«Η Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με τη χώρα που ήταν πριν από ακριβώς 10 χρόνια, τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης (02.07.2025) στην εκδήλωση του Economist Impact. Στη συζήτηση συμμετείχε και ο νομπελίστας καθηγητής του ΜΙΤ, Ντάρον Ατζέμογλου (Daron Acemoglu).
Ερωτώμενος από τον συντονιστή της συζήτησης και κορυφαίο στέλεχος του Economist, Daniel Franklin, για την κατάσταση της Ελλάδας και του κόσμου, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε που ήταν η χώρα πριν από 10 χρόνια την ίδια ημέρα, μία εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα, και είπε ότι η Ελλάδα ζούσε «σε μία εποχή που κατέβαινε στα σκαλιά της αβύσσου με κίνδυνο εξόδου από το ευρώ» και ότι «το αποτέλεσμα εκείνου του πειράματος ήταν το τρίτο πρόγραμμα και η χώρα παρουσίασε περαιτέρω απόκλιση από τους στόχους της».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Έπειτα από έξι χρόνια τα δημοσιονομικά μας βρίσκονται σε τάξη, είπε ο κ. Μητσοτάκης και ανέφερε ότι «δανειζόμαστε πιο φτηνά από την Ιταλία, ενώ παράγουμε πρωτογενή πλεονάσματα, και μπορούμε να υλοποιήσουμε πολιτικές φιλικές προς την ανάπτυξη και την αύξηση των θέσεων εργασίας».
Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, έχουμε μπροστά μας σημαντικές προκλήσεις, πρέπει να γίνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις. «Είμαι οπαδός της θεωρίας της συμπεριληπτικής ανάπτυξης, εστιάζουμε στην αύξηση των ονομαστικών μισθών, στη μείωση των φορολογικών συντελεστών», είπε μεταξύ άλλων.
Ο κόσμος είναι διαφορετικός απ’ ό,τι πριν από χρόνια, είπε και ανέφερε πως όσα διαμορφώθηκαν μετά τον πόλεμο δεν ισχύουν. Τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ευθύνη να εξασφαλίσουν ότι η ενωμένη Ευρώπη θα προχωρήσει σε αλλαγές σε έναν κόσμο πολυπολικό που θα της επιτρέψουν να μείνει ανταγωνιστικοί.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αναφερόμενος στην Άνγκελα Μέρκελ, η οποία μίλησε την Τετάρτη σε εκδήλωση της εφημερίδας «Καθημερινή», αφού τόνισε πως θα την δει την Πέμπτη (03.07.2025), συμπλήρωσε πως «είναι ενδιαφέρον το τι πιστεύει η ίδια για την πρόοδο που καταγράψαμε ως Ελλάδα». Συμπλήρωσε ότι η πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας συνέβαλε σημαντικά, ώστε τα πιο επιθετικά σχέδια κάποιων, για την έξοδο της χώρας μας από την Ευρωζώνη να μην υλοποιηθούν. Ήταν εκείνη που συμφώνησε στη θέσπιση του ΤΑΑ (σ.σ. Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας) και ότι κατάλαβε πως η Ευρώπη έπρεπε να κάνει κάτι άμεσα για να αντιμετωπίσει την πανδημία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι μπροστά από άλλες χώρες στην ψηφιακή πρόοδο και στην εξάλειψη της γραφειοκρατίας. Χρειαζόμαστε μία αποδοτική δημόσια διοίκηση, υπογράμμισε, αναφορικά με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Mιλώντας για τις προκλήσεις στις φιλελεύθερες δημοκρατίες, τόνισε ότι «στην Ελλάδα έχουμε το πλεονέκτημα κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, κάτι που είναι πολυτέλεια, π.χ. στην Ευρώπη έχουμε συνασπισμούς που δυσκολεύουν τα πράγματα». Αναφορά έκανε και στα fake news, που εισρέουν στον πολιτικό κόσμο και «στις επόμενες εκλογές θα πρέπει να παλέψουμε ενάντια σε αυτά».
Μητσοτάκης για δασμούς Τραμπ, Ενέργεια και νέα τετραετία
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο θέμα των δασμών, και πώς επηρεάζουν τη σχέση ΗΠΑ – Ευρώπης και Κίνας, και εκτίμησε ότι «τα περιεχόμενα μιας συμφωνίας Ευρώπης και ΗΠΑ θα ολοκληρωθούν μέχρι τις 9 Ιουλίου». Είπε ότι θα ήταν πολύ αισιόδοξο να ελπίζουμε σε μηδενικούς δασμούς, «αλλά είμαι βέβαιος ότι θα είναι αρνητικός για όλους ένας οικονομικός πόλεμος πλήρους κλίμακας». Όπως είπε, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η συμφωνία θα είναι επωφελής και για εμάς, και δεν έχουμε λόγο να σκύβουμε το κεφάλι στις ΗΠΑ.
«Τα εμπόδια εντός Ευρώπης για ενιαία αγορά ισοδυναμούν με ένα είδος δασμού. Να δούμε πώς πρέπει να λειτουργεί η εσωτερική αγορά. Πρέπει να επικεντρωθούμε για συμφωνία με την Ινδία. Η έκθεση Ντράγκι αναφέρει τη διάβρωση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και πρέπει να επανέλθουμε σε ανταγωνιστικότητα και άμυνα, επειδή κατανοούμε ότι η ασφάλεια των πολιτών μας είναι η πρώτη μας προτεραιότητα που συνοδεύεται από δύσκολους συμβιβασμούς», είπε ο κ.Μητσοτάκης. Προσέθεσε ότι «τα οικονομικά μας, μας επιτρέπουν να δαπανήσουμε 3% για την άμυνα αλλά δεν μπορούν όλοι», ενώ επισήμανε την ακρίβεια στον τομέα της ενέργειας.
«Πρέπει να δούμε τις τιμές ενέργειας δεν μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί με τέτοιες τιμές. Να επικεντρωθούμε σε πιο φθηνή ενέργεια μέσω επενδύσεων με πολλούς τρόπους, για να οικοδομήσει την δική της αυτάρκεια η Ευρώπη. Πρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα», είπε και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στη νέα ηγεσία της Γερμανίας.
Τέλος, έθιξε το θέμα των αποφάσεων στην Ευρώπη και είπε ότι αν πρέπει να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις «ποιο καπέλο θα φοράμε; Της Ευρώπης ή των εγχώριων συμφερόντων; Ένας πρωταθλητής σε μια χώρα μπορεί να μην τα καταφέρει σε ευρωπαϊκό τοπίο. Είμαστε έτοιμοι να παραδεχθούμε ότι αυτό είναι καλό;», αναρωτήθηκε και είπε ότι κάποιες αποφάσεις στην ΕΕ συγκρούονται με τα συμφέροντα μεγάλων κοινωνικών ομάδων και δύσκολα μπορούν να τις στηρίξουν οι κυβερνήσεις στις χώρες τους. Όταν μας επηρεάζουν οι αποφάσεις στη χώρα μας θέλουμε φρένο, όταν όχι, συμφωνούμε με αυτές», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Ανέφερε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι επιτυχημένο στην Ελλάδα και χρειαζόμαστε περισσότερα οικονομικά εργαλεία, ενώ τόνισε ότι η πρόκληση θα είναι πολύ μεγάλη για την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις επόμενες εκλογές. «Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιος θα είναι», είπε.
Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός τόνισε με έμφαση ότι σε ένα αβέβαιο περιβάλλον το πρώτο που πρέπει να κάνει μια κυβέρνηση είναι να διατηρήσει τη χώρα ασφαλή, κάτι που έγινε, ενώ στη 2η τετραετία τιμά την εμπιστοσύνη των ανθρώπων που τον ανέδειξαν.
Και ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε λέγοντας:
«Εάν το 2027 υλοποιήσουμε το πρόγραμμα μας παραδεχόμενοι ότι κάναμε λάθη, θα είμαστε επιτυχημένη Κυβέρνηση γιατί δεν κάναμε το αντίθετο από αυτό που λέγαμε. Σήμερα, στις δημοκρατίες έχουμε μια κρίση εμπιστοσύνης, οι νεότερες ηλικίες δεν είναι αισιόδοξες και πρέπει να οικοδομηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης. Θέλω να υλοποιήσω όσο το δυνατόν περισσότερα γιατί αυτό είπα το 2023 ότι θα κάνω. Λογοδοσία σημαίνει να είσαι συνεπής με τις υποσχέσεις σου. Όλα αυτά σχετίζονται με την οικονομία με καλούς μισθούς, να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια, να κάνουμε τους ανθρώπους να σκεφτούν ότι είναι σε καλύτερη θέση πριν από μερικά χρόνια».
Από την πλευρά του, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (MIT) Ντάρον Ατζέμογλου (Daron Acemoglu), με τον οποίον συζήτησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, σημείωσε ότι είναι μία πολύ συναρπαστική περίοδος για να είναι κανείς ηγέτης, ενώ ξεχώρισε τις πέντε μεγάλες τάσεις, οι οποίες κυριαρχούν αυτή τη στιγμή στον κόσμο:
Η τεχνητή νοημοσύνη.
Η δημοκρατία, που πλέον δεν είναι ο μόνος «παίκτης».
Η αναδιαμόρφωση της παγκόσμιας τάξης.
Η δημογραφική εξέλιξη, καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός θα αρχίσει να φθίνει άμεσα και αυτό θα έχει τεράστιες προεκτάσεις.
Η κλιματική αλλαγή.
Από τη συζήτηση των δύο προσκλεκλημένων αναδείχθηκε ένας βαθύς προβληματισμός για την πορεία και τις επιπτώσεις που θα έχει η Τεχνητή Νοημοσύνη στις σύγχρονες κοινωνίες, και στους πολίτες, ενώ τέθηκαν και ζητήματα που αφορούν την ποιότητα της δημοκρατίας στον σύγχρονο κόσμο.
Η συζήτηση στην οποία πήρε μέρος ο Κυριάκος Μητσοτάκης εντάσσεται στο πλαίσιο της 29ης Ετήσιας Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist με την Ελληνική Κυβέρνηση.
Η 29η Ετήσια Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο «Grand Resort», στο Λαγονήσι.
Το θέμα της συζήτησης ήταν: «Walking steadily across a tightrope of uncertainty Geopolitics – Environment- Technology» («Περπατώντας σταθερά σε ένα τεντωμένο σχοινί αβεβαιότητας Γεωπολιτική – Περιβάλλον – Τεχνολογία»).