Πολιτική

Κεραμέως: Προσλήψεις στο Δημόσιο με τεχνητή νοημοσύνη και πολυεπίπεδη διακυβέρνηση στο Ταμείο Ανάκαμψης

Ως έκτακτο χρηματοδοτικό εργαλείο με εξαιρετικά σημαντικά και μακροχρόνια οφέλη για τους πολίτες, χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης, η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, σε συνέδριο που συμμετείχε σήμερα (9.4.2024) στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα πρόκειται για το συνέδριο που συνδιοργανώνουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Βέλγικη Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης, με θέμα «Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) και ευρωπαϊκές στρατηγικές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις: τρέχουσα κατάσταση και προοπτικές».

Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα επενδύσεων που υλοποιούνται στη χώρα μας στο πλαίσιο του Ταμείου για να υπογραμμίσει τα οφέλη αυτά, όπως το πρόγραμμα για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας με προϋπολογισμό σχεδόν 650 εκατ. ευρώ, έργο που επιβλέπει το Υπουργείο Εσωτερικών, με τη συμμετοχή 12 περιφερειών και 154 δήμων.

Η κα Κεραμέως ανέδειξε επίσης κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που αφορούν στο έργο του Υπουργείου Εσωτερικών και οι οποίες αναπτύσσονται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης:

  • Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για τις προσλήψεις του Δημοσίου, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη – ανάμεσα σε άλλα – τις αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων, συγκεκριμένα αιτήματα από δημόσιους φορείς, ανάγκες περαιτέρω ανάπτυξης δεξιοτήτων, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ανάγκες του Δημοσίου (π.χ. ανάγκες για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης) και θα συνδράμει καθοριστικά το Υπουργείο Εσωτερικών στον ετήσιο προγραμματισμό των προσλήψεων για την πραγματοποίηση πιο στοχευμένων προσλήψεων σύμφωνα με τις ανάγκες της χώρας.
  • Το Εθνικό Σύστημα Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης, το οποίο επιτυγχάνει τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ των διαφόρων επιπέδων διακυβέρνησης (κεντρική Κυβέρνηση, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Περιφέρειες, Δήμοι). Στόχος του είναι η αποφυγή αλληλοεπικαλύψεων των αρμοδιοτήτων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Αναφορικά με τη διαδικασία ολοκλήρωσης των έργων του ΤΑΑ, η Υπουργός υπογράμμισε ότι ο καθορισμός ορόσημων συμβάλλει στην έγκαιρη παράδοση των διαφορετικών τμημάτων των έργων. Πρόσθεσε μάλιστα ότι στην Ελλάδα έχει συγκροτηθεί ειδική υπηρεσία η οποία παρακολουθεί συνεχώς αυτή τη διαδικασία και πραγματοποιεί ελέγχους σχετικά με την πρόοδο που σημειώνεται.

Στη συγκεκριμένη ημερίδα συμμετείχαν και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis καθώς και ο Επίτροπος Οικονομίας Paolo Gentiloni.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε νέο κόμμα και επανίδρυση της προοδευτικής παράταξης στην παρουσίαση του βιβλίου του «Ιθάκη»
Το παρών έδωσε η πλειοψηφία των στελεχών του παλιού και νέου ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους ο πρόεδρος Σωκράτης Φάμελλος και ο Αλέξης Χαρίτσης - Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε επίθεση στην κυβέρνηση χωρίς να αναφέρει τον Κυριάκο Μητσοτάκη
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
55
Όλος ο παλιός και ο νέος κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ στην παρουσίαση βιβλίου του Αλέξη Τσίπρα, «Ιθάκη»
Πάνω από 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έδωσαν το παρόν στο Παλλάς, ενώ πολλοί από τον πολιτικό χώρο που κάποτε ανήκαν στον ΣΥΡΙΖΑ υπό την προεδρία Τσίπρα, βρέθηκαν στην παρουσίαση
Παρουσίαση του βιβλίου του πρώην Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα