Πολιτική

Le Monde: Η Ελλάδα έχει απομακρύνει Μέρκελ και Ολάντ

Πρώτη φορά χθες ο Φρανσουά Ολάντ και η Αγγελα Μέρκελ έδειξαν σαφώς τη διαφορά των απόψεων τους στο θέμα της διάσωσης της Ελλάδας, καθώς μέχρι τώρα Γαλλία και Γερμανία μιλούσαν με μια φωνή, γράφει σήμερα η εφημερίδα Le Monde.

Στο περιθώριο μιας επίσκεψης στη Λυών, ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε: “Πρέπει να είμαι σαφής: η συμφωνία πρέπει να γίνει αμέσως, δεν μπορεί να αναβληθεί”. Για τον Ολάντ, ούτε λόγος για αναμονή του δημοψηφίσματος. “Θέλω να μπορέσουμε να βρούμε μια συμφωνία βάσει των ευρωπαϊκών κανόνων. Πρέπει να βρεθεί πριν από το δημοψήφισμα, αυτή δεν θα έχει πια μεγάλη σημασία μετά το δημοψήφισμα. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, τότε το δημοψήφισμα θα έχει τις συνέπειες που ξέρουμε”.

Οι δηλώσεις του Φρανσουά Ολάντ διατυπώνονται στον αντίποδα της θέσης της γερμανίδας καγκελαρίου, η οποία απέρριψε τη Δευτέρα στις 29 Ιουνίου, ενώπιον των βουλευτών του κόμματός της, της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU), κάθε πιθανότητα επανάληψης των διαπραγματεύσεων πριν από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Για την Αγγελα Μέρκελ, νέες συνομιλίες είναι πιθανές μόνο αν το δημοψήφισμα ματαιωθεί ή το “ναι” επικρατήσει.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρόεδρος Ολάντ εμφανώς ανήσυχος από την τροπή των εξελίξεων, προειδοποίησε για “τις κατηγορηματικές δηλώσεις” και “τις αιφνίδιες ρήξεις”: “Πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τη συμφωνία, τη διαπραγμάτευση, τη λογική, πρέπει όλος ο κόσμος να πειστεί. Η Γαλλία αγωνίζεται, δεν είναι στο πνεύμα του βέτο, δεν είναι στο πνεύμα του αιφνίδιου”.

Το Μέγαρο των Ηλυσσίων υποβάθμισε χθες το βάρος των δηλώσεων αυτών.”Ο πρόεδρος επανέλαβε πιο έντονα αυτό που δεν σταματά να επαναλαμβάνει εδώ και μέρες: ναι, μια συμφωνία είναι δυνατή αλλά γι αυτήν χρειάζεται διαπραγμάτευση”, εξηγεί ένας από τους συμβούλους του που διευκρινίζει ότι οι δηλώσεις απευθύνονται τόσο στην Αγγελα Μέρκελ όσο και στον Αλέξη Τσίπρα.

Το Παρίσι φοβάται τις απρόβλεπτες συνέπειες ενός grexit

Η αλλαγή στον τόνο του προέδρου Ολάντ ξάφνιασε το Βερολίνο. Ουδέποτε από την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα, ο Ολάντ είχε θέσει το πολιτικό του βάρος στην πλάστιγγα έναντι της Αγγελα Μέρκελ.

Η απόκλιση των απόψεων του Παρισιού και του Βερολίνου καταγράφεται σε μια στιγμή πολύ μεγάλης έντασης. Η Γαλλία που φοβάται απρόβλεπτες συνέπειες από μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη θέλει να πιστεύει ότι είναι ακόμη δυνατόν να διασφαλιστεί η ακεραιότητα της ευρωζώνης. Εξ ου και οι προσπάθειες του Φρανσουά Ολάντ να πείσει τον Έλληνα πρωθυπουργό να ματαιώσει το δημοψήφισμα ή τουλάχιστον να μην κάνει εκστρατεία υπέρ του “όχι” στις ευρωπαϊκές προτάσεις, σύμφωνα με τον γάλλο αξιωματούχο.

Για την καγκελάριο Μέρκελ και τον αντι-καγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ένα grexit θα είναι λιγότερο ζημιογόνο στη Γερμανία από μια ευρωζώνη με μεγάλη απόκλιση απόψεων. Στο Bερολίνο η σκληρή γραμμή του CDU εκτιμά ότι η ευρωζώνη είναι αρκετά σταθερή για να ξεπεράσει χωρίς υπερβολικά πολλές ζημίες ένα grexit.

πηγη: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κωνσταντίνος Τασούλας: «Ας είναι η νέα χρονιά ευκαιρία να αλλάξουμε όσα μας πληγώνουν»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κλείνει με ευχές για μια νέα χρονιά «ανθρωπιάς, ενότητας και δημιουργίας», εμπνευσμένες από την ιστορία και τον πολιτισμό, με προσδοκία για «ειρήνη, πρόοδο και συνοχή το 2026»
Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα
Ζωή Κωνσταντοπούλου και Διαμαντής Καραναστάσης στην Στοκχόλμη για αλλαγή χρόνου: Οι αναρτήσεις τους
Μια σειρά από μοναδικές φωτογραφίες μοιράστηκαν και οι δύο στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στο Instagram καθώς και μια selfie, στην οποία ποζάρουν αγκαλιά στο χιονισμένο τοπίο της σουηδικής πρωτεύουσας
Ζωή Κωνσταντοπούλου και Διαμαντής Καραναστάσης 7
Νίκος Ανδρουλάκης: «Για τη χώρα μας, το 2026, είναι η χρονιά που τελειώνουν οι αυταπάτες»
«Ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη ένα ριζικά διαφορετικό υπόδειγμα διακυβέρνησης, που στηρίζεται στο ήθος, την αξιοκρατία και τον έμπρακτο σεβασμό, για να ξαναχτίσουμε γέφυρες εμπιστοσύνης» λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης
Νίκος Ανδρουλάκης
Ανδρουλάκης, Φάμελλος και Κουτσούμπας άκουσαν τα Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα – Τα μηνύματά τους για το 2026
Στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ άκουσε τα κάλαντα ο Ανδρουλάκης, στον Περισσό απόλαυσε τα κάλαντα από την χορωδία της ΚΝΕ ο Κουτσούμπας και στην Θεσσαλονίκη στα γραφεία τους ΣΥΡΙΖΑ στη Θέρμη βρέθηκε ο Φάμελλος
Kάλαντα της Πρωτοχρονιάς στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη, από την αδελφότητα Κεφαλληνίων και Ιθακησίων Πειραιά