔ και 61 στον ΣΥΡΙΖΑ αν μείνουν τα ίδια ποσοστά με ενισχυμένη αναλογική

Συντριπτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας με διαφορά σχεδόν 20% δείχνει η εκτίμηση αποτελέσματος των αποψινών εκλογών. Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν φτάνει το ποσοστό που 2019 αλλά φαίνεται ότι χάνει και έδρες του είχε.

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση των αποτελεσμάτων των εκλογών, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει 41%, ο ΣΥΡΙΖΑ 20%, το ΠΑΣΟΚ 11,7%, το ΚΚΕ 7,2%, Ελληνική Λύση 4,5%, η ΝΙΚΗ 2,9%, η Πλεύση 2,8%, το ΜέΡΑ 2,35%.

Με βάση αυτά τα ποσοστά, η Νέα Δημοκρατία καταλαμβάνει 146 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 71, το ΠΑΣΟΚ 42, το ΚΚΕ 25 και η Ελληνική Λύση 16.

Παρά τη μεγάλη της διαφορά, η Νέα Δημοκρατία αγγίζει, αλλά δεν φτάνει το ποσοστό που θα της έδινε αυτοδυναμία και άρα η χώρα θα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές, πιθανόν στις 25 Ιουνίου.

Αν τα ποσοστά που λαμβάνουν η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ παραμείνουν στις δεύτερες εκλογές, οι οποίες θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, τότε η ΝΔ θα βγάζει 171 έδρες (από 158 το 2019) και ο ΣΥΡΙΖΑ 61 (από 86 το 2019).

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Καρφιά» Γεωργιάδη για Δένδια: «Να μην δεχόμαστε εύκολα την κριτική από αυτούς που δεν μιλάνε καθόλου»
«Αν μιλάς και υπερασπίζεσαι ένα δύσκολο έργο τότε θα φύγει και κανένας πόντος, και για να το πω ανάποδα, αυτοί οι οποίοι δεν θέλουν να φύγει κανένας πόντος δεν μιλάνε καθόλου» λέει ο υπουργός Υγείας
Άδωνις Γεωργιάδης
Κασσελάκης: Έχασα μια κομματική μάχη σε μπουζουξίδικο με μπράβους της νύχτας – Δεν μπαίνει ”λουκέτο” στο Κίνημα Δημοκρατίας
Ο Στέφανος Κασσελάκης υπογράμμισε επανειλημμένα ότι ο ίδιος δεν λειτουργεί ως ιδιοκτήτης πολιτικού φορέα, αλλά ως εκλεγμένος εκπρόσωπος των μελών
Ο Στέφανος Κασσελάκης 12
Η πρώτη ανασκόπηση Μητσοτάκη για το 2026: Η Βενεζουέλα, οι «αιώνιοι» φοιτητές, οι λαϊκές αγορές και η λειψυδρία
«Το 2026 συνεχίζουμε με την ίδια συνταγή που έχει αποδώσει εδώ και 6,5 χρόνια: να ενισχύουμε την οικονομία με μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, χωρίς να παίζουμε με τα δημόσια οικονομικά»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή 92
Ανδρουλάκης για ραντεβού Μητσοτάκη με αγρότες: Το θέμα αυτό δεν είναι στα χέρια μας, έχουμε τις δικές μας προτάσεις
«Οι προτάσεις μας είναι 7 λεπτά η κιλοβατώρα, για 5 χρόνια, για να υπάρχει χαμηλό κόστος παραγωγής, 5 ευρώ το πάγιο και 120 δόσεις γιατί τα χρέη είναι πολλά»
Επίσκεψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη στη Δυτική Μακεδονία
Κυριάκος Μητσοτάκης σε πολίτες στο Μοσχάτο: Να είστε προσεκτικοί σε όσα ακούτε και όσα σας υπόσχονται κάποιες «σειρήνες»
«Τους πειραματισμούς με τον λαϊκισμό η χώρα τούς πλήρωσε πολύ ακριβά στο παρελθόν και πιστεύω ότι αυτά τα διδάγματα έχουν γίνει μαθήματα για τους πολίτες»
Περιοδεία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μοσχάτο και συνομιλία με πολίτες
11