Πολιτική

Ο διττός στόχος της κυβέρνησης και το «στοίχημα» της αυτοδυναμίας

Στην κυβέρνηση δεν περνά απαρατήρητη η προσπάθεια κομμάτων δεξιότερα της ΝΔ να εμφανιστούν ως «κλώνοι» της πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ στην Ελλάδα

Η επαναπροσέγγιση των ψηφοφόρων που έφυγαν από τη ΝΔ προς δεξιότερα κόμματα και ταυτόχρονα, η φυγή προς τα μπρος μέσα από μία θετική ατζέντα, είναι ο διττός στόχος της κυβέρνησης για τις εκλογές

Σε ένα νέο περιβάλλον, μετά την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ και με την ακροδεξιά σε όλη την Ευρώπη να κερδίζει έδαφος, στη κυβέρνηση της ΝΔ είναι εδραία η πεποίθηση ότι το «κλειδί» για νίκη στις εκλογές, είναι κυρίως η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας των πολιτών, μέσα από τις μεταρρυθμίσεις και τις πρωτοβουλίες για τη στήριξη του εισοδήματος.

Είναι η κίνηση αυτή που εκτιμάται ότι θα βάλει «φρένο» στον λαϊκισμό και θα οδηγήσει και σε αποδυνάμωση των κομμάτων δεξιά της ΝΔ, ανοίγοντας τον δρόμο για την πολυπόθητη αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές, μαζί με την αποδόμηση της… «ατζέντας α λά Τραμπ» που επιχειρούν να… «κοπιάρουν».

Με διακύβευμα την αυτοδυναμία

Καθόλου τυχαία, την Τρίτη (21.01.2025) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από την εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, έθεσε το διακύβευμα της αυτοδυναμίας και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεργασίας με κόμματα δεξιότερα της ΝΔ.

Μία δήλωση που έρχεται να κατευνάσει και τις ανησυχίες στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης για τυχόν σύμπλευση με την Ελληνική Λύση ή τη Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου.

«Υπάρχουν πολίτες που ψηφίζουν κόμματα στα δεξιά της ΝΔ, αλλά είναι περιθωριακά και δεν θα είναι μέλη κάποιου δυνητικού συνασπισμού στην Ελλάδα…» ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Τραμπ και οι… «κλώνοι»

Στο εσωτερικό της «γαλάζιας» παράταξης δεν περνά απαρατήρητη η προσπάθεια αυτών των κομμάτων δεξιότερα της ΝΔ να εμφανιστούν ως «κλώνοι» της πολιτικής Τραμπ στην Ελλάδα, επιδιώκοντας να κάνουν δυνατή την παρουσία τους στο πολιτικό σκηνικό.

Παράλληλα δε, συζητείται σοβαρά στα παρασκήνια το ενδεχόμενο οι συνεργάτες του νέου αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να δώσουν «γραμμή» υπέρ συγκεκριμένων κομμάτων, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που ταυτίζονται με την ατζέντα του.

Δεξιά στροφή ή κέντρο;

Σε αυτό το νέο περιβάλλον, θα επιχειρήσει η ΝΔ με συστηματικό τρόπο μία «δεξιά στροφή»; Θα απομακρυνθεί από το κέντρο, το οποίο της έδωσε τη νίκη στις εκλογές;

«Η ΝΔ είναι κεντροδεξιά παράταξη, κι έτσι θα παραμείνει. Κοιτάει και δεξιά και προς το κέντρο» δηλώνουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Τη συζήτηση για πιθανή «δεξιά στροφή» άνοιξε η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν ρωτήθηκε για την αποκήρυξη της woke ατζέντας από τον Αμερικανό πρόεδρο, η οποία του έδωσε πόντους για νίκη στις εκλογές.

«Τυχαίνει να πιστεύω ότι υπάρχουν δύο φύλα, το αρσενικό και το θηλυκό. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη, αυτό υπαγορεύει η βιολογία. Κάθε χώρα, ωστόσο, είναι διαφορετική. Αναμφίβολα, λοιπόν, υπάρχει μία τάση στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ προς αυτό που αποκαλούμε «σκληρή» δεξιά ή «εξστρεμιστική» δεξιά. Πιστεύω ότι στην Ελλάδα καταφέραμε να την περιορίσουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, πυροδοτώντας συζητήσεις.

«Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε τα πράγματα. Το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο δεν ήταν woke ατζέντα. ‘Άλλο ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών και άλλο το τρίτο φύλο, το οποίο ποτέ δεν το αποδεχτήκαμε» δηλώνουν στο newsit οι ίδιες πηγές.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, το μήνυμα του πρωθυπουργού είχε αποδέκτες και τους ψηφοφόρους που έφυγαν από τη Ν.Δ. προς μικρότερα κόμματα, δεξιότερα της «γαλάζιας» παράταξης, με τον… «επαναπατρισμό» τους να αποτελεί ένα μεγάλο «στοίχημα» για την επίτευξη της αυτοδυναμίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Σακελλαροπούλου: Δεν παρέλαβα ποτέ ηχητικό των πρακτικών του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών – Παυλόπουλος: Διαβιβάσθηκαν γραπτώς
«Τα συγκεκριμένα πρακτικά δεν συνοδεύονταν από ηχητικό αρχείο, είναι μόνο το γραπτό, ανυπόγραφο κείμενο», αναφέρει η πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας
Η πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου 6
Τζορτζ Τσούνης: «Η Γκιλφόϊλ θα είναι η καλύτερη πρέσβης που πέρασε ποτέ από την Ελλάδα»
«Έχει πολλά χαρίσματα, έχει θάρρος και πιστεύει στο κράτος δικαίου και νομίζω πως τα 3,5 χρόνια που θα είναι στην Ελλάδα, θα είναι από τα καλύτερα χρόνια στις σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας»
Ο Τζορτζ Τσούνης
2
Μαρινάκης: Ο Τσακαλώτος ομολόγησε στους Financial Times την εξαπάτηση των πολιτών με το δημοψήφισμα του 2015 
Ο κ. Τσίπρας εξαπάτησε τον ελληνικό λαό επιτρέποντας στη μισή του κυβέρνηση να μεθοδεύει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και στην άλλη μισή να προωθεί ένα ψευδεπίγραφο δημοψήφισμα
Ο Παύλος Μαρινάκης 2
Θάνος Πλεύρης για μεταναστευτικό: Τέλος στο παραμύθι με τις μωρομάνες, μην ανησυχείτε εμείς δεν θα φτιάξουμε ξανά Μόριες
«Η Αριστερά ζητά να καταγράφεται και να χορηγείται άσυλο σε όλους. Αυτή τη στιγμή, 3 εκατ. άνθρωποι περιμένουν στις ακτές της Λιβύης. Καταλαβαίνετε τι ζητάτε;» είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης στη Βουλή 9
Ευάγγελος Βενιζέλος σε Γιώργο Γεραπετρίτη για το μεταναστευτικό: Γιατί η κυβέρνηση έπρεπε τώρα να προκαλέσει τη συζήτηση για το άρθρο 15 της ΕΣΔΑ;
«Ο ίδιος όμως προσυπέγραψε και υποστήριξε την επίσημη κυβερνητική δήλωση ότι λαμβάνονται μέτρα «κατά παράβαση των υποχρεώσεων που προβλέπονται στη Σύμβαση»
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος 14