Πολιτική

Εκλογές 2023 – ΣΥΡΙΖΑ: Ολομέτωπη «επίθεση» στην ΝΔ για τη φορολογία – «Από τις μεγαλύτερες αφαιμάξεις επί Μητσοτάκη»

Μαίνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ για τα θέματα της φορολογίας, καθώς στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι υπάρχουν «μαύρες τρύπες» σε αυτά που λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης .

Είναι χαρακτηριστικό ότι η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου επιτέθηκε εναντίον του εκπροσώπου της ΝΔ Ακή Σκέρτσου λέγοντας ότι «ο πρώην σύμβουλος του ΣΕΒ, με μια ανάρτηση μνημείο μαθηματικής αλχημείας, προσπάθησε να μας πείσει ότι η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, θα ευνοήσει τα υψηλότερα εισοδήματα. Και ως γνωστόν, η ΝΔ ανατριχιάζει στην ιδέα να ευνοήσει τους πλούσιους, αλίμονο» Και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να μην ξέρουν ότι οι έμμεσοι φόροι είναι οι πιο άδικοι φόροι γιατί τα χαμηλά και μεσαία στρώματα διαθέτουν μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους στις βασικές καθημερινές ανάγκες».

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ισχυρίζονται ακόμα, ότι επί κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει γίνει μία από τις μεγαλύτερες φορολογικές αφαιμάξεις των τελευταίων ετών.

«Μπορεί αυτό να μην φαίνεται διά γυμνού οφθαλμού, -λένε οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα -αφού οι φορολογικοί συντελεστές δεν έχουν αυξηθεί, ωστόσο αυτό ακριβώς έγινε μέσα από τους έμμεσους φόρους, που είναι και οι πιο άδικοι φόροι, αφού πλήττουν ανισοβαρώς κυρίως τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Λένε μάλιστα ότι «όταν το καλάθι του νοικοκυριού ή η τιμή της βενζίνης με την ακρίβεια πάει από τα 50 στα 100 ευρώ, τότε διπλασιάζεται ο φόρος που πληρώνει ο πολίτης, χωρίς να αυξάνονται οι ονομαστικοί φορολογικοί συντελεστές».

Αναφέρουν ακόμα ότι η αλήθεια των αριθμών δείχνει ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μόνο για το 2022 το Δημόσιο εισέπραξε 4,5 δισ. παραπάνω έσοδα από τον ΦΠΑ. Αυτό συνέβη γιατί οι τιμές εκτοξεύθηκαν και ο έμμεσος φόρος παρέμεινε αμετάβλητος. Αντίστοιχα, μόνο για το πρώτο τετράμηνο του 2023 τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους ήταν 1,5 δισ. περισσότερα από τα προϋπολογισμένα.

Υποστηρίζουν δε ότι για πρώτη φορά, επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη, οι έμμεσοι φόροι έφθασαν να αποτελούν το 60% των εσόδων του Δημοσίου, μειώνοντας δραματικά το εισόδημα νοικοκυριών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων.

«Η μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου»

Οι ίδιοι άνθρωποι τονίζουν παράλληλα ότι σημαντικό μέρος αυτών των υπερεσόδων του Δημοσίου,- της κρατικής αισχροκέρδειας δηλαδή επ’ ευκαιρία της πληθωριστικής κρίσης,- ο κ. Μητσοτάκης το επέστρεφε στις εταιρείες ενέργειας, διύλισης και εφοδιαστικής αλυσίδας, μέσα από τα διάφορα επιδόματα τύπου pass, με αποτέλεσμα να ολοκληρώνεται ένας αυτοτροφοδοτούμενος φαύλος κύκλος διατήρησης της αισχροκέρδειας και των υψηλών τιμών. «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου που έχει συντελεστεί με «όχημα» τους έμμεσους φόρους. Η ίδια η Κομισιόν στην Έκθεση Μακροοικονομικών Ανισορροπιών αναγνωρίζει πως ο υψηλός πληθωρισμός στην Ελλάδα πυροδοτείται από τα υψηλά κέρδη» λένε χαρακτηριστικά.

Με βάση τέλος τα όσα έχει προαναγγείλει η Κομισιόν που ζητά μέχρι το τέλος του 2023 τον τερματισμό των επιδομάτων (έκτακτων μέτρων στήριξης), τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτιούνται τι θα κάνει ο κ. Μητσοτάκης μετεκλογικά και πώς ακριβώς θα αντέξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, δεδομένου ότι οι τιμές στην Ελλάδα αντί να πέσουν συνεχίζουν να ανεβαίνουν, έστω και με χαμηλότερο ρυθμό (ενδεικτικά, νέο κύμα ανατιμήσεων στα σούπερ μάρκετ αυτές τις μέρες);».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ -σύμφωνα με τα στελέχη της Κουμουνδούρου- έχει συγκεκριμένο σχέδιο μείωσης των έμμεσων φόρων (όπως έκαναν πολλές ευρωπαϊκές χώρες) και παράλληλων εντατικών ελέγχων στην αγορά, ώστε να σπάσει η αλυσίδα τροφοδότησης της αισχροκέρδειας.

-Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο κατώτατο συντελεστή 6%, με δημοσιονομικό κόστος 1,3 δις

– Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα (πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο) στον χαμηλότερο συντελεστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με δημοσιονομικό κόστος 1,5 δισ. ευρώ.

– Κατάργηση από την καταβολή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, με δημοσιονομικό κόστος 160 εκατ. ευρώ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κωνσταντίνος Τασούλας για τις φωτογραφίες με τους 200 της Καισαριανής: «Καθοριστική συμβολή στην ιστορική μνήμη»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρετίζει την πρωτοβουλία του υπουργείο Πολιτισμού για την εξασφάλιση των ιστορικών ντοκουμέντων από τις εκτελέσεις αγωνιστών την περίοδο της κατοχής
Κωνσταντίνος Τασούλας
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου διαψεύδει τις καταγγελίες για απλήρωτη εργαζόμενη: «Δεν απασχολείται στην Πλεύση Ελευθερίας εδώ και ένα χρόνο»
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας μιλά για «κακοστημένη σκηνοθεσία» στην υπόθεση «Βιολάντα», καταγγέλλει και «εντεταλμένες προσπάθειες εκβίασης» και δηλώνει ότι θα προσφύγει στην Δικαιοσύνη κατά Γεωργιάδη, Κουσουλό και Πολύζο
Ζωή Κωνσταντοπούλου 21
Κυριάκος Μητσοτάκης για ανεργία στους νέους: Στόχος να ζουν καλύτερα από τις προηγούμενες γενιές
Σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός αναφέρεται σε φοροελαφρύνσεις για νέους έως 25 ετών, στο «Σπίτι μου ΙΙ» και στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, σημειώνοντας ότι «η ακρίβεια και το στεγαστικό πιέζουν»
Κυριάκος Μητσοτάκης
Άδωνις Γεωργιάδης και Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κόντρα δίχως τέλος, νέα καταγγελία και αιχμές για την υπόθεση Γρηγορόπουλου
Η αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Υγείας και της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, εδώ και ημέρες, εκτείνεται από την Ολομέλεια έως τις επιτροπές και τα social media, με το πολιτικό θερμόμετρο να παραμένει σταθερά υψηλά
Άδωνις Γεωργιάδης και Ζωή Κωνσταντοπούλου
30
Αντώνης Σαμαράς σε Κωνσταντίνο Τασούλα: «Σε λάθος κατεύθυνση» τα εθνικά, αδιέξοδα στο εσωτερικό
Ο πρώην πρωθυπουργός έθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητήματα δημογραφικού, ακρίβειας και χρηματοδότησης των ΜμΕ, ενώ άσκησε κριτική στη γραμμή στα ελληνοτουρκικά και ζήτησε η συνταγματική αναθεώρηση να μην γίνει «επικοινωνιακά»
Κωνσταντίνος Τασούλας και Αντώνης Σαμαράς 20