Πολιτική

Κικίλιας για σεισμούς στη Σαντορίνη: Θα δημιουργηθεί λιμάνι διαφυγής στο νησί σε ασφαλή τοποθεσία

Το λιμάνι διαφυγής θα δημιουργηθεί σε ένα ασφαλές σημείο τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Τη δημιουργία λιμανιού διαφυγής σε ασφαλή τοποθεσία της Σαντορίνης ανακοίνωσε μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας

Ο Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξη στη τηλεόραση του ΑΝΤ1 σημείωσε πως «οι επιστήμονες δεν μπορούν να κάνουν ακριβείς προβλέψεις για τους σεισμούς στη Σαντορίνη, αλλά εκτιμήσεις βασισμένες σε επιστημονικά δεδομένα. Αυτό μας αναγκάζει ως οργανωμένη Πολιτεία να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την προστασία των πολιτών».

Ο υπουργός επεσήμανε ότι υπάρχει η πιθανότητα ενός μεγαλύτερου σεισμού στην περιοχή, γεγονός που καθιστά αναγκαία τη διαρκή επαγρύπνηση και την έγκαιρη προετοιμασία. «Ένας μεγάλος σεισμός μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές ή και τσουνάμι. Οι κάτοικοι της Σαντορίνης και των γύρω νησιών πρέπει να γνωρίζουν ότι, σε περίπτωση μεγάλου σεισμού, πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα από τις παραλιακές και χαμηλές περιοχές και να μετακινηθούν προς ασφαλέστερα, υψηλότερα σημεία», υπογράμμισε.

Ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε ότι, πέραν του νέου λιμανιού που θα κατασκευαστεί στη Σαντορίνη, αποφασίστηκε σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό η δημιουργία λιμανιού διαφυγής σε ασφαλή τοποθεσία του νησιού, όπου θα μπορούν να δένουν επιβατηγά πλοία σε περίπτωση ανάγκης. Η υλοποίηση του έργου θα γίνει άμεσα από τις Ένοπλες Δυνάμεις, στο πλαίσιο τριμερούς συμφωνίας με την Πολιτική Προστασία και τον ανάδοχο.

Σε ό,τι αφορά υποδομές πολιτικής προστασίας και λιμενικά έργα ο υπουργός ανέφερε: «Δεν είμαι ευχαριστημένος από τον τρόπο που διαχρονικά στη μεταπολίτευση προχωρούν τα σημαντικά έργα υποδομών. Τα αντιπλημμυρικά έργα, οι περιβαλλοντικές μελέτες, τα λιμενικά έργα και η διαχείριση των παράνομων χωματερών είναι ζητήματα που απαιτούν άμεσες και ουσιαστικές λύσεις».

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι στην περιοχή έχει αναπτυχθεί πλήρης επιχειρησιακή δύναμη, που περιλαμβάνει τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, με παραπλέοντα πλοία για άμεση επέμβαση, το ΕΚΑΒ και το νοσηλευτικό προσωπικό και τον ΔΕΔΔΗΕ, με εφεδρικά υλικά για άμεση αποκατάσταση ζημιών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, καθώς και εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, που διαθέτουν ειδικά οχήματα επικοινωνίας 4×4, ώστε να διασφαλιστεί η αποστολή μηνυμάτων 112 ακόμη και σε περίπτωση κατάρρευσης των τηλεπικοινωνιακών υποδομών.

 

«Όταν η απόσταση μεταξύ του ρήγματος της Ανύδρου, όπου καταγράφεται η σεισμική δραστηριότητα, και της Σαντορίνης είναι μόλις 20 μίλια, ο χρόνος αντίδρασης είναι κρίσιμος. Ο μηχανισμός μας είναι σε πλήρη ετοιμότητα και θα δράσει άμεσα αν και όταν χρειαστεί», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.

Αναφερόμενος στην ηφαιστειακή δραστηριότητα είπε ότι «υπάρχει η ιδιομορφία της Σαντορίνης με το ηφαίστειο στη Νέα Καμένη. Έχει μια μικρή διέγερση τους τελευταίους μήνες. Υπάρχει το άλλο ηφαίστειο, το Κολούμπο. Υπάρχει μια μόνιμη ενεργοποίησή του τα τελευταία χρόνια που την παρακολουθούν επιστήμονες από την Ελλάδα και από το εξωτερικό. Υπάρχει και ένα ρήγμα, στην πορεία από τη Σαντορίνη προς την Αμοργό, που προκαλεί την παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα, καθώς υπάρχει μάγμα στα έγκατα της Γης. Το μάγμα βρίσκεται στα 5 χιλιόμετρα, σύμφωνα με τους επιστήμονες».

Επιπλέον, επιβεβαίωσε ότι έχει καταγραφεί μικρή παραμόρφωση του εδάφους και μετακίνηση ολόκληρου του νησιού, φαινόμενο που είχε σημειωθεί και το 2011-2012. «Οι επιστήμονες παρακολουθούν το φαινόμενο στενά. Αυτό μπορεί να εξελιχθεί με αργό ή επιταχυνόμενο ρυθμό και αξιολογείται συνεχώς», ανέφερε.

Ο υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη δημόσια συζήτηση γύρω από τη σεισμική δραστηριότητα, ζητώντας εγκράτεια και υπευθυνότητα στις δηλώσεις. «Μιλάμε για ανθρώπους που δεν είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν επιστημονικούς όρους – είναι οι νησιώτες μας, είναι η οικονομία, είναι ο τουρισμός. Δεν υπάρχει χώρος για κινδυνολογία αλλά ούτε για εφησυχασμό», υπογράμμισε. «Ακούμε τους επιστήμονες, σχεδιάζουμε με προσοχή και ενημερώνουμε υπεύθυνα τους πολίτες. Στόχος μας είναι η ασφάλεια όλων και όλες οι αποφάσεις μας λαμβάνονται με γνώμονα αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κικίλιας επιβεβαίωσε ότι οι επιστημονικές επιτροπές συνεχίζουν να συνεδριάζουν και να αξιολογούν τα δεδομένα. Παράλληλα, τα σχολεία στα τέσσερα νησιά της περιοχής θα παραμείνουν κλειστά έως τις 21 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την εισήγηση των ειδικών. «Με προσοχή, ψυχραιμία και καθαρό μυαλό, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με διαφάνεια, τεκμηρίωση και υπευθυνότητα, θέτοντας πάντα σε προτεραιότητα την προστασία των πολιτών» κατέληξε ο υπουργός.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Χρυσοχοΐδης σε Κωνσταντοπούλου: «Μας λέτε για “γνωστούς-άγνωστους”, χρόνια τώρα, καλλιεργώντας θεωρίες συνωμοσίας»
«Είναι πάρα πολύ παραβατικοί, και είναι πολύ δραστήριοι στο να προκαλούν ζημιές σε βάρος των πολιτών, είτε των περιουσιών τους, μέχρι το να ζημιώνουν το δικαίωμα του συνέρχεσθαι»
Μιχάλης Χρυσοχοϊδης
Δημοσκόπηση MARC: Προβάδισμα 16,5% για τη ΝΔ – Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να εκφράσει καλύτερα την Κεντροαριστερά
Το μεγαλύτερο κόστος για την κυβέρνηση, οι πολίτες θεωρούν ότι έχει η ακρίβεια ενώ ακολουθούν τα Τέμπη και ο ΟΠΕΚΕΠΕ - Πρώτος ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός παραμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
37
Μνημείο Άγνωστου Στρατιώτη: Ο καθαρισμός και η συντήρηση στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας – Αναλυτικά η τροπολογία
«Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη συντήρηση, τη φροντίδα και την ανάδειξη του Μνημείου και του χώρου είτε με ίδια μέσα, είτε μέσω ανάθεσης σχετικών συμβάσεων»
Μνημείο Άγνωστου Στρατιώτη
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα αναθέσει σε ιδιωτική εταιρεία τον καθαρισμό του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη – Τι προβλέπει η τροπολογία
Οι αρμοδιότητες της συντήρησης για το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη περνούν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και της φύλαξης στην Ελληνική Αστυνομία
Μνημείο Άγνωστου Στρατιώτη
11
Συνάντηση Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Χακάν Φιντάν στο Λουξεμβούργο: «Θέματα κυριαρχίας είναι εκτός συζήτησης»
Σχετική ανάρτηση έκανε το Υπουργείο Εξωτερικών με μια φωτογραφία από τη συνάντηση - «Οι διχόνοιες μόνο καταστροφικά αποτελέσματα μπορούν να έχουν» είπε νωρίτερα ο Γιώργος Γεραπετρίτης
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Μελλοντικές απειλές μπορεί να μην έρθουν από την Ανατολή αλλά και από το Νότο» - Η συνέντευξη Τύπου των ηγετών της MED9 στη Σλοβενία
Η Ελλάδα προσδοκά να ξεκινήσει μία πρώτη συζήτηση για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών αλλά και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η συνδεσιμότητα, η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, το Μεταναστευτικό και η πολιτική προστασία
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Μελλοντικές απειλές μπορεί να μην έρθουν από την Ανατολή αλλά και από το Νότο» – Η συνέντευξη Τύπου των ηγετών της MED9 στη Σλοβενία
5
Ασέβεια του Βρετανικού Μουσείου: Παρέθεσε δείπνο στην αίθουσα των Γλυπτών του Παρθενώνα – Μικ Τζάγκερ και Νάομι Κάμπελ ανάμεσα στους καλεσμένους
«Τέτοιες ενέργειες είναι προσβλητικές για τα πολιτιστικά αγαθά και θέτουν σε κίνδυνο τα ίδια τα εκθέματα» σχολιάζει η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη
Βρετανικό μουσείο 46