Πολιτική

Νέο ραντεβού Τσίπρα με Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ

Στα νέα ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με την Άγκελα Μέρκελ τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ενόψει και στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις 21 και 22 Μαΐου στη Ρίγα της Λετονίας αναμένεται να κλείσει πολιτικά η συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές, ενώ στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup αμέσως μετά την ΣΚ η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι θα συναινέσουν τελικά και οι "σκληροτράχηλοι" Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης υπό τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών προβληματίζει έντονα την ελληνική κυβέρνηση καθώς “σαμποτάρει” διαρκώς τη επίτευξη συμφωνίας. Μάλιστα πολιτικοί παρατηρητές σπεύδουν να πουν ότι ο κ. Σόιμπλε έχει τη δική του ατζέντα απέναντι στην Ελλάδα και την Ε.Ε., υπενθυμίζοντας με νόημα την διαχρονική “λυκοφιλία” με την Γερμανίδα καγκελάριο.

Η Αθήνα πάντως επιδιώκει η συνεδρίαση του Eurogroup να πραγματοποιηθεί στις 22 Μαΐου, την επομένη δηλαδή της Συνόδου Κορυφής, με τους δανειστές να επιθυμούν η συνεδρίαση να γίνει στις 25 Μαΐου, ώστε να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη πίεση και εκβιασμός στην ελληνική κυβέρνηση για υποχωρήσεις ενόψει πιθανής αδυναμίας στην πληρωμή μισθών και συντάξεων στο τέλος Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά και με βάση τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου, στόχος της κυβέρνησης είναι η επίτευξη συμφωνία εντός του Μαΐου, το αργότερο 5-6 Ιουνίου, καθώς έρχονται νέες μεγάλες αποπληρωμές απέναντι στους δανειστές.

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο συνεδριάζει εκ νέου σήμερα στις 6 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου και αναμένεται να συζητηθούν κυρίως οι τελικές θέσεις της κυβέρνησης στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, όπως η πώληση του 51% του ΟΛΠ, όπως εισηγείται πλέον το ΤΑΙΠΕΔ στην κυβέρνηση, θέμα το οποίο αναμένεται να προκαλέσει αναταράξεις στην κυβέρνηση, ενώ αναμένεται νωρίτερα το απόγευμα και συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας πιθανότατα υπό την προεδρία του κ. Τσίπρα.

Όσον αφορά τέλος το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος τελικά η κυβέρνηση κρίνει σκόπιμο να μην προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου, άποψη την οποία εξέφραζαν και δημοσίως κορυφαία στελέχη όπως ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Γιώργος Βούτσης, ο Γιώργος Σταθάκης, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ενώ υπέρ της προσφυγής στην λαϊκή ετυμηγορία τάσσονταν ο Αλέκος Φλαμπουράρης, οΠαναγιώτης Λαφαζάνης, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Αλέξης Μητρόπουλος, ο Νίκος Φίλης κ.α.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κωνσταντίνος Τασούλας: «Ας είναι η νέα χρονιά ευκαιρία να αλλάξουμε όσα μας πληγώνουν»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κλείνει με ευχές για μια νέα χρονιά «ανθρωπιάς, ενότητας και δημιουργίας», εμπνευσμένες από την ιστορία και τον πολιτισμό, με προσδοκία για «ειρήνη, πρόοδο και συνοχή το 2026»
Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα
Ζωή Κωνσταντοπούλου και Διαμαντής Καραναστάσης στην Στοκχόλμη για αλλαγή χρόνου: Οι αναρτήσεις τους
Μια σειρά από μοναδικές φωτογραφίες μοιράστηκαν και οι δύο στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στο Instagram καθώς και μια selfie, στην οποία ποζάρουν αγκαλιά στο χιονισμένο τοπίο της σουηδικής πρωτεύουσας
Ζωή Κωνσταντοπούλου και Διαμαντής Καραναστάσης 6
Νίκος Ανδρουλάκης: «Για τη χώρα μας, το 2026, είναι η χρονιά που τελειώνουν οι αυταπάτες»
«Ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη ένα ριζικά διαφορετικό υπόδειγμα διακυβέρνησης, που στηρίζεται στο ήθος, την αξιοκρατία και τον έμπρακτο σεβασμό, για να ξαναχτίσουμε γέφυρες εμπιστοσύνης» λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης
Νίκος Ανδρουλάκης
Ανδρουλάκης, Φάμελλος και Κουτσούμπας άκουσαν τα Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα – Τα μηνύματά τους για το 2026
Στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ άκουσε τα κάλαντα ο Ανδρουλάκης, στον Περισσό απόλαυσε τα κάλαντα από την χορωδία της ΚΝΕ ο Κουτσούμπας και στην Θεσσαλονίκη στα γραφεία τους ΣΥΡΙΖΑ στη Θέρμη βρέθηκε ο Φάμελλος
Kάλαντα της Πρωτοχρονιάς στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη, από την αδελφότητα Κεφαλληνίων και Ιθακησίων Πειραιά