Πολιτική

Λαφαζάνης: Ξηλώνουν την ευρωπαϊκή κάλτσα αν αποκλείσουν την Ελλάδα

Δεν είναι η καταραμένη αριστερά το πρόβλημα, υπάρχουν ισχυροί κύκλοι στην ΕΕ και το ΔΝΤ που επιδιώκουν να στραγγαλίσουν το ελληνικό αριστερό πείραμα, δήλωσε ο Π. Λαφαζάνης στο συνέδριο του Economist, όπου και επανέλαβε την αντίθεση του στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΠΑ.

Δεν είναι η καταραμένη αριστερά το πρόβλημα για την Ευρώπη. Οι ευρωενωσιακές αδιαλλαξίες είναι που προκαλούν τα αδιέξοδα στις διαπραγματεύσεις και όχι οι δήθεν αναχρονιστικές εμμονές της χώρας μας. Είναι πολλοί και ισχυροί οι κύκλοι στην ΕΕ και το ΔΝΤ που επιδιώκουν αυτήν την ώρα να πνίξουν και να στραγγαλίσουν το ελληνικό αριστερό πείραμα. Αν κάποιοι σχεδιάζουν μια ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική από την οποία θέλουν να αποκλείσουν την Ελλάδα γιατί δεν θέλει να υποταχθεί, τότε θα πρέπει να ξέρουν ότι μια τέτοια Ευρώπη θα είναι ανάπηρη, θα πρέπει να ξέρουν ότι αρχίζουν να ξηλώνουν την ευρωπαϊκή κάλτσα“.

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε σήμερα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, προχωρώντας παράλληλα και στη διατύπωση μιας πρότασης προκειμένου να υπάρξει δίκαιη οριοθέτηση των θαλάσσιων και υποθαλάσσιων δικαιωμάτων σε όλη τη Μεσόγειο, αρχής γενομένης από το Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική πλευρά της.

Η πρόταση προβλέπει να υπογραφεί ένα συμβόλαιο των κρατών που βρέχονται από τη Μεσόγειο το οποίο θα προβλέπει μία και μόνο δέσμευση, την απόλυτη τήρηση και πλήρη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας. “Ένα τέτοιο συμβόλαιο θα στιγμάτιζε κατοχές και αυθαίρετες θαλάσσιες διεκδικήσεις και θα απομόνωνε τα υπόλογα κράτη”, ανέφερε ο υπουργός. Περιέλαβε δε στις περιπτώσεις που δεν εφαρμόζεται το διεθνές δίκαιο την Τουρκία στην Κύπρο, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και το Ισραήλ στη Γάζα και τα Παλαιστινιακά εδάφη.

Ο κ. Λαφαζάνης επανέλαβε την απόφαση της κυβέρνησης να ακολουθήσει ανεξάρτητη και πολυεπίπεδη ενεργειακή πολιτική καθώς και τη στήριξη στους αγωγούς ΤΑΡ, Ελλάδας – Βουλγαρίας, στον Greek Stream που σχεδιάζεται να μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη αλλά και τον East Med, όπως επίσης στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις στην περιοχή. “Δεν θα είμαστε πιόνι και δορυφόρος κανενός”, τόνισε ενώ χαρακτήρισε προϋπόθεση για την ανάπτυξη την ύπαρξη ισχυρού, παρεμβατικού και ανασυγκροτημένου δημόσιου τομέα ενέργειας.

-Για τον αγωγό μεταφοράς ρωσικού αερίου ανέφερε ότι υπάρχουν συμβόλαια και διαθέσιμοι καταναλωτές για το αέριο αυτό καθώς και ότι η Ελλάδα δεν θα είχε αντίρρηση πέρα από τη διέλευση του αγωγού προς τα Σκόπια, να επεκταθεί και προς την Ιταλία.

-Για την απελευθέρωση αγορών τόνισε ότι “Η πολιτική της κυβέρνησης είναι υπέρ της απελευθέρωσης των αγορών, του υγιούς και ελεύθερου ανταγωνισμού“, πρόσθεσε όμως ότι “Απελευθέρωση δεν σημαίνει υποβάθμιση και κατάργηση του δημοσίου στο χώρο της ενέργειας, ούτε διάσπαση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΠΑ, δεν σημαίνει να τελειώνουμε με τον ισχυρό δημόσιο παρεμβατικό τομέα. Αυτό δεν θα γίνει γιατί δεν είναι εθνικά ωφέλιμο. Δεν σημαίνει ασυδοσία των ιδιωτικών συμφερόντων και προνομιακή μεταχείρισή τους σε βάρος του δημοσίου, όπως συμβαίνει στη χώρα μας και αυτό θα σταματήσει”.

“Οι κυρίαρχοι κύκλοι της ΕΕ αντί να προωθούν επιμελώς κηδεμονίες σε βάρος της χώρα μας όφειλαν να θέσουν προτεραιότητες ειρήνης, ασφάλειας, συνεργασίας και ευημερίας στην ατζέντα τους για την περιοχή μας και τη Μεσόγειο”, κατέληξε ο υπουργός. “Από τη δυνατότητα τους να το πράξουν, αντί να επιδίδονται σε ασκήσεις νεοαποικιοκρατίας, θα κριθεί το μέλλον της Μεσογείου και της Ευρώπης”.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Πολάκης για εκλογή προέδρου ΣΥΡΙΖΑ: Πρέπει να έχει την κοινωνική αποδοχή – Πού διαφώνησε με Φάμελλο
«Ο αρχηγός πρέπει να συγκεντρώνει την κοινωνική αποδοχή, άρα δεν είναι καλό να γίνουν βήματα πίσω» είπε ο βουλευτής Χανίων για τη διαδικασία εκλογής Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Παύλος Πολάκης στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ
Σοφία Ζαχαράκη: Αναστολή φοιτητικής ιδιότητας για 24 μήνες σε όσους συλλαμβάνονται για επεισόδια μέσα στα Πανεπιστήμια
Η υπουργός Παιδείας είπε στους πρυτάνεις ότι το θέμα της βίας στα πανεπιστήμια «είναι ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης» και τους ζήτησε να ενεργούν σύμφωνα με τα «εργαλεία» που τους δίνει η νομοθεσία
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ 13
Έπεσαν οι υπογραφές για τα 157 χλμ. του ΒΟΑΚ - Μητσοτάκης: «Σπουδαία ημέρα για την Κρήτη, ας την υποδεχτούμε ενωμένοι»
Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα εγρήγορσης στους τοπικούς φορείς, με φόντο τα τροχαία δυστύχημα στην Κρήτη, προαναγγέλλοντας σημαντικές παρεμβάσεις για την οδική ασφάλεια στο νησί
Η στιγμή της υπογραφής στην εκδήλωση για τον ΒΟΑΚ στην Κρήτη 28