Πολιτική

Μέτρα για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης μετά τα Χριστούγεννα

Πακέτο 16 μέτρων που έχουν στόχο να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη, θα ανακοινώσει αμέσως μετά τα Χριστούγεννα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, όπως είπε σήμερα ο ίδιος μιλώντας στους διοικητές των νοσοκομείων της χώρας.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ένα από τα μέτρα αυτά, όπως ανέφερε, θα είναι η επιπλέον μείωση στο ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών από 23% που είναι σήμερα στο 15% (καθαρό 18,5%). Ο υπουργός Υγείας εξήγησε στους διοικητές των νοσοκομείων ότι ο αγώνας για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης δεν θα στοχεύει πλέον στη μείωση των τιμών των φαρμάκων αλλά σε παρεμβάσεις που θα έχουν να κάνουν με τον όγκο της κατανάλωσής τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Υγείας προχώρησε την Πέμπτη στην τρίτη υποτιμολόγηση των φαρμάκων με αποτέλεσμα το νέο δελτίο τιμών να έχει σημαντικές μειώσεις σε γενόσημα και σε φάρμακα για τα οποία έχει λήξει η πατέντα. Ο υπουργός Υγείας, αναφερόμενος στην πολιτική για το φάρμακο, είπε ότι τα μέτρα έχουν ήδη αποδώσει, καθώς το 2010 και το 2011 υπήρξε μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 1,65 δισ. ευρώ.

Πάντως, οι αντιδράσεις για τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας που αφορούν τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών ήταν άμεσες και έντονες. Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Θεόδωρος Αμπατζόγλου, ανέφερε ότι όσα σχεδιάζει ο υπουργός Υγείας οδηγούν στην πλήρη εξόντωση του φαρμακείου της γειτονιάς. “Δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε τον τρόπο με τον οποίο θα μας καταστρέψει. Το χάος που θα επικρατήσει είναι αποκλειστική του ευθύνη”, είπε ο κ. Αμπατζόγλου.
Στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Υγείας με τους διοικητές, ο Ανδρέας Λοβέρδος τους ενημέρωσε ότι υπάρχουν διαφωνίες για το νομοσχέδιο που αφορά την ειδικότητα των νέων γιατρών, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων να δίνουν συμπληρωματικές εξετάσεις προκειμένου να αποκτήσουν την ειδικότητα, μεταξύ ΝΔ και ΛΑΟΣ, κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Ο υπουργός Υγείας είπε ότι θα αναζητήσει λύση και θα φέρει το νομοσχέδιο στο υπουργικό συμβούλιο.

Όπως έγινε γνωστό από την τοποθέτηση του γ.γ. του υπουργείου Υγείας, κ. Πολύζου, έχει λήξει ήδη το θέμα με την αποπληρωμή 200 εκατ. ευρώ στους προμηθευτές μέχρι το τέλος του έτους, ενώ προς έγκριση βρίσκονται επιπλέον 20 εκατ. Τέλος, ο υπουργός Υγείας σχολίασε τη στάση του διοικητή του νοσοκομείου Ρόδου, ο οποίος όπως είπε “κάνει συνδικαλισμό στο υπουργείο Υγείας”. “Εμείς θα τον αφήσουμε να κάνει αυτά που νομίζει, αλλά θέλω να πω ότι στον αγώνα για το σύστημα υγείας είμαστε όλοι μαζί”, κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Σφοδρή σύγκρουση ΠΑΣΟΚ σε ΝΔ με φόντο τις εκλογές: Η επίθεση στον Πιερρακάκη και το ξεκάθαρο «όχι» στον Τσίπρα
Το ΠΑΣΟΚ έχει επιλέξει τον μονομέτωπο «πόλεμο» με την κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ η υπεύθυνη Πολιτικού Σχεδιασμού Άννα Διαμαντοπούλου έκλεινε και οποιαδήποτε «πόρτα» συνεργασίας με το υπό ίδρυση κόμμα του Αλέξη Τσίπρα
Νίκος Ανδρουλάκης
Ζαχαράκη για τις 17χρονες στην Ηλιούπολη: «Πολιτεία, ΜΜΕ, κοινωνία έχουμε χρέος να σεβαστούμε τα παιδιά και τις οικογένειές τους»
«Χρέος μας είναι να ενισχύουμε καθημερινά ένα σχολικό περιβάλλον που καλλιεργεί τον σεβασμό, την αποδοχή και την ουσιαστική στήριξη των παιδιών» γράφει η υπουργός Παιδείας
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI
Μισθολογική διαφάνεια, νέοι κανόνες στις προσλήψεις και προκηρύξεις ανεξαρτήτως φύλου – Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας
Ο υποψήφιος θα γνωρίζει πριν από τη συνέντευξη το ύψος ή το εύρος του μισθού, ενώ οι εργαζόμενοι θα μπορούν να ζητούν στοιχεία για τη μισθολογική δομή της επιχείρησης
Εργαζόμενοι, συνέντευξη