Πολιτική

Μηταράκης: Πρωτοβουλία στήριξης από Ελλάδα σε Βουλγαρία και Ρουμανία για ένταξη στη ζώνη Σένγκεν

Πρωτοβουλία στήριξης της αίτησης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας να ενταχθούν στη ζώνη Σένγκεν αναλαμβάνει η Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Όπως σημειώνεται, «η διεύρυνση αυτή θα έχει άμεσα οφέλη και για την Ελλάδα, καθώς θα ενωθούμε πλέον οδικά, εντός ζώνης Σένγκεν, με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Για την πρωτοβουλία αυτή η Ελλάδα είναι σε επικοινωνία με την σουηδική προεδρία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναφέρεται ότι Βουλγαρία και Ρουμανία προσχώρησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2005 και το 2011 ολοκλήρωσαν επιτυχώς τις διαδικασίες αξιολόγησης για την ένταξή τους στο χώρο Σένγκεν, γεγονός που επικυρώθηκε με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της 9ης Ιουνίου 2011. Έκτοτε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επανειλημμένα διατυπώσει την άποψη ότι οι δύο χώρες είναι έτοιμες να ενταχθούν στο χώρο Σένγκεν χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα.

Το θέμα αυτό, όπως επίσης και η πλήρης ένταξη της Κροατίας στο χώρο Σένγκεν, συζητήθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ της 8ης Δεκεμβρίου 2022. Ενώ, όμως, η αίτηση της Κροατίας έγινε ομόφωνα δεκτή, οι αιτήσεις Βουλγαρίας και Ρουμανίας δεν έγιναν δεκτές λόγω αντιρρήσεων δύο χωρών (Αυστρία και Ολλανδία).

Η Ελλάδα στηρίζει την ένταξη Βουλγαρίας και Ρουμανίας, καθώς θα συμβάλει στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας, μέσω χερσαίας σύνδεσης με τον χώρο Σένγκεν και στην ενίσχυση της ασφάλειας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αυστρία και έγινε δεκτός σήμερα στη Βιέννη από τον Αυστριακό Καγκελάριο, Καρλ Νεχάμερ, ενώ χθες συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών, Γκέρχαρντ Κάρνερ.

Σε δήλωσή του ο κ. Μηταράκης τονίζει: «Η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωτοβουλία στήριξης της αίτησης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας να ενταχθούν στην Ζώνη Σέγκεν. Η διεύρυνση αυτή θα έχει άμεσα οφέλη και για την Ελλάδα, ενωμένη πλέον οδικά με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συναντήθηκα εδώ στη Βιέννη με τον Αυστριακό καγκελάριο, Καρλ Νεχάμερ, και τον υπουργό Εσωτερικών, Γκέρχαρντ Κάρνερ, και την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθώ τη Σόφια και το Βουκουρέστι. Υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, ειδικά ζητήματα που αφορούν το μεταναστευτικό, την προστασία των εξωτερικών μας συνόρων, θέμα για το οποίο απαιτείται πιο συντονισμένη, αλλά και πιο αυστηρή ευρωπαϊκή πολιτική».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Διαχρονικό το πρόβλημα της λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ» λένε πηγές της ΝΔ για την κατάθεση του προέδρου της ΕΕΑΣ
Σύμφωνα με τις πηγές της ΝΔ, «ο Παύλος Σατόλιας ανέδειξε με την κατάθεση του, τη διαχρονικότητα του προβλήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ και τον ρόλο του τεχνικού συμβούλου καθώς και των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων»
Τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ
Δίκη για τις υποκλοπές: «Πιστοποιήθηκε η άποψή μου ότι το σύστημα του predator έχει παρακλάδι στη χώρα» είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης
«Είναι δυνατόν να είμαι εγώ εδώ με απόπειρα και να λείπουν αυτοί (αρχηγοί Ενόπλων Δυνάμενων, πολιτικοί) από τη δίκη;» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Ο Νίκος Ανδρουλάκης στα δικαστήρια της Ευελπίδων
Νίκος Ανδρουλάκης για Κυριάκο Μητσοτάκη: Επίδειξη εσωκομματικής πυγμής πάνω στον Άγνωστο Στρατιώτη, αφήστε κατά μέρος τα ψευτοδιλήμματα
«Άραγε τι ψηφίζει σήμερα η Βουλή, όταν μεταξύ τους στην κυβέρνηση δεν έχουν λύσει ούτε τα αυτονόητα;», διερωτάται με δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Ο Νίκος Ανδρουλάκης στη Βουλή
Μητσοτάκης για την απουσία Δένδια: Όταν επικοινώνησα μαζί του για την τροπολογία του Αγνώστου Στρατιώτη δεν εξέφρασε καμία διαφωνία
«Δεν νομίζω ότι η συζήτηση αυτή θα γινόταν σε άλλη χώρα. Τα σέβεται η κοινωνία χωρίς να χρειάζεται ρύθμιση» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης 131
Η επίθεση Ανδρουλάκη σε Μητσοτάκη για τον Άγνωστο Στρατιώτη, η πρόσκληση Χάρη Δούκα στον Πάνο Ρούτσι και ο παράγοντας Τσίπρας
Όπως έλεγαν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη το ΠΑΣΟΚ με την τακτική που επέλεξε αναδείχθηκε ο κύριος πόλος απέναντι στην κυβέρνηση, για ένα θέμα που συσπειρώνει μεγάλο μέρος της κοινωνίας
Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά τη χθεσινή μάχη στη Βουλή