Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μείωση φόρων και 13ο μισθό στο Δημόσιο τα νέα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση για το «καλάθι» της ΔΕΘ

Mειώσεις φόρων για τα μεσαία φορολογικά κλιμάκια, διορθωτικές κινήσεις στα τεκμήρια των ελευθέρων επαγγελματιών και όλα τα υπόλοιπα μέτρα που φέρεται πως εξετάζει η κυβέρνηση

Στην θετική ατζέντα και στην οικονομία, με έμφαση στις πρωτοβουλίες για την ελάφρυνση των βαρών για τη μεσαία τάξη, φαίνεται πως θα «ποντάρει» η κυβέρνηση στην ΔΕΘ για να αλλάξει το πολιτικό κλίμα και η Νέα Δημοκρατία να επιστρέψει σε «υψηλές πτήσεις» δημοσκοπικά.

«Έχω εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και ότι θεωρώ ότι οι καλύτερες μέρες είναι ακόμα μπροστά μας», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση του με τον Κώστα Τασούλα, την πρώτη επίσημη, μηνιαία συνάντηση από την ημέρα που ορκίστηκε ο δεύτερος ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αυτή η δημοσιονομική ισορροπία είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίζονται όλες οι οικονομικές μας πολιτικές. Και βέβαια, σε οποιαδήποτε περίοδο αναταραχής, το να υπάρχει οικονομική και πολιτική σταθερότητα καθίσταται ακόμα πιο σημαντικό ζητούμενο των καιρών» τόνισε ο πρωθυπουργός, με το βλέμμα στραμμένο και στο πακέτο των μέτρων που σχεδιάζει να ανακοινώσει στη ΔΕΘ, τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ μπροστά στη διεθνή οικονομική αναταραχή από τις πολιτικές Τραμπ, «κραδαίνει το χαρτί» της οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας, έτσι ώστε να διατηρηθούν τα δημοσιονομικά κεκτημένα και να επιστραφεί το μέρισμα της ανάπτυξης στους πολίτες.

Στα μέσα καλοκαιριού οι αποφάσεις το «καλάθι» της ΔΕΘ

Στο σημερινό timing δεν είναι εύκολο να προσδιοριστούν ποια μέτρα τελικά θα περιλαμβάνει το «καλάθι» της ΔΕΘ. Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει στις αρχές Ιουλίου, μετά το πέρας του τρίμηνου «παγώματος» της επιβολής δασμών που έχει αποφασίσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Παρ’ ότι το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι η ελληνική οικονομία έχει αποδείξει ότι έχει ανθεκτικότητα και ότι το νέο πακέτο των μέτρων στήριξης θα υλοποιηθεί όπως σχεδιάζεται, παρακολουθεί με ανησυχία τις διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την διοίκηση Τραμπ.

Η Αθήνα επισημαίνει με έμφαση στις Βρυξέλλες την ανάγκη για μία λύση με την Ουάσινγκτον που θα είναι αμοιβαία επωφελής, με στόχο ακόμη και μια συμφωνία μηδενικών δασμών μεταξύ Ε.Ε. και Η.Π.Α..

Ποια νέα μέτρα βρίσκονται στο «τραπέζι»

Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση σχεδιάζει το «καλάθι» της ΔΕΘ να περιλαμβάνει μειώσεις φόρων, ειδικά για τα μεσαία φορολογικά κλιμάκια (εισοδήματα από 10.000 έως 30.000 ευρώ), και διορθωτικές κινήσεις στα τεκμήρια των ελευθέρων επαγγελματιών.

Επίσης, συζητά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους και εργοδότες, ρύθμιση για συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, την παροχή του 13ου μισθού στο Δημόσιο, ακόμη και κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

Στο «τραπέζι» των συζητήσεων εξετάζεται και η υλοποίηση ενός καινούργιου προγράμματος επιδότησης ενοικίου, που θα απευθύνεται σε νέους με χαμηλά εισοδήματα.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση σχεδιάζει να προωθεί τμηματικά και επιμέρους παρεμβάσεις, με κοινωνικό πρόσημο, για την ελάφρυνση των βαρών των πολιτών.

Μόλις τη Δευτέρα ανακοινώθηκε η επέκταση του επιδόματος κώφωσης σε όλους τους κωφούς και βαρήκοους ανεξαρτήτως ηλικίας -μία χρόνια αδικία που τώρα αποκαθίσταται- κι ενώ ήδη μέσα στον Απρίλιο είχαν ανακοινωθεί οι αυξήσεις στους μισθούς στο δημόσιο τομέα και ο νέος κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Λαζαρίδης και Μάντζος «σφάχτηκαν» για την υπόθεση Παναγόπουλου: «Είναι ΠΑΣΟΚάρα», «Εμείς κυβερνάμε τη χώρα;»
Συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, το βράδυ της Παρασκευής (13.02.2026) η ονομαστική ψηφοφορία - Δείτε LIVE
Μακάριος Λαζαρίδης
Μητσοτάκης σε Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας: Κατάκτηση για τον Ελληνισμό, η επιστολική ψήφος των ομογενών – Ελπίζουμε να ψηφιστεί με αυξημένη πλειοψηφία
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Αυστραλία, η οποία θα συμπέσει με τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου
Μητσοτάκης και Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος
Κυριάκος Μητσοτάκης για εξάρθρωση κυκλωμάτων από ΑΑΔΕ και ΕΛΑΣ: Η «Νομιμότητα Παντού» είναι για εμάς μία διαρκής δέσμευση
Σε ανάρτησή του επικαλείται επιτυχίες κατά φοροαπάτης και οργανωμένου εγκλήματος, τονίζοντας ότι η μάχη με την παραβατικότητα και την ατιμωρησία είναι «συνεχής»
Κυριάκος Μητσοτάκης
Κάλεσμα Κυρανάκη σε έμπειρα στελέχη από Ελλάδα και εξωτερικό για τις νέες διευθυντικές θέσεις στον ΟΣΕ
Η επιλογή των στελεχών θα γίνει με συμβάσεις ορισμένου χρόνου τριετούς διάρκειας, με δυνατότητα ανανέωσης, διασφαλίζοντας ευελιξία και λογοδοσία, ως προς τους στόχους και τους δείκτες απόδοσης
Κώστας Κυρανάκης
Τσίπρας για Στουρνάρα: Ψεύδεται ασύστολα μέσω της «Ομάδας Βιασμού της Αλήθειας» για να εξασφαλίσει μια 3η θητεία – Του εύχομαι και ισόβιος διοικητής
Η αντιπαράθεση αναζωπυρώνει ένα παλαιό, φορτισμένο μέτωπο μεταξύ της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, με φόντο την αποτίμηση της μνημονιακής περιόδου και τον ρόλο των θεσμών
Στουρνάρας και Τσίπρας 29
Μαρία Καρυστιανού για την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Δεν μπορείς να βαφτίζεις «θερμή υποδοχή» μία εθνική διπλωματική ήττα
«Η Ελλάδα χρειάζεται λαό με φρόνημα, δηλαδή ενημερωμένο και ενωμένο λαό, ο οποίος στηρίζει ένα σχέδιο Εθνικής Κυριαρχίας και ηγεσία, που δεν φοβάται να υπερασπιστεί δημόσια, καθαρά και τεκμηριωμένα τα εθνικά μας δικαιώματα»'
Μαρία Καρυστιανού 66