Πολιτική

Μπλοκάρει ξανά το Ελληνικό το υπουργείο Πολιτισμού

Νέα εμπόδια στην αξιοποίηση αλλά και την παραχώρηση της έκτασης του Ελληνικού ενδέχεται να προκαλέσει μια προτεινόμενη από το υπουργείο Πολιτικού διάταξη, η οποία επαναφέρει στο προσκήνιο την προσπάθεια να κηρυχθεί το πρώην αεροδρόμιο σε χώρο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος...

Το υπουργείο Πολιτισμού να εντάξει τη διάταξη αυτή στο νομοσχέδιο κύρωσης της σύμβασης, ώστε εμμέσως να χαρακτηριστεί το Ελληνικό αρχαιολογικός χώρος και τα κτίρια που βρίσκονται στο χώρο διατηρητέα. Όπως αναφέρει η Καθημερινή, το υπουργείο ζητά το προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα εγκρίνεται το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Ελληνικού και οι κοινές υπουργικές αποφάσεις που εκδίδονται στο στάδιο της εφαρμογής του να υπογράφονται και από τον υπουργό Πολιτισμού, κατόπιν των κατά περίπτωση απαιτούμενων μελετών, και γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιών και οργάνων του υπουργείου.

«Οι αποφάσεις αυτές επέχουν θέση έγκρισης κατά την έννοια των άρθρων 10 (παράγραφοι 3 και 4), 12, 13, 14, 15, 16 και 17 του ν. 3028/2002 (Α΄ 153), για έργα και δραστηριότητες που εκτελούνται πλησίον μνημείων ή εντός αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών τόπων, καθώς και για κάθε επέμβαση ή αλλαγή χρήσης σε ακίνητα μνημεία ή στο περιβάλλον τους», αναφέρεται στην προτεινόμενη διάταξη.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Αυγούστου είχαν δει το φως της δημοσιότητας έγγραφα με τα οποία οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟ ενημέρωναν όλα τα αρμόδια υπουργεία και φορείς πως «πρόκειται να κινήσουν τη διαδικασία οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου σε περιοχή που εκτείνεται στους δήμους Αλίμου και Ελληνικού-Αργυρούπολης».

Είναι άγνωστο εάν τελικά η επίμαχη διάταξη θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο. Άγνωστο, επίσης, παραμένει το κατά πόσον η Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης, και κυρίως το Μαξίμου, θα αποδεχθεί την εισήγηση του υπουργείου Πολιτισμού για τη συμπερίληψη της διάταξης.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, στα κείμενα που δόθηκαν στην τρόικα δεν υπήρχε. Κάτι ανάλογο είχε γίνει και στην κύρωση της σύμβασης πώλησης του ΟΛΠ, όταν και τότε είχαν περιληφθεί διατάξεις εκτός του πλαισίου συμφωνίας με την Cosco. Τότε, υπό την πίεση της τρόικας και των Κινέζων, οι διατάξεις αποσύρθηκαν τελικά.

Το ζήτημα επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς η παραχώρηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού έχει πάρει την άγουσα για ψήφιση από τη Βουλή, υπό την πίεση των προθεσμιών που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές για την αποδέσμευση της υποδόσης των 2,8 δισ. της πρώτης αξιολόγησης. Το νομοσχέδιο βρίσκεται στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης προς τελική επεξεργασία και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, με πιθανή ημερομηνία ψήφισης την 26η Σεπτεμβρίου. Πριν δηλαδή από τα τέλη του μήνα, οπότε και λήγει η προθεσμία για την ολόκληρη των προαπαιτουμένων, ένα εκ των οποίων αποτελεί.

Πηγή: Καθημερινή

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μητσοτάκης: Δεν θα επιτρέψω η χώρα μου να περάσει κρίση σαν αυτή που μας γονάτισε το 2015 – Μερτς: Έχουμε τεράστιο σεβασμό για την Ελλάδα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης που επισκέφθηκε την Καγκελαρία μετά την εκλογή Μερτς
Κυριάκος Μητσοτάκης και Φρίντριχ Μερτς 22
Ανανεώθηκε πριν 3 ώρες
Μαρινάκης για την έκθεση Καρώνη για τα Τέμπη: «Σήμερα το αφήγημα της συγκάλυψης σύσσωμης της αντιπολίτευσης κατέρρευσε με κρότο»
«Σήμερα ως προς την πραγματογνωμοσύνη μπαίνει ένα επίσημο με στοιχεία με τεκμηρίωση και επιστημονικά δεδομένα τέλος στην πιο χυδαία προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης»
Ο Παύλος Μαρινάκης 8
Η γκρίνια στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, τα «αγκάθια» στον δρόμο για το συνέδριο και οι «παιδικές αρρώστιες της αριστεράς»
Η εσωκομματική αντιπολίτευση ασκεί κριτική στην ηγεσία του κόμματος, παρά το γεγονός ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για διαφωνίες. 
Ο Παύλος Πολάκης, ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Νίκος Παππάς
Δημοσκόπηση Interview: Στις 15,9 μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΠΑΣΟΚ – Στην τέταρτη θέση έπεσε η Πλεύση Ελευθερίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση στο ερώτημα «ποιον πολιτικό αρχηγό εμπιστεύεστε περισσότερο για τη διακυβέρνηση της χώρας», ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο «κανένας»
Κάλπη με ψηφοδέλτια στις εκλογές 7