Πολιτική

Κεραμέως: Προσλήψεις στο Δημόσιο με τεχνητή νοημοσύνη και πολυεπίπεδη διακυβέρνηση στο Ταμείο Ανάκαμψης

Ως έκτακτο χρηματοδοτικό εργαλείο με εξαιρετικά σημαντικά και μακροχρόνια οφέλη για τους πολίτες, χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης, η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, σε συνέδριο που συμμετείχε σήμερα (9.4.2024) στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα πρόκειται για το συνέδριο που συνδιοργανώνουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Βέλγικη Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης, με θέμα «Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) και ευρωπαϊκές στρατηγικές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις: τρέχουσα κατάσταση και προοπτικές».

Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα επενδύσεων που υλοποιούνται στη χώρα μας στο πλαίσιο του Ταμείου για να υπογραμμίσει τα οφέλη αυτά, όπως το πρόγραμμα για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας με προϋπολογισμό σχεδόν 650 εκατ. ευρώ, έργο που επιβλέπει το Υπουργείο Εσωτερικών, με τη συμμετοχή 12 περιφερειών και 154 δήμων.

Η κα Κεραμέως ανέδειξε επίσης κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που αφορούν στο έργο του Υπουργείου Εσωτερικών και οι οποίες αναπτύσσονται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης:

  • Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για τις προσλήψεις του Δημοσίου, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη – ανάμεσα σε άλλα – τις αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων, συγκεκριμένα αιτήματα από δημόσιους φορείς, ανάγκες περαιτέρω ανάπτυξης δεξιοτήτων, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ανάγκες του Δημοσίου (π.χ. ανάγκες για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης) και θα συνδράμει καθοριστικά το Υπουργείο Εσωτερικών στον ετήσιο προγραμματισμό των προσλήψεων για την πραγματοποίηση πιο στοχευμένων προσλήψεων σύμφωνα με τις ανάγκες της χώρας.
  • Το Εθνικό Σύστημα Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης, το οποίο επιτυγχάνει τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ των διαφόρων επιπέδων διακυβέρνησης (κεντρική Κυβέρνηση, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Περιφέρειες, Δήμοι). Στόχος του είναι η αποφυγή αλληλοεπικαλύψεων των αρμοδιοτήτων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Αναφορικά με τη διαδικασία ολοκλήρωσης των έργων του ΤΑΑ, η Υπουργός υπογράμμισε ότι ο καθορισμός ορόσημων συμβάλλει στην έγκαιρη παράδοση των διαφορετικών τμημάτων των έργων. Πρόσθεσε μάλιστα ότι στην Ελλάδα έχει συγκροτηθεί ειδική υπηρεσία η οποία παρακολουθεί συνεχώς αυτή τη διαδικασία και πραγματοποιεί ελέγχους σχετικά με την πρόοδο που σημειώνεται.

Στη συγκεκριμένη ημερίδα συμμετείχαν και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis καθώς και ο Επίτροπος Οικονομίας Paolo Gentiloni.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυριάκος Μητσοτάκης για τη χάλκινη εθνική ομάδα πόλο: Είμαστε συγκινημένοι και υπερήφανοι, θερμά συγχαρητήρια
«Σας ευχαριστούμε!», καταλήγει στο συγχαρητήριο μήνυμά του ο πρωθυπουργός για την ιστορική διάκριση της εθνικής πόλο ανδρών να κατακτήσει το πρώτο της μετάλλιο σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης
Λευκός καπνός στην αυλαία του Συνεδρίου της Νέας Αριστεράς - Συμβιβασμός στο παρά 1' της ρήξης Χαρίτση και Σακελλαρίδη
Με 16 ψηφοδέλτια κατά, 20 λευκά και όλα τα άλλα υπέρ, πέρασε η απόφαση, που προβλέπει συμφωνία σε προσανατολισμό λαϊκού μετώπου, το οποίο ήταν και το ζητούμενο για την πλευρά Χαρίτση
Στιγμιότυπο από τις εργασίες της τελευταίας ημέρας του Προγραμματικού Συνεδρίου της Νέας Αριστεράς 10
Εκατό μεταρρυθμίσεις και έργα σε 24 τομείς «έδειξε» ο απολογισμός του 2025 και ο προγραμματισμός του 2026
Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την προσπάθεια της κυβέρνησης να επιστρέψει σε «θετική ατζέντα» και να φέρει στο κέντρο της πολιτικής συζήτησης το κυβερνητικό έργο και τις μεταρρυθμίσεις
Μέγαρο Μαξίμου
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι αντιπαράθεση αλλά συνεννόηση με τους συμμάχους μας – Να διατηρήσουμε διαύλους επικοινωνίας με τις ΗΠΑ
Οι εξελίξεις στις σχέσεις Ευρώπης και ΗΠΑ, που το τελευταίο διάστημα δοκιμάζονται, αλλά και οι γεωπολιτικές ισορροπίες στη Μέση Ανατολή...
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης 24
Γιώργος Γεραπετρίτης: Αναφαίρετο δικαίωμα τα 12 ναυτικά μίλια – Η Ελλάδα θα επιλέξει πότε θα το ασκήσει
«Συζητούμε με την Τουρκία, στο πλαίσιο ενός δομημένου διαλόγου που εκκίνησε πριν από περίπου 2 χρόνια, αλλά θέματα κυριαρχίας δεν αποτελούν μέρος του διαλόγου αυτού»
Γιώργος Γεραπετρίτης 19