Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

ΚΚΕ: Ενάντια στην λογική το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς – Να υπάρξει πλήρης φροντίδα τους

ΚΚΕ: Ενάντια στην λογική το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς – Να υπάρξει πλήρης φροντίδα τους

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τη Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτή Β’ Πειραιά του κόμματος και τον Ορέστη Διαμαντόπουλο, κτηνίατρο μέλος του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ, επισκέφτηκε την Πέμπτη 20 Μαΐου 2021 τις εγκαταστάσεις του Διαδημοτικού Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ) στο Σχιστό Περάματος.

Εκεί, είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΣ του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ), Γρηγόρη Γουρδομιχάλη και την πρόεδρο του Φιλοζωικού Σωματείου Πειραιά Σοφία Χαλικιά.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αφού ξεναγήθηκε στους χώρους του ΔΙΚΕΠΑΖ, συνομίλησε με το προσωπικό (κτηνίατροι, νοσηλευτές και εθελοντές – φιλόζωοι), ενημερώθηκε για τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι του κέντρου για την περίθαλψη, την πρόληψη νοσημάτων, τη φιλοξενία, τις στειρώσεις, τη περισυλλογή αδέσποτων ζώων, καθώς και την με επιστημονικά κριτήρια επανατοποθέτηση τους στο φυσικό περιβάλλον τους.

Κατά τη συνάντηση έγινε εκτενής συζήτηση σχετικά με το νέο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ με την επωνυμία «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα ΑΡΓΟΣ».

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επεσήμανε, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, «την ανάγκη διαχείρισης του προβλήματος αδέσποτων ζώων με αποκλειστική ευθύνη κρατικών δομών, με ενιαίο τρόπο πανελλαδικά και με εξασφάλιση από το κράτος όλων των απαιτούμενων πόρων, ανθρώπινων και οικονομικών, για τη διαμόρφωση χώρων, τη στέγαση και λειτουργία καταφυγίων προσωρινής διαμονής αδέσποτων ζώων, με το αντίστοιχο κτηνιατρείο με υποδομές κλινικής για αδέσποτα (εξεταστήριο, χειρουργείο, νοσηλευτήριο, μικροβιολογικό εργαστήριο, μόνιμους κτηνιάτρους βάρδιας, μόνιμους νοσηλευτές, ζωοκόμους εκπαιδευμένους, εκπαιδευτές, αυτοκίνητα περισυλλογής κλπ) σε επίπεδο δήμου ή ομάδας όμορων δήμων».

Κατά τη συνάντηση «υπήρξε κοινή διαπίστωση ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ βρίσκεται στον αντίποδα μιας ουσιαστικής παρέμβασης για τα αδέσποτα ζώα, με κρατική χρηματοδότηση, ευθύνη και έλεγχο και σε σύγκρουση όχι μόνο με τα επιστημονικά δεδομένα, αλλά και την κοινή λογική, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τη διάταξη που επιβάλλει την υποχρεωτική στείρωση όλων των ζώων συντροφιάς ακόμα και των δεσποζόμενων».

Σημειώνεται ότι «για άλλη μια φορά και σε συνέχεια αντίστοιχης νομοθετικής πρωτοβουλίας της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που δεν ολοκληρώθηκε, προωθούνται αλλαγές στο ισχύον πλαίσιο για τα ζώα συντροφιάς, με επιχειρηματικά κριτήρια που επιταχύνουν την εκχώρηση αρμοδιοτήτων κρατικών υπηρεσιών σε φορείς της λεγόμενης “κοινωνικής οικονομίας” (πχ ΜΚΟ), αλλά και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Επίσης, λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, πρόκειται να ενταθεί το φόρτωμα νέων βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα δημοτικά τέλη».

Το ΚΚΕ θα συμβάλλει με τις τοποθετήσεις του, «ώστε να αναδειχτούν οι πραγματικές στοχεύσεις του νομοσχεδίου της κυβέρνησης της ΝΔ, που κινείται σε μια επικίνδυνη λογική και να διεκδικηθούν τόσο η απόσυρση του όσο και η υλοποίηση ενός συνόλου προϋποθέσεων για την ευζωία των ζώων συντροφιάς».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις