Πολιτική

Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες: Θα ζητήσουμε από την ΕΕ ζητήσουμε ρητές αναφορές στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο

«Θα ενημερώσω για την σημαντική αύξηση των ροών από την ανατολική Λιβύη και θα ζητήσω την στήριξη της Κομισιόν»

Με το μεταναστευτικό να είναι στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε σε αυτό στην δήλωσή του και κυρίως στην Λιβύη και το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. 

Όπως υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Λιβύη τέμνονται οι προτεραιότητες εξωτερικής και μεταναστευτικής πολιτικής όλης της ΕΕ.

«Θα ενημερώσω για την σημαντική αύξηση των ροών από την ανατολική Λιβύη και θα ζητήσω την στήριξη της Κομισιόν. Η πρόεδρος της Κομισιόν ανταποκρίθηκε άμεσα και ο αρμόδιος επίτροπος θα βρεθεί με υπουργούς στην ανατολική και δυτική Λιβύη και θα μεταφέρει ότι η πολιτική αυτή δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Θέλουμε από την Λιβύη να συνεργαστούν ώστε τα σκάφη με τους δουλεμπόρους να μην φεύγουν από τις ακτές. Είπε ακόμα ότι στο σχέδιο συμπερασμάτων «Θα ζητήσουμε ρητές αναφορές στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο».

«Η επανάληψη αυτού του μηνύματος είναι απαραίτητη για να καταστήσει σαφές σε Τουρκία και Λιβύη ότι αυτό το μνημόνιο δεν έχει καμία πρακτική αξία», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής θα μονοπωλήσουν την σύνοδο. και πως θα συζητηθούν η εκεχειρία μεταξύ Ιράν και Ισραήλ με θέση της Ελλάδας να είναι ότι «η απειλή του Ιράν πρέπει να συζητηθεί με διπλωματικό τρόπο. Τώρα είναι η ώρα να επαναφέρουμε στο τραπέζι το ζήτημα της εκεχειρίας στην Γάζα για να σταματήσει η πρωτοφανής ανθρωπιστική κρίση».

Για την Συρία τόνισε ακόμα ότι «θα καταδικάσουμε την αποτροπιαστική επίθεση που έλαβε χώρα πριν από λίγες ημέρες με θύματα ελληνορθόδοξους χριστιανούς και να στείλουμε μήνυμα στην, μεταβατική κυβέρνηση».

Άτυπη σύνοδος για το Μεταναστευτικό 

Πριν από την έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετείχε σε άτυπη συνάντηση ηγετών για το μεταναστευτικό στα γραφεία της Ιταλίας. Πρόκειται για την τέταρτη συνάντηση ηγετών των κρατών – μελών που συμμετέχουν στην άτυπη ομάδα περί καινοτόμων λύσεων. Η πρώτη είχε πραγματοποιηθεί στις 17 Οκτωβρίου 2024, η δεύτερη στις 19 Δεκεμβρίου 2024 και η τρίτη στις 20 Μαρτίου 2025 πριν από την έναρξη των αντίστοιχων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων. Συνδιοργανωτές είναι η Ολλανδία, η Ιταλία και η Δανία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Βολές Νίκου Ανδρουλάκη κατά Κυριάκου Μητσοτάκη για Βενεζουέλα και FIR Αθηνών – Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τους αγρότες
Συστηματική εγκατάλειψη των υποδομών κατήγγειλε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με φόντο την καθήλωση των αεροπλάνων - «Πάθατε Νετανιάχου» ρώτησε τον πρωθυπουργό από το βήμα της Βουλής
Νίκος Ανδρουλάκης
Η «γαλάζια» κόντρα Καιρίδη - Δένδια συνεχίστηκε και στο καφενείο της Βουλής: «Εγώ δεν είμαι Μπογδάνος» - Το τηλεοπτικό σχόλιο Καιρίδη
Οι δύο άνδρες νωρίτερα, είχαν αντιπαράθεση μέσα στην αίθουσα, με αφορμή ένα σχόλιο του Δημήτρη Καιρίδη για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου
Δένδιας και Καιρίδης
22
Επεισόδιο στη Βουλή με Κωνσταντοπούλου, Καιρίδη και Δένδια – Το «άσε μας κουκλίτσα μου» που άναψε «φωτιές»
«Δεν ζητάω συγνώμη… και δεν δέχομαι την υπεράσπιση κανενός» είπε ο Δημήτρης Καιρίδης «αδειάζοντας» τον Νίκο Δένδια που είχε προσπαθήσει να ηρεμήσει τα πνεύματα
Δημήτρης Καιρίδης
51