Πολιτική

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Τα πολλαπλά μηνύματα του πρωθυπουργού στην Άγκυρα λίγα 24ωρα πριν τη συνάντηση

Λίγα 24ωρα πριν αναχωρήσει για την Άγκυρα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να επισκεφτεί την Χίο για να διαμηνύσει από το ακριτικό νησί στην Τουρκία τις ελληνικές θέσεις απέναντι στο αφήγημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί «Γαλάζιας Πατρίδας», στο αίτημα για αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών, ακόμη – ακόμη και στην τελευταία προκλητική ενέργεια της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τζαμί.

«Η συνεχής επένδυση στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι μονόδρομος σε αυτές τις εποχές της μεγάλης γεωπολιτικής αστάθειας. Είναι μία στρατηγική επιλογή, την οποία η κυβέρνησή μας υπηρετεί απαρέγκλιτα εδώ και μία πενταετία. Οι Ένοπλες Δυνάμεις εξασφαλίζουν την εθνική κυριαρχία» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το στρατόπεδο Γκιάλα, στέλνοντας ισχυρό μήνυμα αποτροπής και θωράκισης των ελληνικών νησιών, λίγα 24ωρα προτού συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα.

Τα… πρώτα «θετικά αποτελέσματα» της επαναπροσέγγισης

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός διαμηνύει στην Τουρκία ότι η επαναπροσέγγιση των δύο χωρών μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα, φέρνοντας ως παράδειγμα τη μείωση των μεταναστευτικών ροών αλλά και τα οφέλη και για τις δύο πλευρές από τη συμφωνία για βίζα εξπρές 7 ημερών σε Τούρκους πολίτες για να επισκέπτονται πιο εύκολα 10 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο και για τις τοπικές κοινωνίες και τους νησιώτες μας.

«Αντί να συζητάμε για το τι θα κάνουμε τους παράνομους μετανάστες οι οποίοι έρχονται, είμαστε στην ευχάριστη θέση να μπορούμε να υποδεχόμαστε νόμιμα επισκέπτες από την Τουρκία μέσα από το πρόγραμμα διευκόλυνσης της βίζα, το οποίο έχει φέρει και εδώ, στη Χίο, πολλούς περισσότερους επισκέπτες, 12 μήνες το χρόνο», δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης από την ακριτικό νησί του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο

Στα θετικά αποτελέσματα της επαναπροσέγγισης, η Αθήνα εντάσσει και τις μηδενικές παραβιάσεις και υπερπτήσεις τους τελευταίους 12 μήνες. Μία «νηνεμία» που η κυβέρνηση επιδιώκει να διατηρηθεί, τόσο στον αέρα όσο και στη θάλασσα.

Μήνυμα Μητσοτάκη στον Ερντογάν για τη Μονή της Χώρας

Σύμφωνα με πληροφορίες δε, την Κυριακή (12.05.2024), ένα 24ωρο πριν από την άφιξή του στην Άγκυρα, θα δημοσιοποιηθεί η συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη στην τουρκική εφημερίδα «Μιλλιέτ», όπου ξεκαθαρίζει στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι το θέμα της Μονής της Χώρας δεν είναι διμερές αλλά ένα διεθνές ζήτημα, στέλνοντας έτσι μήνυμα να μην εργαλειοποιείται ένα μνημείο οικουμενικής παγκόσμιας κληρονομιάς.

Σε ετοιμότητα η Αθήνα

Η ολιγόωρη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Ερντογάν έχει σχεδιαστεί από την πλευρά της Αθήνας μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια και υπάρχει ετοιμότητα για όλα τα ενδεχόμενα…

Ο Τουρκικός Τύπος προϊδεάζει ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα θέσει θέμα διαμοιρασμού του φυσικού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου.

«Καζάν – καζάν» (win – win) η θέση της Άγκυρας

«Καμία υποχώρηση, σε κανένα κυριαρχικό μας δικαίωμα. Ως προς το Αιγαίο υπάρχει μία καθαρή θέση, η διαφορά μας είναι μια: ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας» η σταθερή θέση της Αθήνας.

Ο πήχης των προσδοκιών είναι χαμηλός

Όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, πρόκειται για μία επίσκεψη «επιβεβαίωσης» της διάθεσης επαναπροσέγγισης και της βούλησης των δύο πλευρών, ακόμη και αν διαφωνούν να μπορούν να συζητούν.

Η ατζέντα

Η ατζέντα της συνάντησης προετοιμάστηκε διεξοδικά τους προηγούμενους πέντε μήνες από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν.

Όπως συμφωνήθηκε, ψηλά στο τραπέζι της συνάντησης θα είναι η πορεία της υλοποίησης των 15 και πλέον συμφωνιών που έχουν υπογραφεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζει το Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) ΑΔΜΗΕ – TEIAS στον τομέα της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών, το οποίο αφορά στη δημιουργία νέας διασυνδετικής γραμμής μεταξύ Νέας Σάντας και Μπαμπαέσκι με στόχο την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Τουρκίας και την αύξηση του όγκου αμφίδρομης ροής ενέργειας κατά 600 MW.

Παράλληλα, θα συζητηθούν και θα υπογραφούν και άλλες συμφωνίες, για τη συνδρομή στην πολιτική προστασία, αλλά και τη δημιουργία ενός ελληνοτουρκικού επιχειρηματικού συμφώνου.

Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης, όπως και ο υφυπουργός Κ. Φραγκογιάννης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Δημοσκόπηση Opinion Poll: Στις 32,7% η ΝΔ με διαφορά 15,9 μονάδων από το ΠΑΣΟΚ – «Χαμηλές πτήσεις» για Καρυστιανού, Τσίπρα και Σαμαρά
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει καταλληλότερος πρωθυπουργός – Επτακομματική η επόμενη Βουλή - Το 85% των ερωτηθέντων ανησυχεί για την σύρραξη στη Μέση Ανατολή
Κάλπη
Τριμερής Μητσοτάκη, Χριστοδουλίδη και Μακρόν στην Πάφο: Έμφαση σε αποκλιμάκωση, Λίβανο και ασφάλεια της ναυσιπλοΐας
Οι τρεις ηγέτες συζήτησαν τις εξελίξεις σε Ιράν και Μέση Ανατολή, με αναφορές στην ευρωπαϊκή εγρήγορση απέναντι στις οικονομικές συνέπειες της κρίσης
Μητσοτάκης, Μακρόν, Χριστοδουλίδης
Ο Εμανουέλ Μακρόν συνάντησε τον Νίκο Δένδια στη Σούδα - Με ελικόπτερο μετέβη στο γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκωλ» ανοιχτά της Κρήτης
Τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας υποδέχθηκε στην 115 Πτέρυγα Μάχης στην Κρήτη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας
Ο Νίκος Δένδιας με τον Εμανουέλ Μακρόν στη βάση της Σούδας
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες
ΠΑΣΟΚ: Νικολόπουλος, Βερλέκης, Πελεγρίνης, Μανίκας, Μυρίσης και Σιγαλός στο δεύτερο κύμα διεύρυνσης – Τα νέα ονόματα που ανακοινώθηκαν
Νέα πρόσωπα από τον χώρο της αυτοδιοίκησης, της επιστήμης, του πολιτισμού και του συνδικαλισμού στη σύνθεση της Επιτροπής – Συνεδρίαση στις 17 Μαρτίου 2026 παρουσία Ανδρουλάκη
ΠΑΣΟΚ