Πολιτική

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Πρόωρη αποπληρωμή δανείων του πρώτου μνημονίου πριν το τέλος του 2023

Την πρόωρη αποπληρωμή δανείων του πρώτου μνημονίου, πριν από το τέλος του 2023, δηλαδή δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω του πρακτορείου Bloomberg. 

«Θα είμαστε σε θέση πριν από το τέλος του έτους να αποπληρώσουμε πραγματικά νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg, στην Αθήνα, και συνέχισε: «Είναι μια δέσμευση προς τους επενδυτές».

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι στοχεύει να ανακτήσει φέτος την επενδυτική βαθμίδα, 13 χρόνια μετά την απώλειά της στην αρχή μιας μακράς και επώδυνης οικονομικής κρίσης, αναφέρει το Bloomberg και στέκεται και στην εξαγγελία του πρωθυπουργού για μείωση του δημόσιου χρέους.

«Θέλω να συνεχίσω να καθιστώ την Ελλάδα έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις», δήλωσε. «Δεν επικεντρωνόμαστε μόνο στην ανάπτυξη, αλλά θέλουμε επίσης να διασφαλίσουμε ότι ο λόγος του χρέους μας προς το ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται με πολύ γρήγορο ρυθμό».

Τα διετή ομόλογα της Ελλάδας διέγραψαν πτώση μετά τα σχόλια του κ. Μητσοτάκη, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 3,42%, αφού νωρίτερα μέσα στην ημέρα διαπραγματευόταν έως και 3,56%. Τα 10ετή ομόλογα αναφοράς παρουσίασαν μικρή μεταβολή, αναφέρει το Bloomberg.

«Η πρόωρη αποπληρωμή της λεγόμενης ελληνικής δανειακής διευκόλυνσης θα σηματοδοτήσει ένα συμβολικό βήμα για τον Μητσοτάκη, καθώς επιδιώκει να αφήσει στο παρελθόν τα χρόνια της οικονομικής αναταραχής», σημειώνει το πρακτορείο και συνεχίζει: «Τόσο η Moody’s Investors Service όσο και η Scope Ratings δήλωσαν ότι η εκλογική νίκη του Μητσοτάκη ήταν ένα πιστωτικά θετικό γεγονός για τη χώρα».

«Ήδη διαπραγματευόμαστε σαν να είμαστε χώρα επενδυτικής βαθμίδας, αλλά χρειαζόμαστε και την επίσημη σφραγίδα έγκρισης από τους οίκους αξιολόγησης», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Τα δάνεια του πρώτου μνημονίου

Η Ελλάδα έχει ήδη αποπληρώσει το πλήρες ποσό των δανείων που έχει χορηγήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα και έχει αρχίσει να αποπληρώνει νωρίτερα τα διμερή δάνεια του GLF (Greek Loan Facility) που έχουν χορηγήσει οι ευρωπαϊκές χώρες.

Το Greek Loan facility αποτελούσε μέρος του πρώτου προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης για την Ελλάδα, που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2010 και ανερχόταν σε 53 δισ. ευρώ. Μέχρι σήμερα η χώρα έχει αποπληρώσει λίγο περισσότερα από 8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,6 δισ. ευρώ ήταν πρόωρη αποπληρωμή.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Χαμός με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου στην εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Τραβούσε βίντεο μάρτυρες και βουλευτές
Η «θερμή» στιχομυθία της Ζωής Κωνσταντοπούλου με τον Μακάριο Λαζαρίδη και η παραδοχή ευθείας σύνδεσης της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Δικαιοσύνη για Όλους» με την Πλεύση Ελευθερίας
H πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την αίτηση άρσης ασυλίας της
Δημοσκόπηση Pulse: Μικρή πτώση η ΝΔ, στάσιμο το ΠΑΣΟΚ, ανεβαίνει η Πλεύση Ελευθερίας – Τα «κόμματα» Τσίπρα και Σαμαρά
Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί το σαφές προβάδισμα με 29%, αλλά χάνει μία ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη μέτρηση της Pulse
Εκλογές
Νίκος Παππάς για την επίθεσή του στον δημοσιογράφο Νίκο Γιαννόπουλο: «Είχα λάθος αντίδραση στη δική του δράση – πρόκληση»
«Θα έπρεπε να είχα λειτουργήσει αλλιώς σε όσα έκανε όντας σε αυτή την κατάσταση, η οποία ίσως ήταν ο λόγος που "μετέφερε" γεγονότα και φράσεις όπως ο ίδιος πιστεύει ότι έγιναν και όχι όπως έγιναν» λέει ο ευρωβουλευτής
Νίκος Παππάς 58
Ανακοίνωση ΠΑΣΟΚ για την επίθεση του Νίκου Παππά σε δημοσιογράφο: «Καταδικάζουμε την τραμπούκικη συμπεριφορά του ευρωβουλευτή»
«Πράξεις βίας και επιθετικές συμπεριφορές σε βάρος λειτουργών του Τύπου δεν έχουν καμία θέση στη δημόσια ζωή και δεν συνάδουν με τις αρχές και τις αξίες της κοινωνίας μας», αναφέρει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ
ΠΑΣΟΚ
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ συγχαίρει την Ελλάδα για το «σπάσιμο» του κυκλώματος μεταφοράς τόνων κοκαΐνης
Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα για την υπόθεση οδήγησε στον εντοπισμό πλοίου με κοκαΐνη αξίας 100 εκατ. ευρώ και στη σύλληψη 10 μελών του κυκλώματος, ανάμεσά τους και του 61χρονο «Έλληνα Εσκομπάρ»
Κίμπερλι Γκιλφόιλ