Πολιτική

Λωρίδα της Γάζας: Διπλωματικός μαραθώνιος της κυβέρνησης για ανθρωπιστικό διάδρομο μέσω Κύπρου και Αιγύπτου

Οι λεπτές ισορροπίες που διαμορφώνονται στη Μέση Ανατολή και στην Λωρίδα της Γάζας, με τον κίνδυνο επέκτασης της σύρραξης, βρίσκονται στο ραντάρ της Ελληνικής κυβέρνησης, η οποία έχει θέσει ως ύψιστη προτεραιότητα την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Με στόχο να αποφευχθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό νέα «καραβάνια» μεταναστών / προσφύγων προς Ελλάδα και Ευρώπη, η χώρα μας, μαζί με την Κύπρο και τη Γαλλία, έχοντας αναλάβει την πρωτοβουλία για τη δημιουργία διαδρόμου αλληλεγγύης προς την Λωρίδα της Γάζας, έχουν επιδοθεί σε έναν διπλωματικό «μαραθώνιο».

Τις προσπάθειες στηρίζουν και οι ΗΠΑ, με τον Άντονι Μπλίνκεν σε μία σύντομη στάση στη Λάρνακα, πριν μεταβεί στην Άγκυρα, να συναντά στο αεροδρόμιο τον Κύπριο Πρόεδρο.

Ο Νίκο Χριστοδουλίδης του επέδωσε αντίγραφο του σχεδίου που αναφέρει βήμα – βήμα πως σχεδιάζεται η επιχείρηση, ενώ συμφώνησαν να έχουν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας για το θέμα αυτό.

Ανθρωπιστικός διάδρομος και μέσω Αιγύπτου

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είναι σε καθημερινή επαφή Κύπριο ομόλογο του Κωνσταντίνο Κόμπο και συντονίζουν τα επόμενα βήματα ενός δύσκολου, όπως ομολογούν, εγχειρήματος, καθώς θα πρέπει να υπάρξουν ειδικές συνθήκες και κυρίως εγγυήσεις ασφαλείας για να μπορεί να καταπλεύσει ένα πλοίο στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με το κ. Γεραπετρίτη ανεξάρτητα από τον θαλάσσιο αυτό διάδρομο που επιχειρείται να αναπτυχθεί, η Ελλάδα θα στείλει ανθρωπιστική βοήθεια και μέσω της Αιγύπτου.

Οι επαφές είναι συνεχείς με διεθνείς οργανισμούς, ιδίως τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών αλλά και με το ίδιο το Ισραήλ, κι ενώ και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε θέσει το θέμα στον Ισραηλινό ομόλογο του Βενιαμίν Νετανιάχου, στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Ιερουσαλήμ.

Με το βλέμμα στις νέες περιφερειακές ισορροπίες

Το νέο περιβάλλον στη Μέση Ανατολή θέτει την Ελλάδα υπ’ ατμόν, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο σοβαρών προκλήσεων. Από την οικονομία, τον κίνδυνο ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών, την ασφάλεια ως και τη διαμόρφωση των περιφερειακών ισορροπιών…

Ποιος θα είναι ο ρόλος της Τουρκίας την επόμενη ημέρα του πολέμου και ποια η θέση του Ισραήλ, που είναι στρατηγικός σύμμαχος της χώρας μας;

Η στροφή Ερντογάν σε σχέση με τη Δύση, η ευθεία ρήξη με τον Νετανιάχου και το «σφιχταγκάλιασμα» με τη Χαμάς, δημιουργούν ένα νέο τοπίο, όπου πλέον είναι κυρίαρχη η άποψη σε διπλωματικούς κύκλους ότι «καίγεται το χαρτί» της αποκατάστασης των σχέσεων στην περιοχή με επίκεντρο την ενέργεια, τον τουρισμό και όχι μόνο.

Η Αθήνα, σε αυτό το νέο σκηνικό, επιχειρεί να έχει έναν κομβικό ρόλο, αξιοποιώντας τόσο την ισχυρή στρατηγική σχέση με το Ισραήλ, όσο και τις καλές, παραδοσιακές σχέσεις και με τον Αραβικό κόσμο και όπως ομολογούν αρμόδιες πηγές πρόκειται για… «ασκήσεις ισορροπίας» που απαιτούν αυξημένη επαγρύπνηση και προσοχή.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Σακελλαροπούλου: Δεν παρέλαβα ποτέ ηχητικό των πρακτικών του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών – Παυλόπουλος: Διαβιβάσθηκαν γραπτώς
«Τα συγκεκριμένα πρακτικά δεν συνοδεύονταν από ηχητικό αρχείο, είναι μόνο το γραπτό, ανυπόγραφο κείμενο», αναφέρει η πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας
Η πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου 6
Τζορτζ Τσούνης: «Η Γκιλφόϊλ θα είναι η καλύτερη πρέσβης που πέρασε ποτέ από την Ελλάδα»
«Έχει πολλά χαρίσματα, έχει θάρρος και πιστεύει στο κράτος δικαίου και νομίζω πως τα 3,5 χρόνια που θα είναι στην Ελλάδα, θα είναι από τα καλύτερα χρόνια στις σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας»
Ο Τζορτζ Τσούνης
2
Μαρινάκης: Ο Τσακαλώτος ομολόγησε στους Financial Times την εξαπάτηση των πολιτών με το δημοψήφισμα του 2015 
Ο κ. Τσίπρας εξαπάτησε τον ελληνικό λαό επιτρέποντας στη μισή του κυβέρνηση να μεθοδεύει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και στην άλλη μισή να προωθεί ένα ψευδεπίγραφο δημοψήφισμα
Ο Παύλος Μαρινάκης 2
Θάνος Πλεύρης για μεταναστευτικό: Τέλος στο παραμύθι με τις μωρομάνες, μην ανησυχείτε εμείς δεν θα φτιάξουμε ξανά Μόριες
«Η Αριστερά ζητά να καταγράφεται και να χορηγείται άσυλο σε όλους. Αυτή τη στιγμή, 3 εκατ. άνθρωποι περιμένουν στις ακτές της Λιβύης. Καταλαβαίνετε τι ζητάτε;» είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης στη Βουλή 9
Ευάγγελος Βενιζέλος σε Γιώργο Γεραπετρίτη για το μεταναστευτικό: Γιατί η κυβέρνηση έπρεπε τώρα να προκαλέσει τη συζήτηση για το άρθρο 15 της ΕΣΔΑ;
«Ο ίδιος όμως προσυπέγραψε και υποστήριξε την επίσημη κυβερνητική δήλωση ότι λαμβάνονται μέτρα «κατά παράβαση των υποχρεώσεων που προβλέπονται στη Σύμβαση»
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος 14