Πολιτική

Κοινή Διακήρυξη Αθήνας – Λισαβόνας με το βλέμμα στη Ισπανία

Συναντήσεις με την ελληνική πολιτική ηγεσία και επίσκεψη σε προσφυγικό καταυλισμό, περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Πορτογάλου πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα, ο οποίος φθάνει στην Αθήνα απόψε για επίσημη επίσκεψη.
 

Αύριο στις 10:30′ π.μ. ο κ. Κόστα θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ στη συνέχεια θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Στις 11:30′ π.μ. ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα έχει κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον Αλέξη Τσίπρα και στις 15:50′ μ.μ. θα επισκεφθεί τον προσφυγικό καταυλισμό στον Ελαιώνα

Κατά διάρκεια της επίσκεψης ο Πορτογάλος πρωθυπουργός αναμένεται να εκφράσει τη στήριξή του στην κυβέρνηση και τον Έλληνα πρωθυπουργό και σύμφωνα με πληροφορίες θα υπογράψουν Κοινή Διακήρυξη για το μέλλον της Ευρώπης και την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών.

Στο περιθώριο της επίσκεψης του κ. Κόστα θα πραγματοποιηθεί επίσης συνάντηση του Πορτογάλου υπουργού Εξωτερικών Αουγκούστο Σάντος Σίλβα, με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Κόστα από τον Νοέμβριο του 2015 ηγείται της προοδευτικής κυβέρνησης συνασπισμού Σοσιαλιστών, με στήριξη από το Μπλόκο της Αριστεράς και το ΚΚ Πορτογαλίας και εξελέγη με πρόγραμμα ενάντια στην πολιτική λιτότητας και ως εκ τούτου θεωρείται ως ένας εκ των συμμάχων της ελληνικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο της ΕΕ, τόσο σε ότι αφορά στην οικονομική πολιτική και την αντίθεση στη λιτότητα όσο και στην προώθηση ευρωπαϊκής λύσης για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και την εξασφάλιση ειρήνης και σταθερότητας στη Μεσόγειο.

Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης Κόστα ήταν να βάλει τέλος στην πολιτική της ακραίας λιτότητας, με την έγκριση προϋπολογισμού και αποφάσεις που ανακαλούν μέτρα λιτότητας των προηγούμενων ετών, γεγονός που προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αφού εξέφρασε έντονες αντιρρήσεις και τελικά ο προϋπολογισμός τερματισμού της λιτότητας εγκρίθηκε με τις επιφυλάξεις των Βρυξελλών.

Η Πορτογαλία μαζί με την Αυστρία, τη Γαλλία και την Ελλάδα είναι οι μόνες χώρες στην Ε.Ε. που δεν κυριαρχεί η “Δεξιά” και γι΄ αυτό στόχος της κυβέρνησης Τσίπρα είναι να δοθεί ένα μήνυμα αλληλεγγύης των αριστερών κομμάτων και του Νότου εν όψει και των κρίσιμων εκλογών στην Ισπανία.

Όσον αφορά το προσφυγικό, ο Αντόνιο Κόστα, με επιστολή του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό αλλά και προς όλους τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ κατά τη σύνοδο κορυφής του Φεβρουαρίου, εξέφρασε την ετοιμότητα της Πορτογαλίας να υποδεχθεί έως και 6.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα, επιπλέον αυτών που ανέλαβε να φιλοξενήσει στο πλαίσιο των ποσοστώσεων.
 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κόμβος ενέργειας η Ελλάδα – Οι νέοι Κρητικοί να πειστούν ότι οι «βεντέτες» είναι απόβλητα περασμένων καιρών
«Πολλά ειπώθηκαν και πολλά θα ειπωθούν για αυτό το ιστορικό διήμερο που χώρεσε μέσα σε 48 ώρες προσπάθειες ετών για να μετατρέψουμε την πατρίδα μας σε κόμβο ενέργειας» αναφερόμενος στα ενεργειακά deals
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ έλαβε τιμητικό μετάλλιο από τον Δήμο Ύδρας – Παρών και ο Κωνσταντίνος Αργυρός
Σε ανάρτηση που έκανε στο Facebook η επίσημη σελίδα του Δήμου Ύδρας, η πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, φωτογραφήθηκε με τον δήμαρχο, Γιώργο Κουκουδάκη, δίπλα τους και ο Κωνσταντίνος Αργυρός
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ στην Ύδρα 37
Δαβάκης: Μήνυμα αποτροπής στην Τουρκία η αγορά των Rafale, η αναβάθμιση των F-16 και η δρομολογούμενη απόκτηση των F-35
«Η Πολεμική μας Αεροπορία γιορτάζει, μαζί με τα στελέχη της, στους ώμους των οποίων η πατρίδα έχει εναποθέσει την προστασία του εναερίου χώρου μας» είπε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κώστας Τασούλας με τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Θανάση Δαβάκη στη Σχολή Ικάρων