Πολιτική

Επανεκπαίδευση όλων των αστυνομικών μετά το τραγικό συμβάν στη Λάρισα προανήγγειλε ο Νότης Μηταράκης – Θα έχουν κάμερες

Ο Νότης Μηταράκης ανακοίνωσε την επανεκπαίδευση όλου του προσωπικού της ΕΛΑΣ στα πρωτόκολλα εμπλοκής μετά το τραγικό συμβάν στη Λάρισα όπου ένας αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε 20χρονο μετά από άγρια καταδίωξη. Επίσης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αποκάλυψε ότι οι αστυνομικοί θα έχουν πλέον κάμερες.

«Δεν μπορούμε να αφήνουμε αδικήματα μικρής εγκληματικότητας ατιμώρητα», είπε μιλώντας σήμερα (10.7.2023) στην ΕΡΤ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης, με αφορμή το περιστατικό με το θάνατο ενός 20χρονου από πυρά αστυνομικού στη Λάρισα, τον οποίο άφησε ελεύθερο χθες (9.7.2023) ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας, διατάσσοντας προκαταρκτική εξέταση.

Ο Νότης Μηταράκης διευκρίνισε πως δεν συνδέει το περιστατικό καθόλου με την απώλεια ανθρώπινης ζωής και ενημέρωσε πως έχει δώσει διαταγή για επανεκπαίδευση όλων των αστυνομικών της ΕΛΑΣ εντός του 2023 για το πρωτόκολλο εμπλοκής, ενώ ταυτόχρονα θα προχωρήσουν οι κάμερες στους αστυνομικούς για να αποφευχθούν φαινόμενα αυθαιρεσίας.

«Επανεκπαίδευση μέσα στο 2023»

«Προφανώς καμία χρήση βίας από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ. δεν γίνεται αποδεκτή. Έχω δώσει διαταγή και θα ανακοινωθεί σήμερα για επανεκπαίδευση όλου του προσωπικού εντός του 2023 για το πρωτόκολλο εμπλοκής», είπε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένοι κανόνες της ΕΛ.ΑΣ για το πως πρέπει να γίνεται η εμπλοκή των αστυνομικών σε κάθε περίπτωση και στις καταδιώξεις. Άρα πρέπει να είναι πολύ καλά εκπαιδευμένοι οι αστυνομικοί μας στο να εφαρμόζουν αυτό το πρωτόκολλο, ώστε να μην ξαναζήσουμε ένα τέτοιο περιστατικό», ανέφερε ο Νότης Μηταράκης.

«Ελεύθερος αντί να επιστρέψει στη φυλακή»

Για το συγκεκριμένο περιστατικό το οποίο διευκρίνισε πως δεν το συνδέει καθόλου με την απώλεια ανθρώπινης ζωής, όπως είπε «απ΄ ό,τι φαίνεται – θα το δούμε με το υπουργείο Δικαιοσύνης – ο συγκεκριμένος (20χρονος Σύρος) είχε συλληφθεί και καταδικαστεί σε βαθμό κακουργήματος, βγήκε γρήγορα με όρους, επανασυνελήφθη τον Ιούνιο και αντί να επιστρέψει στη φυλακή ξαναφέθηκε ελεύθερος. Τώρα ουσιαστικά θα ήταν το τρίτο αδίκημά του».

«Είναι κρίσιμο να αυστηροποιήσουμε τον κώδικα δεν μπορεί κάποιος κατά συρροή να διαπράττει αδικήματα και διαρκώς να βρίσκεται στο δρόμο» τόνισε ο υπουργός.

«Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να το δούμε με την ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Δεν μπορούμε ν΄αφήνουμε ατιμώρητα ειδικά φαινόμενα μικρής εγκληματικότητας. Δημιουργείται κλίμα ατιμωρησίας» συμπλήρωσε ο Νότης Μηταράκης.

Χρήση καμερών

«Για να αποφευχθούν φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας θα προχωρήσουν οι κάμερες στους αστυνομικούς» ενημέρωσε.

«Θέλουμε και την συνεργασία των ανεξάρτητων αρχών, να μην τεθούν εμπόδια στη χρήση αυτών των καμερών. Αυτές είναι εκεί για να προστατεύσουν τον πολίτη, στην όποια περίπτωση κρατικής αυθαιρεσίας, αλλά και για να καταγράφουν με κάποιον ισχυρά αποτρεπτικό τρόπο το οποιοδήποτε αδίκημα μπορεί να τελείται, για να μην υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν κάποιος συμμετείχε ή όχι σε μια παράνομη δράση. Είτε είναι αστυνομικός που δεν έκανε σωστά τη δουλειά του και δεν ακολούθησε το πρωτόκολλο εμπλοκής, είτε είναι ένας πολίτης ο οποίος παρανόμησε».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μητσοτάκης για τον νέο Πάπα Λέοντα 14ο: «Η ηγεσία σας έρχεται σε μία εποχή που ο κόσμος αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις»
Στο μήνυμά του για τον 267ο Ποντίφικα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει, παράλληλα, την ανάγκη για ενότητα, συμπόνια και διάλογο μεταξύ λαών και θρησκειών
Κυριάκος Μητσοτάκης
Μητσοτάκης στο TikTok: Μπες κι εσύ στο axiologisi.ypes.gov.gr και δώσε τον βαθμό σου όπως στην Eurovision για να γίνουμε καλύτεροι
«Δίνουμε το πρώτο λόγο στους πολίτες για να αξιολογήσετε τις υπηρεσίες στο Δημόσιο αλλά και στον Δήμο σας», λέει στο βίντεο που «ανέβασε» στο TikTok ο Πρωθυπουργός
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης 5
Κυριάκος Μητσοτάκης: Να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία όχι μόνο για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος, αλλά για να ξεπεράσουμε και πολλές ευρωπαϊκές χώρες
«Η τεχνολογία και ειδικά η AI είναι επίσης μια ευκαιρία να βελτιώσουμε τις δημόσιες υπηρεσίες», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός
Κυριάκος Μητσοτάκης
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Επεισοδιακό φινάλε σε συνέντευξή της – «Σας καλέσαμε για 40 λεπτά και ήρθατε ένα τέταρτο πριν» – «Το θεωρώ μεγάλη αγένεια»
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας παραπονέθηκε ότι οι δημοσιογράφοι δεν τη ρώτησαν για συγκεκριμένα θέματα και εκείνοι της επισήμαναν ότι άργησε να πάει στο στούντιο
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου στο βήμα της Βουλής 24
Άρση ασυλίας για Παύλο Πολάκη και Έλενα Ακρίτα εισηγείται η επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Η υπόθεση του βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ αφορά τη μήνυση που του έχει υποβάλει η Αθηνά Λινού και της βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ τη μήνυση που κατέθεσε εναντίον της ο Γιώργος Γεραπετρίτης
Ο Παύλος Πολάκης και η Έλενα Ακρίτα σε επιτροπή της Βουλής 4
Στέφανος Κασσελάκης: Ένοχος για παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες – 30 μήνες φυλακή με αναστολή και πρόστιμο 50.000 ευρώ
Η εισαγγελέας είχε ζητήσει την απαλλαγή του Στέφανου Κασσελάκη επισημαίνοντας ότι «δεν είχε δόλο» - Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει έφεση κατά της απόφασης
Eurokinissi 57