Πολιτική

Μαρία Καρυστιανού: «Κουρελόχαρτο το Σύνταγμα, καταργήστε το Αρθρο 86» – Η συμφωνία ΕΕ-Mercosur και ο Νίκος Δένδιας

Καταγγέλλει ότι, όταν ζητήθηκε από την αντιπολίτευση να στηρίξει αιτήματα στη Βουλή, η απάντηση ήταν το «ιδεολογικά αδύνατο» της σύμπραξης

Με νέα αιχμηρή ανάρτηση η Μαρία Καρυστιανού, που έχει προαναγγείλει τη δημιουργία ενός νέου κόμματος, σχολιάζει τη συμφωνία EE – Μercosur και κάνει λόγια τον αφανισμό του πρωτογενούς τομέα και την αποδόμηση των δημοκρατικών θεσμών και σημειώνει πως «η χώρα οδηγείται σε επικίνδυνη πορεία, με το Σύνταγμα να έχει μετατραπεί, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, σε “κουρελόχαρτο”».

Η Μαρία Καρυστιανού, που ετοιμάζεται για το νέο κόμμα, χαρακτήρισε «κατάπτυστη» τη συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα για τον αγροτικό κόσμο. Σύμφωνα με την ίδια, ο πρωτογενής τομέας οδηγείται στον αφανισμό, ενώ η διατροφική ασφάλεια των επόμενων γενεών τίθεται σε άμεσο κίνδυνο.

«Όλα αυτά γίνονται με το πρόσχημα ανταλλαγμάτων από εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων και αυτοκινήτων, λες και η Ελλάδα είναι παγκόσμια βιομηχανική υπερδύναμη», σημειώνει, ασκώντας δριμεία κριτική στη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης.

Η Μαρία Καρυστιανού αναφέρεται και στο νομοσχέδιο Δένδια για τις Ένοπλες Δυνάμεις, το οποίο, όπως υποστηρίζει, έρχεται να συμπληρώσει το «κάδρο της θεσμικής εκτροπής». Κάνει λόγο για μετατροπή του εθνικού καθήκοντος άμυνας σε ξεπούλημα, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση «άκρως επικίνδυνο σκάνδαλο» που στρέφεται ευθέως κατά των συμφερόντων της κοινωνίας και της χώρας.

«Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση απέναντι στον πολίτη»

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στη στάση του πολιτικού συστήματος στο σύνολό του, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία παρατηρείται σύμπλευση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Όχι, όμως, όπως υπογραμμίζει, για το κοινό καλό, αλλά απέναντι σε έναν πολίτη, σε μια μάνα και σε ένα κίνημα πολιτών που μάχεται κατά της διαφθοράς.

Καταγγέλλει, μάλιστα, ότι, όταν ζητήθηκε από την αντιπολίτευση να στηρίξει αιτήματα στη Βουλή, η απάντηση ήταν το «ιδεολογικά αδύνατο» της σύμπραξης, ενώ σήμερα οι φαινομενικές ιδεολογικές διαφορές παραμερίζονται χωρίς δισταγμό όταν διακυβεύονται θέσεις εξουσίας.

«Αποδεικνύεται ότι όλα είναι ένα καλοστημένο θέατρο, με μοναδικό σκοπό την εναλλαγή προσώπων στην εξουσία και τη διατήρηση της διαπλοκής, πάντα σε βάρος του πολίτη», αναφέρει.

 

Η Μαρία Καρυστιανού απευθύνει ξεκάθαρο κάλεσμα προς το πολιτικό σύστημα: «Τώρα που υπάρχει σύμπνοια, να αποδείξει αν υπάρχει έστω και ίχνος ειλικρίνειας, ξεκινώντας άμεσα τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος».

Υπενθυμίζει ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει ταχθεί στο παρελθόν υπέρ της κατάργησης του άρθρου 86 και θέτει συγκεκριμένα αιτήματα:

  • «Κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος και των προνομίων που προβλέπει για την ποινική μεταχείριση των υπουργών
  • Κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, του ακαταδίωκτου και κάθε μορφής θεσμοθετημένης ατιμωρησίας
  • Πλήρη ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και κατάργηση του διορισμού της ηγεσίας της από την εκάστοτε κυβέρνηση»

Όπως τονίζει, με τις εκλογές να πλησιάζουν, οι δομικές αυτές αλλαγές δεν μπορούν να παραμένουν μόνο σε επίπεδο υποσχέσεων, ιδιαίτερα όταν – όπως σημειώνει – περισσότερες από 1.300.000 υπογραφές έχουν κατατεθεί στη Βουλή για τον σκοπό αυτό.

Η ανάρτηση κλείνει με σαφές μήνυμα προς το πολιτικό σύστημα: «Η ανοχή τελείωσε. Δεν θα παίζετε πλέον σε βάρος μας με προσχηματικές υποσχέσεις. Ώρα για πράξεις».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Επιστολή προς την Bundestag για τη διατήρηση της Ελληνικής Υπηρεσίας της Deutsche Welle - «62 χρόνια ανεξάρτητης δημοσιογραφίας»
Την επιστολή υπογράφουν οι βουλευτές της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου και Φίλιππος Φόρτωμας, ο Κύπριος βουλευτής Χάρης Γεωργιάδης και ο Marian Wendt, επικεφαλής του Ιδρύματος Konrad-Adenauer για την Ελλάδα και Κύπρο
Το λογότυπο της Deutsche Welle έξω από τα κεντρικά γραφεία της στο Βερολίνο
Κώστας Μπακογιάννης σε Χάρη Δούκα: «Έλεος πια με το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, επιστρέψτε στις εργοστασιακές ρυθμίσεις του δημάρχου Αθηναίων»
Ο επικεφαλής της παράταξης Αθήνα Ψηλά υποστηρίζει ότι το παρατηρητήριο καθημερινότητας καταγράφει καθημερινά αυτά που η δημοτική αρχή αρνείται να ακούσει
Κώστας Μπακογιάννης
Εξώδικο του Γρηγόρη Δημητριάδη στον Αλέξη Τσίπρα για την ανάρτησή του, μετά τη δικαστική απόφαση για τις υποκλοπές
«Αναμένω από αύριο τις αγωγές και τις μηνύσεις τους. Δεν πρόκειται όμως επουδενί να σιωπήσω» γράφει μεταξύ άλλων σε νεότερη ανάρτησή του ο Αλέξης Τσίπρας
Αλέξης Τσίπρας 16
Παύλος Μαρινάκης για υποκλοπές: Ο Τσίπρας αφού απέτυχε ως πρωθυπουργός θέλει να το γυρίσει σε εισαγγελέας, η απόφαση αφορά ιδιώτες
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, θα επισκεφθεί την Ελλάδα, προκειμένου να ανανεωθεί η Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για τη Συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια
Παύλος Μαρινάκης 15
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τηλεφώνησε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τα γενέθλιά του
Ο πρόεδρος της Τουρκίας δέχθηκε ευχές από τον Έλληνα πρωθυπουργό, με τους δύο ηγέτες να επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να διατηρήσουν το κλίμα διαλόγου και ανταλλάσσουν απόψεις για τις διεθνείς εξελίξεις
Ερντογάν και Μητσοτάκης 18