Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

Ικανοποίηση στο Μαξίμου για το ταξίδι Μητσοτάκη στο Παρίσι

Ικανοποίηση στο Μαξίμου για το ταξίδι Μητσοτάκη στο Παρίσι

Μπορεί γι’ ακόμη μία μέρα η υπόθεση ΠΑΟΚ-Ξάνθης να μονοπώλησε το ενδιαφέρον και η απουσία του Αντώνη Σαμαρά από την ψηφοφορία για την επίμαχη τροπολογία να έβαλε… φωτιές στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αλλά η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι και η συνάντησή του με τον Εμανουέλ Μακρόν έβγαλε σημαντικές ειδήσεις.

Κυρίως αναδείχθηκε η εταιρική στρατηγική σχέση ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία, αλλά και η συναντίληψη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, για τις εξελίξεις στη Λιβύη, αλλά και σε ευαίσθητα ζητήματα, όπως η ασφάλεια και το μεταναστευτικό. Η στήριξη της Ελλάδας από τον Γάλλο πρόεδρο ήταν καθαρή. Το ίδιο και η εκτίμησή του ότι η παρέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη παραβιάζει τη συμφωνία του Βερολίνου, γεγονός που προκάλεσε, άλλωστε, τον εκνευρισμό του Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, ο οποίος δήλωσε ότι η Γαλλία είναι υπεύθυνη για όσα συμβαίνουν στη Λιβύη.

Click4more Σήκωσε το γάντι η Άγκυρα! “Η Γαλλία υπεύθυνη για τα προβλήματα στη Λιβύη”

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός δήλωνε ότι «εξακολουθούμε να μιλάμε με την Τουρκία, χτίζουμε διεθνείς συμμαχίες κι ενισχύουμε την αποτρεπτική μας δύναμη. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο, ενώ θα ήταν ανεπίτρεπτο αν δεν κάναμε και τα τρία». Πάντως, σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για την απόκτηση των δύο γαλλικών φρεγατών, έχει ήδη παραπεμφθεί σε τεχνικό επίπεδο και δεν αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον Γάλλο πρόεδρο – τουλάχιστον ως βασικό θέμα της ατζέντας.

Ικανοποίηση επικρατεί στην κυβέρνηση και για τις επαφές του πρωθυπουργού με επιχειρηματίες, οικονομικούς παράγοντες και επενδυτές στο πλαίσιο του φόρουμ που διοργάνωσε το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Μια συνάντηση με ιδιαίτερη σημασία, όμως, και για προφανείς λόγους ήταν αυτή του κ. Μητσοτάκη με τον επικεφαλής της πετρελαϊκής Total, η οποία δραστηριοποιείται τόσο στην ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ όσο και στη Λιβύη. Όπως λένε από την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός θέλησε να έχει ιδία αντίληψη για το πώς βλέπει η Total τα πράγματα στην ευρύτερη περιοχή και κυρίως σε Λιβύη και Κύπρο, ενώ πρόθεσή του είναι η αποκατάσταση διαύλων επικοινωνίας με όλους τους σημαντικούς παίκτες σε όλα τα επίπεδα – είτε αφορούν το δημόσιο είτε τον ιδιωτικό τομέα ή ακόμη και οργανισμούς.

Αναφορικά με την οικονομία, σημαντική είναι η υποστήριξη της Γαλλίας και στο ελληνικό αίτημα για χαμηλότερους στόχους ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα, με την ελληνική πλευρά ν’ αναδεικνύει την αυξημένη της αξιοπιστία, την επίτευξη των συμφωνημένων στόχων και την προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις ως τα βασικά διαπραγματευτικά της «όπλα» στη σχετική διαπραγμάτευση.

Τι συμφώνησαν Ελλάδα και Γαλλία

Τέλος, σε ό,τι αφορά αναλυτικά τη συμφωνία εταιρικής σχέσης ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία, οι δύο χώρες συμφώνησαν:

– Να εντατικοποιήσουν τις επενδύσεις γαλλικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ιδίως στους τομείς της ενέργειας, της αγροδιατροφικής βιομηχανίας, του τουρισμού και των υποδομών, μέσα και από το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και παραχωρήσεων, οι οποίες συμβάλλουν στην ένταξη της Ελλάδας στα μεγάλα ευρωπαϊκά δίκτυα.

– Να συνεχίσουν την τεχνική συνεργασία στους τομείς της διοικητικής μεταρρύθμισης, της φορολογίας, των τελωνείων και της ψηφιακής οικονομίας, για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τη διευκόλυνση του εμπορίου και την ανάπτυξη επενδυτικών ευκαιριών.

– Να υποστηρίξουν την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

– Στον τομέα του κλίματος και του περιβάλλοντος, να ενισχύσουν τη συνεργασία για την υλοποίηση της φιλοδοξίας που απορρέει από το Ευρωπαϊκό Πράσινο Σύμφωνο, προσδιορίζοντας μία συμφωνία τομεακής συνεργασίας. Η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να επιβεβαιώσει την κοινή επιθυμία των δύο κυβερνήσεων να ενισχύσουν τις γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα, συμβάλλοντας στην οικολογική μετάβαση της χώρας, ιδίως στους τομείς των υποδομών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ενεργειακής αποδοτικότητας, της απεξάρτησης των μεταφορών από τον άνθρακα και των αστικών υπηρεσιών.

– Στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων, να ευνοήσουν τη συνεργασία μεταξύ του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία των αρμόδιων δημόσιων φορέων.

– Στον τομέα του τουρισμού, να αναπτύξουν τη συνεργασία στον τομέα του θεματικού τουρισμού, ιαματικού, υγείας, γαστρονομικού, περιβαλλοντικού και πολιτιστικού και να προωθήσουν τη συνεργασία μεταξύ ελληνικών και γαλλικών εταιρειών του τομέα, ιδίως σε θέματα αειφορίας.

– Στον τομέα της γεωργίας, να ενισχύσουν τις κοινές θέσεις για τη μελλοντική Κοινή Γεωργική Πολιτική.

– Στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας, να εργαστούν για τη δημιουργία στην Ελλάδα ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος για ψηφιακά επαγγέλματα.

Σημειώνεται ότι σήμερα το πρωί (11.00) θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο έχει ευρεία ατζέντα για τα νομοθετήματα της προσεχούς περιόδου (σ.σ.: θα συζητηθούν πέντε διαφορετικά νομοσχέδια), για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, αλλά και για θεσμικές εκκρεμότητες, όπως η κάλυψη της θέσης του προέδρου και του αντιπροέδρου του ΣτΕ μετά την παραίτηση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου προκειμένου να «μετακομίσει» στο Προεδρικό Μέγαρο.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις