Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης για τα 33 χρόνια από τη δολοφονία του Θάνου Αξαρλιάν: «Η Δημοκρατία δεν ξεχνά»

«Η μνήμη του Θάνου Αξαρλιάν παραμένει ζωντανή, 33 χρόνια μετά τη δολοφονία του από την τρομοκρατία, τον θυμόμαστε πάντα» γράφει σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός

Σαν σήμερα (14.07.2025) πριν 33 χρόνια δολοφονήθηκε ο φοιτητής Θάνος Αξαρλιάν από την τρομοκρατική οργάνωση της 17 Νοέμβρη. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη σημερινή μέρα έκανε μία ανάρτηση καταδικάζοντας την εγκληματική πράξη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ανάρτησή του στο X, έγραψε χαρακτηριστικά: «Η μνήμη του Θάνου Αξαρλιάν παραμένει ζωντανή, 33 χρόνια μετά τη δολοφονία του από την τρομοκρατία. Τον θυμόμαστε πάντα. Η Δημοκρατία δεν ξεχνά. Στέκεται απέναντι στο μίσος και τον φανατισμό. Και επιμένει: με θεσμούς, με ενότητα, με αλήθεια».

Ο 22χρονος τότε φοιτητής έπεσε νεκρός κατά τη διάρκεια δολοφοικής επίθεσης εναντίον του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Παλαιοκρασσά της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Το χρονικό

Ο Θάνος Αξαρλιάν ήταν ένας Έλληνας φοιτητής που δολοφονήθηκε από την 17Ν, στις 14 Ιουλίου 1992, στην συμβολή των οδών Καραγιώργη Σερβίας και Βουλής στο κέντρο της Αθήνας.

Μέλη της οργάνωσης αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν τον τότε Υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Παλαιοκρασσά με τη χρήση ρουκετοβόλου, το οποίο τελικά πέτυχε και σκότωσε ακαριαία τον 22χρονο.

Ήταν η τρίτη επίθεση της 17Ν κατά πολιτικού από το 1975 που πρωτοεμφανίστηκε η τρομοκρατική οργάνωση με τη δολοφονία του σταθμάρχη της CIA στην Ελλάδα Ρίτσαρντ Γουέλς.

Μάλιστα, είχαν προηγηθεί η απόπειρα δολοφονίας του πρώην υπουργού Δημοσίας Τάξεως και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γεωργίου Πέτσου στις 8 Μαΐου 1989 και η δολοφονία του βουλευτή της ΝΔ Παύλου Μπακογιάννη στις 26 Σεπτεμβρίου 1989.

Την δολοφονική  επίθεση με θύμα τον Θάνο Αξαρλιάν εκτέλεσε ο Δημήτρης Κουφοντίνας με τον συνεργό του, Βασίλη Τζωρτζάτο.

Στόχος τους ήταν η θωρακισμένη Mercedes του Γιάννη Παλαιοκρασσά, η οποία παρόλο που χτυπήθηκε, προστάτευσε τον Υπουργό. Ο ίδιος βγήκε ασφαλής από το όχημα, έχοντας υποστεί ένα έγκαυμα στο πρόσωπο του, όμως η έκρηξη σκότωσε ακαριαία τον 22χρονο Θάνο Αξαρλιάν.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίζει τη γραμμή του μετά την παραίτηση Τσίπρα: Στάση αναμονής ή αποστάσεις από τη δημιουργία νέου κόμματος
Εάν πάντως η Πολιτική Γραμματεία υιοθετήσει τελικά κάποιο κείμενο το οποίο θα έχει αιχμές για τον Αλέξη Τσίπρα τότε δεν αποκλείεται να υπάρξουν ακόμα και παραιτήσεις
Αλέξης Τσίπρας και Σωκράτης Φάμελλος
Γιώργος Γεραπετρίτης για τη νίκη Ερχιουρμάν στα Κατεχόμενα: Ανοίγει νέο κεφάλαιο ελπίδας για την επανένωση της Κύπρου
«Η επανένωση θα εγγυάται την ειρήνη και ευημερία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια» υπογραμμίζει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών
Γιώργος Γεραπετρίτης
Μάξιμος Χαρακόπουλος στη χειροτονία του νέου αρχιεπισκόπου Σινά: Νέα ελπιδοφόρα εποχή για την ιστορική μονή της Αγίας Αικατερίνης
«Προσδοκούμε, με τη χάρη του Θεού, οι πληγές που άνοιξαν στο πρόσφατο παρελθόν να ιαθούν σύντομα, και η Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Θεοβάδιστο Όρος να συνεχίσει να ακτινοβολεί»
Ο γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτής της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον νέο Αρχιεπίσκοπο Σινά, κ. Συμεών / πηγή φωτογραφίας Βουλή των Ελλήνων