Πολιτική

Επιμένουν για ομαδικές απολύσεις – Πάγωσε η διαπραγμάτευση

Η αισιοδοξία Τσακαλώτου ότι μπορεί να υπάρξει μια προκαταρκτική συμφωνία ώστε να ανοίξει ο δρόμος για συμφωνία πακέτο που θα περιλαμβάνει το χρέος και τα πλεονάσματα στις 7 Απριλίου μάλλον δεν έχει... αντίκρισμα στην πλευρά των δανειστών.

Τα μεγάλα αγκάθια παραμένουν. Στο θέμα του αφορολόγητου αλλά και των συντάξεων φαίνεται ότι οι δυο πλευρές σβήνουν και ξαναγράφουν σε σχεδόν καθημερινή βάση παραδείγματα για να μπορέσουν να βρουν το μείγμα των μειώσεων που θα οδηγήσει στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα που απαιτεί η τρόικα, ωστόσο αυτά τα ζητήματα δεν είναι τα μόνα αγκάθια.

Ανοιχτά παραμένουν θέματα όπως οι ομαδικές απολύσεις και το lock out, θέματα όπου φαίνεται ότι υπάρχει πραγματικό χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με το Reuters, ο ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης, σημείωσε πως η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές παραμένουν διχασμένοι αναφορικά με τους όρους της αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης, με το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές να εμποδίζει την Αθήνα να λάβει νεά χρηματοδότηση.

“Οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές, εξακολουθούν να απέχουν πολύ σε μία σειρά ζητημάτων” δήλωσε τονίζοντας ότι δεν έχει υπάρξει επαρκής πρόοδος αναφορικά με τους ελληνικούς δημοσιονομικούς στόχους, το συνταξιοδοτικό, τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Η απουσία επαρκούς προόδου σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων σημαίνει ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης που θα συνεδριάσουν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της προγραμματισμένης μηνιαίας συνάντησής τους είναι απίθανο να καταλήξουν σε έναν πολιτικό συμβιβασμό αναφορικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, αναφέρει το Reuters.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε ότι “είναι εφικτή η τεχνική ολοκλήρωση της αξιολόγησης (staff level agreement) σε μικρό χρονικό διάστημα”.

Οι συνομιλίες μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των θεσμών θα συνεχιστούν έως το Eurogroup της Δευτέρας, ενδεχομένως και μέσα στο Σαββατοκύριακο, είπε ο αξιωματούχος. Τόνισε, δε, ότι όσο πιο κοντά φτάσουμε προς τη συμφωνία, τόσο το καλύτερο για τη συζήτηση που θα διεξαχθεί στο Eurogroup, το οποίο θα αποτιμήσει την κατάσταση.

Ερωτηθείς εάν είναι δυνατό να υπάρξει μία συνολική συμφωνία εντός του Απριλίου, ο ίδιος παράγοντας της ευρωζώνης απάντησε ότι ο Απρίλιος είναι ένας δύσκολος μήνας, όχι μόνο επειδή μεσολαβούν οι διακοπές του Πάσχα, αλλά και επειδή θα πραγματοποιηθεί η εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, όπου θα τεθούν τα ζητήματα της χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος και της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, τα ανοιχτά ζητήματα αφορούν εν μέρει το πακέτο μέτρων που συζητήθηκε στο προηγούμενο Eurogroup και έχει να κάνει με τα επιπλέον μέτρα για να επιτευχθεί πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά, αλλά και με τα θετικά μέτρα που θα εφαρμοστούν εφόσον ξεπεραστεί ο στόχος του 3,5%.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μητσοτάκης για τα μπλόκα: Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα έχουμε μία εκτόνωση της κατάστασης
Πρώτη προτεραιότητα η στήριξη διαθέσιμου εισοδήματος απέναντι στην ακρίβεια - Από Ιανουάριο εκατομμύρια συμπολίτες μας θα δουν τη στήριξη στο εισόδημά τους
Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κώστα Τασούλα με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Προεδρικό Μέγαρο 19
«Χαμόγελα» στο ΠΑΣΟΚ για την παρουσία Ανδρουλάκη στη Βουλή: Η «ανακύκλωση» επιδομάτων, οι «Μεσσίες» και το κρασάκι στην Καισαριανή
Στη Χαριλάου Τρικούπη περιγράφουν την ομιλία Ανδρουλάκη ως αυτή που κατάφερε να παρουσιάσει τη μεγάλη εικόνα, αυτή που εξηγούσε ότι μετά το πέρας του Ταμείου Ανάκαμψης, η οικονομία θα μπει σε τροχιά στασιμότητας
Νίκος Ανδρουλάκης
«Μασάζ» Μητσοτάκη σε βουλευτές της ΝΔ το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου: Η προτροπή, το αίτημα προς τους αγρότες και η πρόταση για διακομματική επιτροπή
Η προσοχή της κυβέρνησης στρέφεται στις Σέρρες, όπου αύριο θα συνεδριάσει η Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων και εκεί θα κριθούν οι επόμενες κινήσεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με «γαλάζιους» βουλευτές