Πολιτική

Νίκη Κεραμέως: Έγιναν πάνω από 8.000 αιτήσεις σε 48 ώρες στην πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο

Καλεσμένη στο στούντιο του Live News βρέθηκε η Νίκη Κεραμέως. Η υπουργός Εσωτερικών έκανε ειδική μνεία στην επιστολική ψήφο, η δυνατότητα της οποίας θα καθιερωθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

«Είναι μία αλλαγή, που στόχο έχει να διευκολύνει όλους τους Έλληνες πολίτες, στην άσκηση του δικαιώματος ψήφου. Να μην χρειάζεται να ταξιδέψουν, να μην χρειάζεται να πληρώσουν», επεσήμανε η Νίκη Κεραμέως για τον νέο θεσμό της επιστολικής ψήφου.

Ως γνωστόν, η επιστολική ψήφος αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, είτε βρίσκονται στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό, και επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα εγγραφής άνοιξε τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου και ήδη έχουν συμπληρωθεί 8.000 αιτήσεις, τόσο από το εσωτερικό, όσο και από το εξωτερικό.

«Έχουμε ήδη πάνω από 8.000 αιτήσεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό, μέσα σε 48 ώρες. Αιτήσεις από 62 διαφορετικές χώρες. Εκλογείς από την Κένυα, το Καζακστάν, την Ανγκόλα, την Παπούα Νέα Γουινέα. Αυτοί οι άνθρωποι είναι Έλληνες πολίτες, που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να ψηφίσουν. Θέλουμε να ακουστεί η φωνή των Ελλήνων δυνατά, όπου κι αν βρίσκονται. Από κάθε γωνιά της γης», τόνισε η υπουργός Εσωτερικών.

Πώς ψηφίζουμε από το σπίτι

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη διαδικασία, που πρέπει να ακολουθήσει ο κάθε ενδιαφερόμενος.

«Το μόνο που χρειάζεται να κάνει κάποιος είναι να μπει στην πλατφόρμα epistoliki.ypes.gov.gr, να συνδεθεί, να γίνει η ταυτοπροσωπία και στη συνέχεια να δηλώσει που θέλει να παραλάβει τον φάκελο της επιστολική ψήφου, που θα σταλεί τον Μάιο από το Υπουργείο Εσωτερικών», είπε και σημείωσε ότι με σχετικά μήνυμα στο προσωπικό email γίνεται επιβεβαίωση της εγγραφής.

«Η επιστολική ψήφος αφορά Έλληνες του εξωτερικού και Έλληνες του εσωτερικού, χωρίς κανέναν περιορισμό. Αν είσαι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους μπορείς να ψηφίσεις μέσω επιστολικής ψήφου στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Οι εγγραφές γίνονται μέχρι την 29η Απριλίου», επανέλαβε η κα Κεραμέως και υπογράμμισε ότι «ο φάκελος έρχεται συστημένος και παραδίδεται στον ίδιο τον εκλογέα εκτός αν έχει κάνει εξουσιοδότηση να τον παραλάβει κάποιος άλλος».

Έλεγχος για την τηλεργασία του «παλαιοχριστιανού» πατέρα

Στη συνέχεια, η υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στην υπόθεση με τον 45χρονο «παλαιοχριστιανό» από την ορεινή Κορινθία, που συνεχίζει να μισθοδοτείται από το δημόσιο.

Όπως είπε, «από την πρώτη στιγμή, που έγινε γνωστή η υπόθεση, ζητήσαμε να γίνει πλήρης έλεγχος. Το πρώτο επίπεδο είναι από τον προϊστάμενο του συγκεκριμένου εργαζόμενου, δηλαδή την δημοτική αρχή, που έχει κινήσει ήδη διαδικασίες. Ταυτόχρονα, η αποκεντρωμένη διοίκηση που εποπτεύει τους δήμους έχει ξεκινήσει και εκείνη έναν ενδελεχή έλεγχο. Και τρίτο επίπεδο είναι η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, που έχει μια συνολική εποπτική αρμοδιότητα για τα ζητήματα αυτά».

Σύμφωνα με την υπουργό, υπάρχουν πολλές τέτοιες υποθέσεις, αλλά δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

«Μέσω του e-Peitharxika υπάρχει πλήρης εποπτεία και διαφάνεια επί όλων των διαδικασιών των πειθαρχικών. Σύντομα θα δημοσιοποιηθούν στοιχεία σχετικά με πειθαρχικές διαδικασίες και πόσο χρόνο παίρνουν», συμπλήρωσε σχετικά η κ. Κεραμέως.

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη της Νίκης Κεραμέως στο Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο:

 

Τέλος, ερωτώμενη πού είναι ο πήχης της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωεκλογές, απάντησε: «Δεν υπάρχει αριθμητικός πήχης. Είναι σημαντικό να ανανεωθεί η εμπιστοσύνη στη Νέα Δημοκρατία και τον πρωθυπουργό και να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα συνέχισης του κυβερνητικού προγράμματος που είναι ήδη σε εξέλιξη. Φυσικά, σημαντική είναι η συμμετοχή».

«Οι ευρωεκλογές είναι σημαντικές. Ζητήματα που αφορούν τη δική μας καθημερινότητα στην Ελλάδα διαμορφώνονται σε κάποιο βαθμό στις Βρυξέλλες», κατέληξε, προτρέποντας τους πολίτες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Η Αφροδίτη Λατινοπούλου απορρίπτει τα σενάρια συνεργασίας με τον Αντώνη Σαμαρά: «Τον εκτιμώ αλλά είμαστε αυτόνομοι»
«Σε κάποια πράγματα από αυτά που που λέει ο Αντώνης Σαμαράς, συμφωνώ», σχολίασε η πρόεδρος της Φωνής Λογικής - Τι είπε για την εξέγερση των μεταναστών στη δομή φιλοξενίας στις Σέρρες
Αφροδίτη Λατινοπούλου
Πολυτεχνείο: Τα μηνύματα Κυριάκου Μητσοτάκη και Νίκου Ανδρουλάκη για την επέτειο – «Κρατάμε ζωντανό εκείνο το σκίρτημα ελευθερίας»
«Τιμούμε την εξέγερση του 1973 αναβαθμίζοντας την Παιδεία, ώστε να συμβαδίζει με την εποχή μας» τονίζει ο πρωθυπουργός, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να υπογραμμίζει πως «στα χρόνια που έρχονται το Πολυτεχνείο θα γίνεται όλο και πιο επίκαιρο»
Εξέγερση του Πολυτεχνείου
Επέτειος Πολυτεχνείου: Ο Κωνσταντίνος Τασούλας κατέθεσε στεφάνι – «Είναι η υπεύθυνη λαϊκή και γενναία διεκδίκηση της δημοκρατίας»
«Σήμερα, τιμώντας το Πολυτεχνείο και όσους αψήφισαν τη ζωή τους για αυτό, αναμετριόμαστε με το χρέος μας απέναντί στο ευαίσθητο πολίτευμα της δημοκρατίας», είπε μεταξύ άλλων
Ο Κωνσταντίνος Τασούλας Καταθέτει στεφάνι
Χριστούγεννα με τους ψηφοφόρους για τους βουλευτές της ΝΔ: Τα εκλογικά σενάρια και τα «νέα κόμματα»
Η Ν.Δ. βρίσκεται πολύ μακριά από την αυτοδυναμία και ακόμη περισσότερο από το ποσοστό του 40,56% που είχε συγκεντρώσει στις εθνικές εκλογές του 2023, όταν είχε εκλέξει 158 βουλευτές
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό