Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι ο θεματοφύλακας της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας

«Η προστασία της ελληνικής εθνικής μειονότητας αφορά και τις σχέσεις της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση»

«Σε μια κρίσιμη συγκυρία για την ευρωπαϊκή ήπειρο η Ελλάδα έχει υποστηρίξει επί της αρχής την ενταξιακή προοπτική όλων των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης προερχόμενος στην σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στις Βρυξέλλες.

Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε παράλληλα για την ενταξιακή πορεία των χωρών των δυτικών Βαλκανίων ότι λαμβάνεται φυσικά υπόψη η πραγματικότητα ότι οι χώρες αυτές πρέπει να κάνουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να προσαρμοστούν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Μιλώντας στα τηλεοπτικά συνεργεία πριν τη σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στις Βρυξέλλες την Τετάρτη (18.12.2024) ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στη Σερβία και την Αλβανία.

«Θα ήθελα να κάνω μια ξεχωριστή αναφορά σε δύο χώρες που θα φιλοξενηθούν εδώ στο κτίριο του ευρωπαϊκού συμβουλίου. Πρώτα στη Σερβία. Είχα την ευκαιρία πριν από λίγες ημέρες να στείλω μια επιστολή στους ομολόγους μου, ζητώντας τους να ευθυγραμμιστούν με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έτσι ώστε να ανοίξουμε άλλο ένα κεφάλαιο ενταξιακών διαπραγματεύσεων όσον αφορά στη Σερβία.

Θεωρώ απολύτως απαραίτητο η Σερβία να επιταχύνει το δρόμο της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μεγαλύτερη χώρα των δυτικών Βαλκανίων, είναι σημείο αναφοράς για τη σταθερότητα στην περιοχή κι αισθάνομαι ότι τώρα έχει έρθει η ώρα να στείλουμε ένα μήνυμα στη Σερβία και στον σερβικό λαό τι εννοώ μ’ αυτό που λέμε ότι θέλουμε τη Σερβία ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Η Σερβία γνωρίζει τι πρέπει να κάνει από την δικιά της πλευρά προκειμένου να εναρμονίσει την απόφασή της όσον αφορά την εξωτερική πολιτική με τις κοινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως, θεωρώ ότι τώρα έχει έρθει η ώρα να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στη Σερβία ότι η θέση της είναι στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Ειδικά όσον αφορά στην Αλβανία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε:

«Η δεύτερη χώρα στην οποία θέλω να αναφερθώ είναι η Αλβανία και καθώς χθες (σ.σ. 17.12.2024) προηγήθηκε η δεύτερη Διακυβερνητική επιτροπή που εισηγήθηκε το άνοιγμα ενός ακόμη κεφαλαίου διαπραγματεύσεων, θέλω να τονίσω για ακόμα μία φορά ότι η Ελλάδα είναι ουσιαστικά ο θεματοφύλακας της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας και ότι ζητήματα που αφορούν στην προστασία της ελληνικής εθνικής μειονότητας η κατοχύρωση των περιουσιακών τους δικαιωμάτων το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού δεν είναι εφήμερα ζητήματα. Είναι ζητήματα τα οποία πια αφορούν και τις σχέσεις της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και είμαι ικανοποιημένος για το γεγονός ότι για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια έχουμε μία σημαντική κινητικότητα από πλευράς Αλβανίας στην αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών. Θα έλεγα ότι αυτή είναι και η καλύτερη απόδειξη γιατί τελικά η ευρωπαϊκή πορεία των βαλκανικών χωρών μπορεί να οδηγήσει και στην επίλυση χρόνιων τέτοιων ζητημάτων όταν αυτά ανάγονται από διμερή σε ευρωπαϊκά».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Τηλεοπτικό μήνυμα Μητσοτάκη: Οι 3 αποφάσεις για τα «γαλάζια» στελέχη που εμπλέκονται στο σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ
«Ζωηρές» παραμένουν και οι εισηγήσεις για κάλπες μέσα στο καλοκαίρι, ωστόσο η εισήγηση που αυτή τη στιγμή φέρεται να «κερδίζει» περισσότερο «έδαφος» είναι οι κάλπες να στηθούν αμέσως μετά τη ΔΕΘ, το φθινόπωρο
ΝΑΣΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ 13
Ο Κώστας Σκρέκας ζήτησε την άμεση άρση της ασυλίας του από την Παρασκευή: «Δεν θα επιτρέψω η παραμικρή υπόνοια να πλήξει την παράταξη»
«Η πράξη μου υπαγορεύεται από την ανάγκη διασφάλισης της θεσμικής καθαρότητας και της πολιτικής αξιοπιστίας της παράταξης» αναφέρει ο Κώστας Σκρέκας
Κώστας Σκρέκας
Υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ: Τσιάρας, Κεφαλογιάννης και Σκρέκας ζητούν άμεση άρση της βουλευτικής ασυλίας και αρνούνται κάθε εμπλοκή
Τόσο οι πρώην υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Πολιτικής Προστασίας, όσο και ο πρώην Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ ζητούν την πλήρη διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη των υποθέσεων που τους αφορούν
Κώστας Τσιάρας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Κώστας Σκρέκας 21
Κώστας Τσιάρας για ΟΠΕΚΕΠΕ: Παραιτούμαι από τη βουλευτική ασυλία και ζητώ έρευνα από τη Δικαιοσύνη
Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημειώνει ότι η ανάμιξή του αφορούσε μία ενδεχόμενη - όπως υποστηρίζει - απώλεια επιδότησης ενός συντοπίτη του γεωργού ύψους μόλις 429,28 ευρώ
Ο Κώστας Τσιάρας 32