Πολιτική

Μείωση κόστους ενέργειας και νέος επενδυτικός νόμος οι προτεραιότητες της Τζάκρη

Η μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία, η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων σε τέσσερις νέους κλάδους δραστηριότητας και η προετοιμασία του νέου αναπτυξιακού νόμου είναι οι προτεραιότητες της υφυπουργού Οικονομίας, αρμόδιας για τη βιομηχανία, Θεοδώρας Τζάκρη, η οποία συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Θεόδωρο Φέσσα.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σύμφωνα με την υφυπουργό, η μείωση του ενεργειακού κόστους θα επιτευχθεί με την εφαρμογή του μέτρου της διακοψιμότητας που θα προχωρήσει, όπως είπε, άμεσα με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της διοίκησης της ΔΕΗ με την οποία επίσης συναντήθηκε χθες η υφυπουργός. Το μέτρο προβλέπει τη μείωση των τιμολογίων ρεύματος για τη βιομηχανία με αντάλλαγμα τον περιορισμό της τροφοδοσίας σε περιόδους αιχμής.
Σε ό,τι αφορά την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης, ως βάση της παρέμβασης θα χρησιμοποιηθεί ο νόμος του 2014 και θα προχωρήσει το συντομότερο η έκδοση της δευτερογενούς νομοθεσίας (υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα) που εκκρεμούν. Οι κλάδοι που έχουν επιλεγεί με κριτήριο τη συμμετοχή τους στο ΑΕΠ είναι ορυκτά, τρόφιμα, εστίαση και τουρισμός. Τεχνικός σύμβουλος της κυβέρνησης θα είναι η Παγκόσμια Τράπεζα.
 

Αναφορικά εξάλλου με τον επενδυτικό νόμο, η κα Τζάκρη ανέφερε ότι στα κριτήρια ένταξης θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο εξαγωγικός προσανατολισμός, η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η σύνδεση με την έρευνα και καινοτομία. Στα κίνητρα θα περιλαμβάνονται εκτός από τις άμεσες ενισχύσεις, φοροαπαλλαγές, δάνεια, χρηματοδοτικά εργαλεία ενώ θα υπάρχει δυνατότητα ένταξης και για προβληματικές επιχειρήσεις προκειμένου να διασωθούν θέσεις εργασίας.
 

Στη συνάντηση με το ΣΕΒ συμφωνήθηκε η δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας για τη χάραξη της βιομηχανικής πολιτικής. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το θέμα των μεταλλείων Χαλκιδικής η κα Τζάκρη ανέφερε ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα πρέπει να γίνεται με όρους, κανόνες και με τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων.
 

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΕΒ χαιρέτισε τη δημιουργία χαρτοφυλακίου για τη βιομηχανία τονίζοντας ότι είναι το πρώτο βήμα για τη χάραξη της βιομηχανικής πολιτικής. Σε ερώτηση δε για τη διαδικασία διαδοχής στη Νέα Δημοκρατία ο κ. Φέσσας είπε ότι οποιασδήποτε από πολιτικό σύστημα συμφωνεί ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι η μόνη διέξοδος για την ανάπτυξη, είναι σύμμαχός μας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Πυρά Παππά κατά της κυβέρνησης: «Ένα ευρώ στην κοινωνία, επτά στους δανειστές»
Στο στόχαστρο του μπαίνει η πολιτική των πρόωρων αποπληρωμών του δημόσιου χρέους και υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση εξοφλεί δάνεια χαμηλού επιτοκίου την ώρα που η χώρα δανείζεται ακριβότερα από τις αγορές
Ο Νίκος Παππάς 9
Ο Μητσοτάκης ευχήθηκε χρόνια πολλά στη Μαντόνα για τα γενέθλιά της – «Έλα ξανά του χρόνου»
Το βράδυ της Πέμπτης η Μαντόνα ανέβασε ένα βίντεο στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram από φωτογραφίες και βίντεο από το εορταστικό κλίμα με τον Μητσοτάκη να το αναδημοσιεύει με στόρι
Κυριάκος Μητσοτάκης 24
Αντώνης Σαμαράς για Κωνσταντίνο Τσουκαλά: «Μακριά από ιδεολογικές μεμψιμοιρίες αποχαιρετώ με συγκίνηση τον σπουδαίο, πολιτικό στοχαστή»
Ο πρώην πρωθυπουργός αποχαιρέτησε τον διακεκριμένο ακαδημαϊκό, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών, υπογραμμίζοντας τη συμβολή του στη μελέτη της ελληνικής κοινωνίας
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς
Σκληρή απάντηση του ΥΠΕΞ στην Τουρκία μετά τις αντιδράσεις για το χωροταξικό για τις ΑΠΕ: «Το καθεστώς κυριαρχίας στο Αιγαίο είναι απολύτως ξεκάθαρο»
Διπλή παρέμβαση από τα τουρκικά υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας κατά του ελληνικού ενεργειακού σχεδιασμού – «Παράνομα» και χωρίς έννομο αποτέλεσμα τα τουρκικά θαλάσσια πάρκα, απαντά η Αθήνα
Αιγαίο, άσκηση, φρεγάτες 127
Ρένα Δούρου: «Η Τουρκία επαναφέρει τις γκρίζες ζώνες» – Πυρά στην κυβέρνηση για τα ελληνοτουρκικά
Η πρόεδρος της ΚΟ και τομεάρχισσα Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί το Μαξίμου ότι παραμένει σε ρόλο «σχολιαστή / παρατηρητή», την ώρα που η Άγκυρα επαναφέρει τις αμφισβητήσεις της στο Αιγαίο και επιμένει στη «Γαλάζια Πατρίδα»
Η Ρένα Δούρου