Πολιτική

Η επικεφαλής της Sabah Media Group στο newsit.gr: Ο «επιθετικός» Μητσοτάκης, ο «αγενής» Δένδιας και οι ανοιχτές πληγές

Η πολυαναμενόμενη επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (31.05.2021), με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να επιστρέφει αμέσως στην Άγκυρα με την πολυπληθή δημοσιογραφική αποστολή που τον ακολούθησε, τόσο στη Θράκη χθες, Κυριακή, όσο και σήμερα.

Μαζί του στο αεροσκάφος και η πασίγνωστη δημοσιογράφος στην Τουρκία, Nur Özkan Erbay, επικεφαλής του γραφείου της Sabah Media Group στην Άγκυρα και της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας “Daily Sabah”.
Η Nur Özkan Erbay μίλησε στο newsit.gr για το κλίμα που επικρατεί στη γειτονική χώρα, σχετικά με την πολύμηνη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και πώς βλέπει η τουρκική κοινή γνώμη την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

nur

Η έμπειρη δημοσιογράφος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ήταν παρούσα στην επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του Νίκου Δένδια, στην Άγκυρα, στις 15 Απριλίου, και περιέγραψε πώς είδαν οι Τούρκοι συνάδελφοι, όσα είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. “Ήταν κάπως… αγενής. Τον παρατηρούσαμε να ‘δείχνεται’΄πολύ, μπροστά στα μέσα ενημέρωσης”, είπε. Και συνέχισε: “Από τη συμπεριφορά του φάνηκε ότι η Ελλάδα δεν έχει κάποια πρόθεση να επιλύσει τα ζητήματα που μας απασχολούν. Όταν θέλεις να τα επιλύσεις, πρώτα επικοινωνείς. Πρέπει να επικοινωνήσεις. Όλα αυτά τα χρόνια, για τα ζητήματα όπως τα νησιά, η Ανατολική Μεσόγειος, η τουρκική μειονότητα και το μεταναστευτικό, η Ελλάδα τείνει να έχει μόνιμα μία αρνητική στάση απέναντι στις διαπραγματεύσεις”.

Πάντως, επισήμανε πως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δεν ήρθε στην Αθήνα για τη… ρεβάνς, αλλά με θετική ατζέντα. Για την έκβαση των σημερινών συναντήσεων θα ενημερώσει ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά το σημερινό υπουργικό συμβούλιο.

“Επιθετικός ο Μητσοτάκης”

Ερωτηθείσα ποια είναι η γνώμη των Τούρκων για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η Nur Özkan Erbay τόνισε πως “συγκριτικά με τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης είναι πιο επιθετικός απέναντι στην Τουρκία. Αυτό φάνηκε και από τον τρόπο που παρουσίασαν την επίσκεψη του Τσαβούσογλου τα ελληνικά ΜΜΕ. Μέσα σε 24 ώρες που τα παρακολούθησα – και χωρίς να ξέρω τη γλώσσα- δόθηκε η εικόνα ότι η Ελλάδα… ξυπνά και κοιμάται με τη σκέψη της Τουρκίας. Υπάρχουν πολλά κοινά ανάμεσα στους λαούς, κοινή κουλτούρα, κοινή ιστορία… αλλά αυτό δεν φαίνεται να το αναγνωρίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όποια πρόταση επίλυσης κι αν κάνει η Τουρκία, η Ελλάδα την αρνείται”.

Click4more: Click4more: «Κλείδωσε» η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στις 14 Ιουνίου – Οι συμφωνίες για την πανδημία και «συγχαρίκια» για την Εφές

Η ίδια επισήμανε πως για την τουρκική κυβέρνηση παραμένει… ανοιχτή η υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, που διέφυγαν με ελικόπτερο στην Ελλάδα το βράδυ της απόπειρας πραξικοπήματος το καλοκαίρι του 2016, και στους οποίους η χώρα μας έδωσε άσυλο.
Ολοκληρώνοντας, η Nur Özkan Erbay εκτίμησε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα αποκαλυφθεί το κλίμα των σημερινών συναντήσεων και πώς αυτές θα επηρεάσουν την συνάντηση που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στις 14 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΑΡΟΛΙΝΑ ΜΙΣΕΛ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Χριστοδουλίδης: «Η Κύπρος σε καμία περίπτωση δεν εμπλέκεται σε οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση»
Και επισήμανε ότι «για μια ακόμη φορά, Κύπρος και Ελλάδα συνεργάζονται στο ύψιστο επίπεδο, λειτουργώντας ως φορείς σταθερότητας και ασφάλειας, σε μια συγκυρία εξαιρετικά δύσκολη»
President of Cyprus Nikos Christodoulides speaks during a joint statement with Italian Prime Minister Giorgia Meloni, at Chigi Palace, in Rome, Italy, February 26, 2026. REUTERS/Remo Casilli
Ανδρουλάκης: «Δεν πρέπει να υπάρξει κανένα σενάριο εμπλοκής της χώρας μας στον πόλεμο» 
Η «προληπτική» στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ και του Ισραήλ χωρίς απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συνιστά ωμή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Νίκος Ανδρουλάκης
Η Ελλάδα «σταθμός» ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο – Οι εκτιμήσεις για τα γεωστρατηγικά οφέλη
Στα «οφέλη» για την Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η Αθήνα προσθέτει και το γεγονός ότι η Άγκυρα, υπό τα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, «εμφανίζεται αμήχανη», με στενά περιθώρια αντίδρασης...
συστοιχία Patriot
Αλέξης Τσίπρας: Εμείς θα πάρουμε ξανά το πρωτάθλημα όταν θα έχουμε στέρεο, εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης
«Αναγκαία η επανίδρυση της προοδευτικής παράταξης, διότι καμία από τις υπάρχουσες δυνάμεις του προοδευτικού δημοκρατικού χώρου δεν μπορεί, ανεξαρτήτως από το αν θέλουν»
Αλέξης Τσίπρας 54
Μητσοτάκης για επιστολική ψήφο: Από τις επόμενες εκλογές οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους
Με βίντεο στα social media, ο πρωθυπουργός παρουσιάζει την αλλαγή στο εκλογικό πλαίσιο, υπογραμμίζοντας ότι η νέα ρύθμιση διευκολύνει τη συμμετοχή των Ελλήνων της διασποράς χωρίς μετακινήσεις και πολύωρα ταξίδια
Μητσοτάκης, επιστολική ψήφος
Επαναπατρισμός Ελλήνων από τη Μέση Ανατολή: Στη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ ο Γεραπετρίτης για τον συντονισμό των επιχειρήσεων
Περίπου 2.500 αιτήματα έχουν υποβληθεί έως τώρα, 315 Ελληνες έχουν ήδη επιστρέψει με ασφάλεια, ενώ για το Σάββατο (07.03.2026) έχει προγραμματιστεί ειδική πτήση της Emirates από το Ντουμπάι προς την Αθήνα
Γιώργος Γεραπετρίτης