Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το παρασκήνιο της απόφασης να παραστεί στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο

Το κατώφλι της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου αναμένεται να περάσει την επόμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που στην τελική ευθεία για τα Χριστούγεννα, προγραμματίζει να παραστεί στην έκτακτη συνεδρίαση υπό τον Αρχιεπίσκοπο, κ. Ιερώνυμο.

Το πρωθυπουργικό γραφείο έχει κάνει ήδη μία καταρχήν συνεννόηση με την Αρχιεπισκοπή και η επίσκεψη στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο να οριστικοποιηθεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Ο στόχος της παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιερά Σύνοδο είναι από κοινού με τους ιεράρχες και τον κ. Ιερώνυμο, να στείλουν μήνυμα στους πιστούς, καταρχήν για την ανάγκη να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις εκκλησίες την περίοδο των γιορτών και κατά δεύτερον για την ανάγκη να κάνουν τόσο την πρώτη, όσο και την τρίτη δόση του εμβολίου.

Η αγωνία στην κυβέρνηση, όπως και στους επιστήμονες, για το ενδεχόμενο διασποράς του ιού στις εκκλησίες την περίοδο των γιορτών είναι μεγάλη, καθώς τυχόν “απροσεξία” ή παρατυπίες από την πλευρά των πιστών μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο κύμα πανδημίας.

Τι θα πει ο πρωθυπουργός στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, ο Πρωθυπουργός επιθυμεί να συζητήσει το θέμα με τους ίδιους τους ιεράρχες που έχουν ακριβή εικόνα για την κατάσταση στις εκκλησίες, Να ακούσει τις προτάσεις τους για τα “κενά” και τις δυσκολίες που υπάρχουν στην τήρηση των μέτρων, και να ζητήσει, παράλληλα με τους ελέγχους που θα κάνουν αστυνομικοί αλλά και στελέχη της Αρχής Διαφάνειας, να συνδράμουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό και οι υπεύθυνοι των ναών.

Όμως ο Πρωθυπουργός θέλει να και ευχαριστήσει από κοντά τους ιεράρχες που έχουν πρωτοστατήσει στην προσπάθεια “πειθούς” των πιστών σε σχέση με τον εμβολιασμό ή έχουν προχωρήσει και σε συγκεκριμένες δράσεις, όπως το να οργανώσουν μαζικούς εμβολιασμούς με κινητές μονάδες έξω από τους ναούς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε κοινή γραμμή με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, αναμένεται να στείλουν ένα μήνυμα συστράτευσης της πολιτείας και της εκκλησίας απέναντι στον κοινό “εχθρό”, την covid_19.

Κι αυτό τη στιγμή που δυστυχώς υπάρχουν εκπρόσωποι της εκκλησίας, και όχι μόνο απλοί ιερείς, οι οποίοι “στέλνουν λάθος μηνύματα στο ποίμνιο, ενισχύοντας το αντιεμβολιαστικό κίνημα”, όπως παρατηρεί με νόημα κυβερνητικός παράγοντας.

Προβληματισμός για τους αντιεμβολιαστές ιερείς

Προβληματισμό προκαλούν δε, και τα στοιχεία που αποτυπώνουν ότι υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ιερέων που δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ το ποσοστό φέρεται να είναι ακόμη μεγαλύτερο μεταξύ των μοναχών, γυναικών και ανδρών.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι μητροπολίτες και ιερείς έχουν χάσει τη ζωή τους ή έχουν περάσει “Γολγοθά” στα νοσοκομεία.

Η Εκκλησία και προσωπικά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος “έχουν βάλει πλάτη” στο θέμα της πανδημίας, ωστόσο κάποιες… εξαιρέσεις θολώνουν κατά καιρούς το μήνυμα.

Πρόσφατα η Ιερά Σύνοδος ανταποκρίθηκε στην έκκληση της κυβέρνησης και κάλεσε τους πιστούς, αλλά και τους εκπροσώπους της, να τηρούν πιστά τα μέτρα της πολιτείας, ενώ συνέστησε τη διενέργεια rapid ή μοριακού τεστ για την είσοδο τους στους ναούς. Παράλληλα κάλεσε ιερείς, ψάλτες, νεωκόρους και το υπόλοιπο προσωπικό των ναών, να υποβάλλονται απαραιτήτως σε δύο τεστ εβδομαδιαίως.

Στην τελική ευθεία για τις γιορτές η πολιτεία αναμένεται να απευθύνει έκκληση στην εκκλησία να ενεργοποιήσει κάθε μηχανισμό που έχει στη διάθεση της ώστε να τηρούνται όλα τα μέτρα για την προστασία πιστών και κληρικών. Η έκκληση αφορά και στο θέμα του ελέγχου των πιστοποιητικών. Παρότι η ίδια δηλώνει αδυναμία να το πράξει, το αίτημα προς την εκκλησία είναι να ζητήσει ακόμη και τη βοήθεια εθελοντών, ώστε να θωρακίσει όσο περισσότερο μπορεί το εκκλησίασμα απέναντι στην πανδημία.

Ο στόχος είναι τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά να μην είναι η σπίθα για μία νέα έκρηξη της πανδημίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Δούκας κατά Ανδρουλάκη για «αποκλεισμούς στελεχών» εν όψει του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ – «Άνοιγμα» σε Τσίπρα
Ο δήμαρχος Αθηναίων υποστήριξε ακόμη ότι το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη πρέπει να παραμείνει ανοιχτό και να μη σβηστούν τα ονόματα των νεκρών των Τεμπών έως ότου αποδοθεί δικαιοσύνη
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης και ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας
Μητσοτάκης στη Βουλή για τα εθνικά θέματα: «Οι χειρισμοί δεν ασκούνται σε καφενεία και πάνελ – Η πατρίδα στέκεται πλέον όρθια»
Ο πρωθυπουργός πρόβαλε τα πεπραγμένα της εξωτερικής πολιτικής την τελευταία εξαετία, και ανέδειξε την ισχυροποίηση της Ελλάδας στα διεθνή συμμαχικά forα, για να αποκρούσει τα πυρά της αντιπολίτευσης
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της Βουλής στη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για τα εθνικά θέματα
19
Κυριάκος Μητσοτάκης για μειωμένο κόστος πετρελαίου θέρμανσης: «Είναι μία μικρή νίκη στη μάχη κατά της ακρίβειας»
«Η κυβέρνηση δίνει 200.000 ευρώ τον χρόνο επίδομα θέρμανσης για να στηρίξει όσους έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση πετρελαίου, και που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη κρατικής ενίσχυσης» λέει ο πρωθυπουργός
Κυριάκος Μητσοτάκης
1
Μητσοτάκης σε Ανδρουλάκη: Θα πιάνατε τον Τραμπ από το πέτο και θα του λέγατε «go back» – Κάνω ισχυρή την Ελλάδα, όχι ρεντίκολο της Ευρώπης
«Η ειρήνη που πετύχαμε, μπορεί ο τρόπος του κυρίου Τραμπ να ξενίζει αλλά είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ και είναι στρατηγικός ετέρος της πατρίδας μας» ξεκαθαρίζει ο πρωθυπουργός
Κυριάκος Μητσοτάκης
28
Έντονο φραστικό επεισόδιο Βελόπουλου – Καιρίδη στη Βουλή: «Ρε καημένο παιδί, υπουργός δεν θα γίνεις ξανά»
«Τα λεφτά είναι φορολογημένα στην Ελλάδα είναι της συζύγου μου που μένει εκεί χρόνια εγώ δεν ανακατεύομαι στα οικογενειακά σου. Μη το συνεχίζεις. Εσύ που έλεγες ότι οι Πόντιοι είναι Τούρκοι, δεν έχεις δικαίωμα να μιλάς»
Ο Κυριάκος Βελόπουλος 5
Ο Κώστας Τσιάρας διαψεύδει ότι υπέβαλλε την παραίτησή του – «Δεν λιγοψύχησα ποτέ στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις»
«Η αξιοπιστία αυτών των σεναρίων που διακινούνται χαρακτηρίζουν αποκλειστικά τους εμπνευστές τους και όσους πρόθυμα τα υπηρετούν», τονίζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης
Κώστας Τσιάρας 37