Πολιτική

ΝΔ: Έτοιμη η πρόταση για την Προανακριτική – Πότε θα γίνει η κλήση του Κώστα Καραμανλή

Η συζήτηση και ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής θα διεξαχθεί το αργότερο την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου

H πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής είναι ήδη έτοιμη. Ζητείται η παραπομπή ενός και μόνο προσώπου, του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, για ένα και μόνο αδίκημα, το πλημμέλεια της παράβασης καθήκοντος.

Την κατάθεση του αιτήματος για Προανακριτική θα συνοδεύει η δέσμευση ότι εφόσον το Δικαστικό Συμβούλιο εντοπίσει τυχόν ενδείξεις για κακουργηματικές ευθύνες, τότε με την επιστροφή της υπόθεσης στη Βουλή, το κυβερνών κόμμα θα διευκολύνει την περαιτέρω έρευνα και θα ψηφίσει ό,τι υποδεικνύει η Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σκέψη που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου είναι η ΝΔ να μην καταθέσει τελικά  την πρόταση της για τη σύσταση Προανακριτικής έως αύριο Παρασκευή αλλά αφού πρώτα κατατεθούν όλες οι προτάσεις της αντιπολίτευσης, έτσι ώστε να έχει τον τελευταίο λόγο.

Στην πραγματικότητα, η μόνη εκκρεμής πρόταση είναι αυτή του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς, που θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να συγκεντρωθούν οι απαραίτητες 30 υπογραφές για την υποβολή της. Τα δύο κόμματα, μέχρι στιγμής, φέρεται να έχουν συμφωνήσει ως προς το κατηγορητήριο, το οποίο θα είναι διευρυμένο ως προς τα κακουργήματα. Συμφωνούν επίσης ότι δεν είναι δεκτές οι υπογραφές και της Πλεύσης Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην πρόταση τους. Διαφωνούν για τον αν πρέπει το κατηγορητήριο να συμπεριλαμβάνει και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Εκτός κάδρου» ο Χρήστος Σπίρτζης

Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο επεξεργάστηκαν αναλυτικά την πρόταση του ΠΑΣΟΚ -το οποίο ζητά τον έλεγχο για κακουργηματικές πράξεις των πρώην υπουργών Καραμανλή και Σπίρτζη και των έξι υφυπουργών του- αλλά και τις πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τη δεύτερη πρόταση, του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς, που αναμένεται να κατατεθεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Για τη ΝΔ, δηλώνουν στελέχη της, με βάση τη δικογραφία, προκύπτουν ενδείξεις μόνο για πλημμέλημα σε βάρος του Κώστα Καραμανλή, και δεδομένου ότι οι όποιες τυχόν ποινικές ευθύνες του Χρήστου Σπίρτζη έχουν παραγραφεί, η «γαλάζια» πρόταση δεν θα περιλαμβάνει το όνομα του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ.

Πότε καλείται στην Προανακριτική ο Κ. Καραμανλής;

Η συζήτηση και ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής θα διεξαχθεί το αργότερο την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου.

Όπως είθισται, η πρόταση που θα εγκριθεί θα είναι αυτή της πλειοψηφίας, δηλαδή της ΝΔ.

Με το «πράσινο φως» που θα δώσει η Βουλή, θα συσταθεί η Προανακριτική Επιτροπή, με τα μέλη που θα προτείνει το κάθε κόμμα και τη συμμετοχή ενός βουλευτή από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών.

Οι εργασίες της αναμένεται, με τις διαδικασίες – εξπρές, να έχουν ολοκληρωθεί ως τα μέσα Ιουνίου. Ουσιαστικά, θα συνεδριάσει μόνο για δηλώσει ο Κώστας Καραμανλής, είτε με φυσική παρουσία, είτε με υπόμνημα, ότι επιθυμεί η υπόθεση του να διερευνηθεί από το Δικαστικό Συμβούλιο.

Είναι το αρμόδιο σώμα για να αποφανθεί για τις ευθύνες που προκύπτουν για τον πρώην υπουργό (αν είναι πλημμεληματικού ή κακουργηματικού χαρακτήρα) και να αποφασίσει εάν θα στηθεί ή όχι Ειδικό Δικαστήριο.
 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Στο Άγιο Όρος τον Ιούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Η επίσκεψη «κλείδωσε» σε συνάντηση με μέλη της Αθωνικής Πολιτείας
Τα ζητήματα που απασχολούν την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους τέθηκαν επί τάπητος κατά τη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με μέλη της Αθωνικής Πολιτείας στο Μαξίμου
Συνάντηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με επιτροπή του Αγίου Όρους 2
Νίκος Ανδρουλάκης για Τέμπη: «Βλέπω deal Μητσοτάκη και Καραμανλή – Εσωκομματικό παζάρι η κατηγορία του»
«Είναι ένα ακόμα πυροτέχνημα όπως η πανεπιστημιακή αστυνομία», είπε ακόμη ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για την άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο, που προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός
O Νίκος Ανδρουλάκης
Κοινή δήλωση 80 κρατών και της Ελλάδας στον ΟΗΕ για την προστασία των αμάχων – Γεραπετρίτης: «Δεν είναι επιλογή αλλά υποχρέωση»
Ο υπουργός Εξωτερικών απεύθυνε έκκληση σε όλα τα εμπόλεμα μέρη «να σέβονται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο σε κάθε περίσταση, καθώς και όλα τα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους προκειμένου να διασφαλίσουν ότι αυτό γίνεται σεβαστό από όλα τα μέρη»
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης
«Είχα αποφασίσει να δείρω τον Τσίπρα μέσα στη Βουλή» κατέθεσε ο Ανδρέας Λοβέρδος στη δίκη της υπόθεσης Novartis
«Σε εκείνη την περίοδο αυτά που κατήγγειλαν οι ψευδομάρτυρες ήταν αδιανόητα», τόνισε ο πρώην Υπουργός Υγείας για την Αικατερίνη Κελέση και τον Φιλίστορα Δεστεμπασίδη
Ανδρέας Λοβέρδος / 7
Μητσοτάκης: Ήρθε η ώρα να αναθεωρηθεί η μονιμότητα στο Δημόσιο - Οι Τούρκοι φίλοι μας να βγάλουν το casus belli από το τραπέζι
«Η ΝΔ θα εισηγηθεί την αναθεώρηση του άρθρου για την μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων» - «Το Ισραήλ να σταματήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις για να αποκατασταθεί η ανθρωπιστική βοήθεια» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ
115
Τηλεφωνική επικοινωνία Κυριάκου Μητσοτάκη με Βολοντιμίρ Ζελένσκι για τις εξελίξεις στο ουκρανικό
Ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε την πρόσκληση που του απηύθυνε ο Ουκρανός πρόεδρος να συμμετάσχει στην Σύνοδο Ουκρανίας - χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης που θα πραγματοποιηθεί στην Οδησσό
Κυριάκος Μητσοτάκης και Βολοντιμίρ Ζελένσκι 10