Πολιτική

Εκλογικός νόμος: Τι αλλάζει – Τα σενάρια για τις έδρες των κομμάτων

Νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό αναμένεται να φέρει ο νέος εκλογικός νόμος, τον οποίο η κυβέρνηση θέλει να ψηφίσει μέσα στο 2016. Από τα βασικότερα στοιχεία θα είναι οι αλλαγές στο μπόνους των 50 εδρών (να γίνουν 20) που παίρνει το πρώτο κόμμα, η μείωση των βουλευτών ίσως σε 200 και το "σπάσιμο" των μεγάλων περιφερειών.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που χαρακτήρισαν την κίνηση της κυβέρνησης αναμενόμενη και δεν παρέλειψαν να τη συνδέσουν με την αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό που έφεραν οι εσωκομματικές εκλογές στη Νέα Δημοκρατία και η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία αποτυπώνεται και από τις περισσότερες δημοσκοπήσεις που έχουν δει τελευταία το φως της δημοσιότητας, όπως αυτή που δημοσιεύει το Βήμα της Κυριακής.

Ανάμεσα στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να αλλάξει το μπόνους των 50 εδρών, να “σπάσουν” οι μεγάλες περιφέρειες, να πάει στο 2% το όριο για είσοδο στη Βουλή και να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών που εκλέγονται. Το Μαξίμου εκτιμά ότι οι προτάσεις αυτές μπορεί να λειτουργήσουν ως… δέλεαρ για τα μικρά κόμματα, τα οποία ενδεχομένως να ψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, με την ελπίδα πως αν λάβει 200 ψήφους, θα ισχύσει από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Το βασικότερο ενδεχόμενο που φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση για το μπόνους, προβλέπει τη μείωσή του από 50 σε 20 βουλευτές για το πρώτο κόμμα. Να πριμοδοτείται μεν το πρώτο κόμμα, αλλά με λιγότερους βουλευτές. Ανάμεσα στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι και η μείωση του ποσοστού (3%) για είσοδο στη Βουλή, με το επικρατέστερο σενάριο να είναι πως θα μειωθεί στο 2%.

Τα σενάρια

Η εταιρία δημοσκοπήσεων Marc για λογαριασμό της Ημερησίας, εξέτασε επτά διαφορετικά σενάρια, με βάση τα τελευταία αποτελέσματα εκλογών του Σεπτέμβρη και με παραμέτρους, το μπόνους του πρώτου, το πλαφόν εισόδου στη Βουλή και τη μείωση του αριθμού βουλευτών.

Όπως φαίνεται, η μείωση του μπόνους ευνοεί ιδιαιτέρως το δεύτερο κόμμα. Το πιο ευνοϊκό σενάριο για τον δεύτερο, από αυτά που εξετάστηκαν, είναι εκείνο που προβλέπει μπόνους 20 και διατήρηση του 3%, καθώς και των 300 βουλευτών, καθώς θα είχε κερδίσει 84 έδρες, έναντι 75 που πήρε το φθινόπωρο.

Αντίστοιχα ευνοϊκό και το ενδεχόμενο μπόνους 20 εδρών και πλαφόν εισόδου 2%, καθώς ο δεύτερος θα έπαιρνε 82 έδρες. Στον αντίποδα η διατήρηση του πριμ των 50 εδρών με μείωση των βουλευτών σε 200 και με πλαφόν είτε 2%, είτε 3% θα έδινε στον πρώτο ακόμη και αυτοδυναμία!

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει και το σενάριο της απλής αναλογικής, χωρίς κανένα μπόνους και κανένα όριο εισόδου στη Βουλή. Τα κόμματα που θα είχαν εισέλθει στο Κοινοβούλιο θα έφταναν τα 14, οι δε δυνατότητες σχηματισμού κυβέρνησης θα ήταν μηδαμινές, αφού θα απαιτείτο συνεργασία πλήθους εταίρων με παντελώς διαφορετικές ιδεολογίες και πολιτικές!

Πηγή: Ημερησία

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δύο αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας έριξαν σήμερα 8,5 τόνους τροφίμων στη Γάζα – Δείτε βίντεο
«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την άμεση διακοπή των εχθροπραξιών, την απελευθέρωση των ομήρων και την ανεμπόδιστη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα»
Τα αεροπλάνα που πέταξαν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
39
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με Μαχμούντ Αμπάς – Ανησυχία για τη Γάζα και στήριξη στην Παλαιστινιακή Αρχή από την Ελλάδα
Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς – Στο επίκεντρο οι εξελίξεις σε Γάζα και Δυτική Όχθη
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς 2
Η ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατο της Λένας Σαμαρά - «Μεταφέρθηκε σε σταθερή κατάσταση στον Ευαγγελισμό»
«Κατά την διάρκεια της διερεύνησης των αιτιών της κατάστασης της, η ασθενής παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου η ασθενής κατέληξε» αναφέρει η ανακοίνωση
Λένα Σαμαρά 24
Γιατί η Λένα Σαμαρά διακομίστηκε από το Σισμανόγλειο στον Ευαγγελισμό - Τα αναπάντητα ερωτήματα για τον πρόωρο θάνατό της
Αποτελεί ερώτημα εάν η άτυχη κοπέλα είχε ιστορικό επιληψίας ή καρδιακής βλάβης, καθώς κανείς δεν μπορεί να πει μέχρι στιγμής με βεβαιότητα, ποια ήταν η αλληλουχία των γεγονότων που οδήγησαν στο θάνατό της κόρης του Αντώνη Σαμαρά
Ο Αντώνης Σαμαράς και η κόρη του Λένα Σαμαρά στην πρεμιέρα της ταινίας «Ευτυχία» 41