Πολιτική

Μάρδας: Τι ειπώθηκε στο κυβερνητικό συμβούλιο τον Ιούλιο του 2015

Οι δυο λύσεις που είχε ρίξει στο τραπέζι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας Όλοι οι υπουργοί ήταν υπέρ του μνημονίου πλην ενός σύμφωνα με τον κ. Μάρδα. Η πρόταση Λαφαζάνη για είσοδο στο νομισματοκοπείο και τα “χρήματα που δεν είναι δικά μας”. Το plan Β του Βαρουφάκη και η μπλόφα της δραχμής από τον πρώην υπουργό οικονομικών.

Νέες αποκαλύψεις για το καλοκαίρι του 2015 αυτή την φορά από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα, με αφορμή τις δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα πως “το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει από τη Ρωσία να τυπώσει δραχμές”. Ο κ. Μάρδας μιλώντας στον Real FM αποκάλυψε τι ειπώθηκε στο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στις 9 Ιουλίου!

[read4more]

«Από τις 5 – 9 Ιουλίου εκείνο που έγινε ήταν μία ετοιμασία για το υπουργικό συμβούλιο που έγινε στις 9 Ιουλίου όπου ο Πρωθυπουργός είπε: Έχουμε δύο λύσεις, έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα. Η μία λύση είναι ένα επώδυνο μνημόνιο με όλες τις προσπάθειες που έχουμε κάνει και ό,τι ακριβώς έχει γίνει ή επιστροφή στη δραχμή. Εκεί μίλησαν όλοι και κινήθηκαν υπέρ του μνημονίου.

Μόνο ο Λαφαζάνης είχε διαφοροποιηθεί. Εκεί έγινε μία πρώτη συζήτηση να μπούμε στο Νομισματοκοπείο και να πάρουμε τα χρήματα και μου είπε ότι το γνώριζα και το έκρυβα κλπ. Του απάντησα τότε ότι αυτά τα χρήματα δεν είναι δικά μας, ακόμη και αν τα γνώριζα και πως αν μπαίναμε μέσα, θα μπορούσαμε να θεωρηθούμε ως κλέφτες γιατί δεν είναι δικά μας αυτά τα χρήματα. Εκεί αποφασίστηκε το μνημόνιο και ό,τι ακριβώς έγινε», δήλωσε ο κ. Μάρδας, ο οποίος έκανε γνωστό ότι σε λίγο καιρό θα κυκλοφορήσει το βιβλίο που έχει γράψει για το πρώτο εξάμηνο του 2015 και το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης.

«Όλα αυτά τα λογοτεχνήματα για δραχμές, ενώ δεν υπήρχε μία τέτοια πολιτική, δεν την έβλεπα τουλάχιστον. Σε τεχνικό επίπεδο δεν υπήρχε η παραμικρή ετοιμασία, ούτε διερεύνηση ούτε σκέψη για τέτοιο πράγμα. Εκείνο το τετραήμερο (σ.σ. 5-9 Ιουλίου), στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τέτοια συζήτηση δεν έγινε ούτε στους διαδρόμους», τόνισε ο κ. Μάρδας.

Σε ερώτηση για το αν κατά την διάρκεια του κυβερνητικού συμβουλίου της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, διερωτήθηκε κανείς αν ήταν εφικτό να επιστρέψει η Ελλάδα στη δραχμή τόνισε: «Διάφορες συζητήσεις γίνονταν αλλά… η θέση όλων ήταν το μνημόνιο, οπότε δεν υπήρξε συζήτηση για τη δραχμή. Ο μόνος ο οποίος αναφέρθηκε ήταν ο Λαφαζάνης».

Click4more: Τσίπρας για ’15: Ίσως κάποια στιγμή δώσω ονόματα και διευθύνσεις – video

Όσο για το εάν ένας υπουργός θα μπορούσε να κάνει επαφή με τη Ρωσία και να διερευνήσει το ενδεχόμενο να τυπώσει χαρτονόμισμα ο κ. Μάρδας απάντησε ότι «ένας υπουργός μπορεί να κάνει ό, τι θέλει διερευνητικά. Δεν το γνωρίζω όμως και δεν το είχα ακούσει. Ό,τι υπήρχε μία προσπάθεια σε σχέση με τη ρευστότητα, με δάνεια , είχε ακουστεί, όχι σε σχέση με αλλαγή του νομίσματος».

Για το plan B

Για το περίφημο plan B , ο κ. Μάρδας διευκρίνισε ότι «το plan B ήταν το παράλληλο σύστημα των πληρωμών. Ήταν ένα σύστημα ρευστότητας, δεν ήταν ένα σύστημα επιστροφής στη δραχμή. Ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι τη δραχμή την είχε ως μπλόφα. Εγώ θυμάμαι ότι ο Βαρουφάκης σε Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ είχε πει ότι η επιστροφή στη δραχμή θα είναι καταστροφή. Θεωρώ ότι στο πίσω μέρος του μυαλού του δεν είχε την επιστροφή στη δραχμή απλά μπλόφαρε με τη δραχμή. Είχε κατά νου ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών που στο χρόνο που μπήκε, όπως μπήκε και με τις τεχνικές που μπήκε δεν μπορούσε να εφαρμοστεί, ιδιαίτερα εκτός ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος. Αν δεν άγγιζε το ευρωπαϊκό νομισματικό σύστημα και είχε μόνο δημοσιονομική χροιά μπορούσε να εφαρμοστεί».

Ακόμη ο κ. Μάρδας «σε επίπεδο στρατηγικής επιλογής, η θέση να αλλάξουμε μείγμα οικονομικής πολιτικής ήταν ορθότατη. Αυτό το επιβεβαιώνει και η έκθεση του Μαΐου του 2017 του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η στρατηγική επιλογή της ρήξης ήταν σωστή, η τακτική του πολέμου ήταν λάθος και την ουσιαστική ευθύνη τη φέρει ο στρατηγός που είναι ο Βαρουφάκης. Την πολιτική ευθύνη σαφώς τη φέρει ο Πρωθυπουργός. Αν χρεοκοπούσε η χώρα, την ευθύνη θα την έφερε το ΓΛΚ γιατί δεν έκανε ό, τι έπρεπε για να μην χρεοκοπήσει η χώρα. Το γεγονός ότι πήραμε άδεια ταμεία είναι δεδομένο αλλά αναλάβαμε την ευθύνη της διαχείρισης. Ο ουσιαστικός χειριστής της διαπραγμάτευσης ήταν ένας και ήταν ο κ. Βαρουφάκης».

«Στο “μαύρο” φτάσαμε από τον πρώτο μήνα, όταν μπήκαμε στο ΓΛΚ. Θυμάμαι ότι ο κ. Σταϊκούρας είχε πει ότι σας δίνω 2,8 δισ. αλλά όταν πήρα τους πίνακες του ταμείου ήταν 1,6 δισ. Όταν φτάνουμε στις 24 του Φλεβάρη, έχω 450 εκατ. ταμειακό έλλειμμα χωρίς να βάλω το χέρι στην τσέπη. Αυτό ήταν η αρχή του τέλους», κατέληξε ο κ. Μάρδας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το εργασιακό νομοσχέδιο - Το 13ωρο και όλες οι αλλαγές για εργαζόμενους και επιχειρήσεις
Στο εργασιακό νομοσχέδιο, που θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, προβλέπεται η δυνατότητα του εργαζόμενου να εργαστεί έως 13 ώρες την ημέρα σε έναν εργοδότη με προσαύξηση 40% στην αμοιβή
Η Νίκη Κεραμέως στη Βουλή 53
Τo «καρφί» του Ευκλείδη Τσακαλώτου για τον Αλέξη Τσίπρα και το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και οι αιχμές της Κουμουνδούρου για τον πρώην ΥΠΟΙΚ
Η αναφορά Τσακαλώτου δεν πέρασε απαρατήρητη από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία εξέφραζαν την απορία γιατί δεν μίλησε τότε ο πρώην υπουργός ως παράγοντας που είχε την ευθύνη των οικονομικών του κόμματος
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή 10
Ο Τσιάρας τα «άκουσε» από γαλάζιους βουλευτές για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές αγροτών – Εγγυήσεις για την ευλογιά αιγοπροβάτων
Οι προκαταβολές των βασικών κοινοτικών ενισχύσεων (πρόκειται για το 70% της ενιαίας ενίσχυσης) προγραμματίζονται να δοθούν στις 30 Νοεμβρίου (αντί για τα τέλη Οκτωβρίου)
Κώστας Τσιάρας 1
Η στροφή του Νίκου Ανδρουλάκη και το άνοιγμα με την συγκρότηση της ΚΟΕΣ
Η δημοσκοπική στασιμότητα του κόμματος αλλά και η επανεμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στο προσκήνιο έκαναν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επανεκτιμήσει τα πράγματα ακολουθώντας άλλη τακτική
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης 3
Βουλή: «Σύγκρουση κορυφής» σήμερα για τα εθνικά θέματα και τη Γάζα στη συζήτηση αρχηγών κομμάτων
Η πρώτη «μάχη» μεταξύ πολιτικών αρχηγών στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο θα αφορά τις εξελίξεις στη Γάζα, τα ελληνοτουρκικά και όλα τα κρίσιμα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής
Κυριάκος Μητσοτάκης 9
Η λαμπερή εμφάνιση της Κίμπερλι Γκιλφόιλ σε φιλανθρωπικό γκαλά στο Λονδίνο – Φωτογραφίες της νέας πρέσβειρας των ΗΠΑ λίγο πριν έρθει στην Αθήνα
Στην εκδήλωση έλαβαν, επίσης, μέρος οι πρεσβευτές των ΗΠΑ στην Ουκρανία και την Κύπρο, η Τατιάνα Μπλάτνικ, αλλά και ο δημοφιλής τραγουδιστής, Κωνσταντίνος Αργυρός
H νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Αθήνα, Κίμπερλι Γκιλφόιλ με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ 9